Špaldové sušenky s medovými pukanci
300 g špaldové hladké mouky, na špičku nože soli, 100 g moučkového cukru, 1 vanilínový cukr, 1 vejce, 200 g rostlinného tuku, 100 ml smetany na šlehání, 150 g mléčné (nebo bílé) čokolády, 1 lžíce rumu, 50 g špaldových pukanců, 25 g rozinek, trochu oříšků, 2-3 lžíce medu
Mouku, sůl, cukr, vanilínový cukr, vejce a tuk smícháme a dobře vypracujeme na hladké těsto. Necháme 1 hodinu odpočinout ve chladu. Těsto rozválíme na tloušťku cca 5 mm, vykrajujeme kolečka (nebo jiné tvary) a klademe na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme v troubě při teplotě 190°C cca 12 minut. Při přípravě krému dáme do malého kastrůlku smetanu k šlehání, na kousky polámanou čokoládu a mícháme dokud se čokoláda do hladka nerozpustí. Přelijeme do misky přidáme rum a necháme vychladnout. Připravíme na pánev trochu medu, zahřejeme, nasypeme pukance, rozinky a oříšky. Dokonale promícháme, aby se uvedené složky dobře obalily v medu a necháme je vychladnout. Zatím vyšleháme studený čokoládový krém, natřeme povrch upečených koleček a ukončíme lžičkou medové směsi, kterou mírně zatlačíme do krému.
Špaldový bramborák
350 g brambor, 50 g mrkve, 80 g špaldové mouky, 1 vejce, 2-3 větší stroužky česneku, 3 lžíce smetany (mléka), 1,5 lžičky majoránky, 1 lžíce nasekané petrželky (bazalky), pepř, sůl (bylinná sůl), 1 cibule, olej, kečup, zakysaná smetana, strouhaný sýr
Cibuli nakrájíme nadrobno a udusíme na trošce oleje. Brambory a mrkev nastrouháme na struhadle (na sýr), přidáme vejce, smetanu, rozetřený česnek, cibuli, nasekanou petrželku a mouku. Ochutíme majoránkou, solí (bylinnou solí) a vymícháme na hustější hladké těsto. Na menší pánvi smažíme bramborák o tloušťce 1 cm a průměru cca 10 cm.
Z uvedené dávky získáme 7 - 8 ks bramboráků. Každý můžeme natřít lžící jemně osolené zakysané smetany nebo jogurtu. Do středu dáme lžičku ostrého kečupu, celý bramborák posypeme strouhaným sýrem a zdobíme čerstvou snítkou petrželky (bazalky). Mužeme podávat samotné nebo s oblohou zeleniny či zeleninovým salátem. Podle vlastní fantazie mužeme k ochucení použít různé náplně z bulguru, masa nebo dušené zeleniny.
Špaldový kynutý knedlík
450 g špaldové mouky, 250 ml mléka, 2 kostky cukru, sůl, 1 vejce, kvasnice
Mléko ohřejeme (max. na 40°C), osladíme, rozdrobíme kvasnice a necháme stát v teple, než kvasnice vyplavou na hladinu. Prosetou mouku osolíme, vmícháme mléko s kvasnicemi a vejce. Těsto mícháme až se nelepí na mísu ani na vařečku. Na pomoučeném prkénku vytvarujeme 2 stejné šišky. Vaříme nad párou asi 25 minut.
Sváteční dort „Starák“
korpus: 5 vajec, 200 g moučkového cukru, špetku soli, 4 lžíce mléka, 1/2 balíčku vanilkového cukru, 200 g hrubé špaldové mouky, trochu prášku do pečiva
Žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem a troškou soli umícháme do pěny. Rozředíme mlékem, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a opatrně zapracujeme sníh z bílku. Pečeme pomalu v dortové formě (průměr 24 cm, dno potřeme olejem) cca 1/2 hodiny při teplotě 180°C. Upečený dort necháme vychladnout, rozkrojíme ho na 2 pláty se stejnou tloušťkou a jeden z nich potreme malinovým (jahodovým) „želé“ džemem.
náplň: 1 balíček želatiny, 1/4 l červeného vína, 100 g cukru, 1 vanilka, šťáva z 1 citronu, 250 ml šlehačky
poleva: 100 g čokolády, 50 g másla (ztuženého tuku)
zdobení: 250 ml šlehacky, 50 g čokolády
Želatinu společně s vínem, cukrem, vanilkou a citrónovou šťávou ohříváme tak dlouho, dokud se nerozpustí (nesmí se vařit !). Necháme vychladnout a když tekutina začne rosolovatět, opatrne přidáme silně vyšlehanou šlehačku. Natřený dortový plát položíme na vyčištěné dno formy a nasadíme boční okraj. Naplníme krémem, přikryjeme druhou částí korpusu a necháme ztuhnout v ledničce. Po vychlazení opatrně uvolníme okraj dortové formy.
Čokoládu a máslo rozpustíme ve vodní koupeli a dobře promícháme. Šlehačku s čokoládou necháme projít varem, vychladíme a vyšleháme. Vrchní část a boky natřeme čokoládovou polevou a ozdobíme šlehačkou.
Zeleninová polévka se špaldovou zavářkou
1,5 l vody , hrubší stonky petrželové natě, 125 g cukety, 1 celá zelená paprika, 100 g kapusty, 100 g mrkve, 180 g celeru, 3 stroužky česneku, 2 cibule
Do studené vody dáme vařit nekrájenou očištěnou zeleninu. Vaříme 1,5-2 hodiny. Pak ji sítem vybereme, vývar osolíme, ochutíme vegetou a zavaříme špaldovou zavářku. Mrkev a celer nakrájíme na plátky, petrželku jemně nasekáme a všechno přidáme do hotové polévky.
špaldová zavářka I.: 40 ml vody, 100 g špaldové krupice, 1 vejce, sůl, vegeta, petrželka, rozetřená cuketa, 2 stroužky česneku
V menší misce rozmixujeme uvařenou cuketu, přidáme vodu, vejce, sůl, vegetu, rozetřený česnek, nasekanou petrželku a mouku. Všechno dobře promícháme a zpracujeme na hladší těsto, které přes síto na halušky protřeme do vývaru, necháme chvilku povařit a odstavíme z ohně.
špaldová zavářka II.: 500 ml vody, sůl, petrželka vegeta, 1 lžíce másla, 150 g hrubé špaldové mouky, 1 vejce, česnek
Do hrnce dáme vařit vodu, přidáme sůl, vegetu a máslo. Do vřící vody za intenzivního míchání pomalu sypeme mouku s petrželkou a uvaříme kaši. Necháme vychladnout. Pak vmícháme 1 vejce, rozetřený česnek a podle potřeby zahustíme trochou strouhanky. Tvoříme malé knedlíčky, které zaváříme v zeleninovém vývaru. Mužeme je vyvařit i zvlášť ve vodě a pokládat přímo do talíře do horkého vývaru. |