| 
 Špaldový salát s jablkovým křenem  
 150 g uvařených špaldových zrn nebo špaldových krup, 1malý bílý jogurt, 60 g tvarohu, 1 měkký sýr Lučina, 1 vetší jablko, 3 lžičky strouhaného křenu, 1- 1,5 lžičky cukru, sůl, trochu citrónové šťávy 
 Zrna nebo kroupy špaldy uvařené na měkko necháme vychladnout. Oloupané jablko nastrouháme na větší nudličky a pokapeme citrónovou šťávou, přidáme jogurt smíchaný s tvarohem, křenem a cukrem. Nakonec přidáme vychladlou špaldu, osolíme, podle chuti přidáme cukr, případně citrónovou šťávu a zamícháme. Salát podáváme samostatně jako předkrm na listu hlávkového salátu a jinou zeleninovou oblohou, plníme ním rajčata, papriky, rolky šunky, sýru a zdobíme zelenou petrželkou, nebo lístečky bazalky. 
 Špaldový salát se sýrem
 200 g uvařené špaldy nebo krup, 150 g tvrdého sýra, 120 g kuřecího salámu (nebo zbytky kuřecího masa), 1 malý pórek, 100 g okurek, 90 g cibule, 30 g jogurtu, 3 PL kečupu, 1 PL strouhaného křenu, worčestrová omáčka, sůl 
 Namočenou špaldu vaříme na měkko. Před dovařením přidáme pórek nakrájený na nudličky, osolíme a vychladnuté scedíme. Oloupanou okurku, papriku, cibuli a salám nakrájíme na menší kousky, sýr nastrouháme a všechno přidáme ke špaldě. Do jogurtu přidáme kečup, nastrouhaný křen, opepříme a spojíme s připravenou směsí. Podle potřeby ochutíme solí. Podáváme jako předkrm, nebo samostatné jídlo s chlebem. 
 Zeleninové špaldoto
 120 g špaldových krup, 60 g rýže, po 1/2 červené, žluté a zelené papriky, 1/8 l šlehačky, 1 cibule, 1 pórek, 50 g kukuřice, 50 g hrášku, zelená petrželka, olej, trochu worčestrové a sojové omáčky, trochu kuřecího (zeleninového) vývaru 
 Na rozpáleném oleji osmahneme cibuli dozlatova, přidáme rýži, krátce opražíme, podlijeme trochou vývaru, necháme projít varem, zmírníme oheň, přidáme uvařenou špaldu, nakrájenou papriku, pórek, kukuřici, hrášek, petrželku a na mírném ohni dusíme tak dlouho, dokud se všechna voda neodpaří. Vmícháme šlehačku, sůl, pepř, worčestrovou a sojovou omáčku a krátce podusíme (do sucha). Polijeme kečupem, posypeme strouhaným sýrem a zelenou petrželkou. Podáváme se zeleninovým salátem. 
 Zeleninový salát se špaldou
 2 papriky (červená, žlutá), 3 rajčata, 2 menší cibule, 1 středně velká okurka, 150 g uvařených špaldových zrn (krup), ocet, olej, pepř, sůl, bazalka, cukr, 150 g balkánského (nebo tvrdého strouhaného) sýra 
 Všechnu zeleninu nakrájíme na větší nudličky (okurku mužeme nastrouhat neoloupanou), přidáme uvařenou špaldu, posypeme bazalkou, opepříme, osolíme a promícháme. Ochutíme octem (mužeme i trochu osladit) a pokapeme olejem. Necháme cca 30 minut odležet a rozdělíme do misek. Každou porci mužeme silněji posypat strouhaným sýrem a zdobíme lístky bazalky, nebo snítkou petrželky. |