Nutriční hodnoty špaldy
1 480 KJ/100g, 16% bílkovin, 2,5% tuků (vysoký podíl nenasycených mast-ných kyselin), 68% sacharidů, 41 Ca, 250 Mg (83% DDD), 290 K, 0,6 vit.B1 (43% DDD), 0,12 vit.B2, 4,3 vit.B3 (24% DDD), 0,37 vit.E (mg/100g).
Obecné zásady přípravy
Před přípravou obiloviny propláchneme, vložíme do studené vody (můžeme pře-dem namočit a doba vaření se mírně sníží), osolíme a vaříme pod poklicí bez míchání. Po uvaření necháme 5 minut dojít. Po 30 minutách vaření je zrno křupavé, po 60 minutách je rozvařené a vhodné do pomazánek, nákypů, omáček. Lze připravit i větší množství a použít druhý den nebo zamrazit. Vaření nad parou nedoporučujeme, v tlakovém hrnci ano.
Použití špaldy
Špalda je vhodná do polévek, k zapékání, dušení, do pomazánek, salátů, kaší i jako příloha nebo k naklíčení.
Cibulová polévka se špaldou
30 g špaldy, 4 středně velké cibule, 3 lžicky oleje, 1dcl oloupaných mandlí, sůl, bílý pepř, 1 l masového vývaru, 1 houska, sýr na strouhání
Namočenou špaldu vaříme ve vodě 10-15 minut. Pak většinu vody scedíme, zalijeme vývarem a dovaříme na měkko. Na polovině oleje osmahneme na kolečka nakrájenou cibuli, přidáme na nudličky posekané mandle, sůl, pepř a zalijeme vývarem se špaldou. Necháme projít varem a posypeme petrželkou. Na druhé polovině oleje opražíme housku nakrájenou na tenké nudličky, které dáváme do talíře a zalijeme polévkou. Nakonec můžeme přidat do každé porce 1 lžíci strouhaného sýra.
Salát ze špaldových těstovin s bílou ředkví
180 g celozrnných špaldových těstovin, 4 natvrdo uvařená vejce, 2 rajčata, 1 menší cibule, 1/2 pórku, 150 g kukuřice (sterilované nebo mražené), 180 g bílé ředkve, 6 PL bílého vinného octa, 4 PL olivového oleje, sůl, mletý pepř, trochu moučkového cukru a voda, zelená petrželka, pažitka
Nudle uvaříme v dostatečném množství osolené vody, slijeme přes sítko, opláchneme studenou vodou a necháme okapat. Omytá rajčata nakrájíme na osminky. Omytý a očištěný pórek nakrájíme na dlouhé tenké proužky, protáhneme vroucí vodou, opláchneme studenou vodou a necháme okapat. Oloupanou ředkev rozpůlíme, nakrájíme na tenké proužky (nebo hrubě nastrouháme na dlouhé nudle) a osolíme. Kukuřici slijeme přes sítko a necháme okapat. Z octa, oleje, pepře, špetky cukru a trochy vody připravíme nálev, který promícháme s nudlemi, pórkem, kukuřicí a ředkví. Dáme na chvíli do lednice. Mezitím oloupeme natvrdo uvařená vejce, rozkrájíme je na osminky. Vychlazený salát rozložíme na talíře, střídavě obložíme rajčaty a vejci a posypeme nakrájenou pažitkou nebo petrželkou. Podáváme jako lehkou večeři.
Špalda zapékaná s masem
200 g uvařené špaldy, 200 g mletého masa, 300 g cibule, 2-3 feferonky, 20 g rajského protlaku, olej, mletá červená paprika, petrželka, máta, sůl, masový (zeleninový) vývar, 100 g strouhaného sýra
Na malém množství oleje krátce opražíme mleté maso. Cibuli nakrájíme na kolečka a rozdělíme na čtyři části. Na olejem pokapaný pekáč dáme 1/4 pokrájené cibule, polovinu uvařené špaldy, navrstvíme masovou směs, druhou část cibuli, zbývající množství špaldy a ukončíme opět cibulí. Zbylou část cibule osmahneme na oleji, přřdáme rajský protlak, mletou červenou papriku. Zředíme vývarem, přidáme posekanou feferonku, mátu a zalijeme připravenou směs. Zapékáme ve vyhřáté troubě. Před dopékáním posypeme strouhaným sýrem, necháme roztéct a vybereme z trouby. Podáváme jako samostatné jídlo s chlebem, bramborovou kaší, vařenými brambory a zeleninovým salátem.
Špaldová směs s cizrnou a sušenými švestkami
200g uvařených špaldových zrn (nebo krup) , 100 g uvařené cizrny, menší celer, středně velkou mrkev, 2 cibule, 1 lžička rozinek, 6 sušených švestek, 3 hřebíčky, 6 lžic bílého vína, 1 lžíce mandlí (nebo vlašských ořechu), olej, sůl, vegeta, petrželka, zeleninový vývar
Cizrnu i špaldu necháme přes noc namočené ve vodě a pak je odděleně uvaříme na měkko. Sušené švestky a rozinky zalijeme vínem. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme nastrouhaný (nebo tence nakrájený) celer, mrkev a posekané mandle. Všechno chvíli orestujeme, přidáme uvařenou cizrnu a špaldu, ochutíme vegetou a solí. Přidáme rozinky a švestky pokrájené na nudličky, podlijeme vývarem nebo vodou a dusíme cca 10 - 15 minut. Nakonec přidáme zelenou petrželku a podle chuti přidáme vegetu, nebo sůl. Podáváme jako přílohu k zeleninovým a masovým pokrmům, nebo hlavní jídlo se zeleninovou oblohou. |