Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

RECEPTY Z JÁHEL

Autor: TOK(Kristýnka 02/04) , 20.6.2006
 

Nutriční hodnoty prosa


1 446 KJ/100g, 11,7% bílkovin, 3,9% tuků, 68,1% sacharidů, 2,3% vlákniny.


Obecné zásady přípravy


Před přípravou jáhly properte a několikrát spařte horkou vodou (spaření odstraní nahořklou chuť), vařte bez míchání 15 minut a 10 minut nechejte odstát.


Použití jáhel


Z jáhel můžeme připravit polévku, kaši, rizoto, pomazánku, náplň do zeleniny. Lze ochutit naslano i nasladko. Vhodné zejména pro děti.





Bramborová kaše nastavovaná jáhly


500 g brambor, 100 g jáhel, 2 stroužky česneku, majoránka, sůl


Očištěné brambory uvaříme, ještě teplé prolisujeme, přidáme uvařené jáhly a vymícháme kaši. Dochutíme solí, česnekem a majoránkou.


Houbový jahelník


300 g jáhel, 300 g čerstvých nebo hrst sušených hub, 4 rohlíky, 1/4 l mléka, 2 vejce, pepř, kmín, zázvor, majoránka, česnek, sůl


Čisté jáhly uvaříme ve vodě (poměr 1:2,5) na měkko. Čerstvé houby nakrájíme a podusíme. Sušené před vařením namočíme do vlažné vody. Rohlíky nakrájíme a namočíme do mléka. Uvařené jáhly, houby a rohlíky promícháme, přidáme vejce a ochutíme kořením. Směs přeložíme do vymazané zapékací mísy, povrch urovnáme a v horké troubě upečeme dozlatova. Hotový jahelník mužeme posypat sýrem a podáváme se zelným salátem nebo sterilovanou okurkou. Muže se konzumovat i studený (krájený na tenčí plátky).


Jahelník s ovocem a oříšky

Jahelník s ovocem a oříšky

250 g jáhel, 0,5 l mléka, 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, sůl, 250 g sušené směsi NATURAL (Horácká směs) s větším podílem sušených jablek nebo různé druhy sušeného ovoce a ořechu (sušené švestky, rozinky, sušené jablka, kandované ovoce, vlašské a lískové ořechy, loupané slunečnicové semínka aj.), 4 vejce, 30 g másla


Jáhly propereme, 2-3 krát spaříme, propláchneme a nasypeme do osoleného a oslazeného mléka. Zlehka mícháme, na mírném ohni vaříme do změknutí obilek. Ještě do horké hmoty zamícháme ovoce a oříšky a necháme trochu vychladnout. Pak přidáme žloutky ušleháme sníh z bílku a opatrně všechno promícháme. Připravenou kaši přeneseme do vymaštěné zapékací misky nebo pekáče, povrch urovnáme, pokryjeme tenkými plátky másla a zvolna upečeme ve středně vyhřáté troubě. Jahelník mužeme připravit i s čerstvým ovocem ( jablka, jahody, trešně ). Politý ovocnou šťávou mužeme podávat jako hlavní jídlo nebo postříkáme šlehačkou, posypeme strouhanou čokoládou a podáváme jako dezert.


Jáhlová kaše s medem a oříšky


300 g jáhel, 1 l mléka, trochu soli, cukr, vanilkový a skořice, med, kakao, máslo, oříšky


Jáhly dvakrát prolijeme horkou vodou a necháme okapat na sítě. Pak je zalijeme mlékem, osolíme, přidáme vanilkový cukr a na mírném ohni vaříme do měkka. Hotové osladíme medem, poklademe plátky másla, posypeme skořicí, kakaem a strouhanými oříšky.


Jáhlová zeleninová polévka


20 g cibule, lžíce oleje, 120 g kořenové zeleniny, 60 g jáhel, voda, sůl, petrželka


Na oleji zpěníme cibuli, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, chvíli dusíme, zalijeme vodou, přidáme sůl a vaříme do poloměkka. Jáhly dobře promyjeme, přidáme k zelenině a společně dovaříme. Do hotové polévky přidáme nakrájenou petrželku.


Jáhlové džgance


80 g jáhel, 400 g hrubé mouky, 60 g anglické slaniny, trochu oleje, 100 g cibule, voda, sůl


Umyté jáhly zalijeme vodou a uvaříme. Z mouky a vody připravíme tuhé těsto, které rozválíme a nakrájíme na široké krátké nudle. Když jsou jáhly skoro uvařené (vody nesmí být hodně), přidáme nudle, osolíme a spolu dovaříme. Uvařené nudle jsou obalené jáhly. Na rozehřátém oleji osmažíme pokrájenou slaninu a cibuli a zamícháme do připravené jáhlové nudlové směsi.


Jáhlový nákyp s tvarohem


100 g jáhel, 1 l mléka, 1 měkký tvaroh, 2 vejce, 3 lžíce oleje, 4-5 lžic rozpuštěného medu, rozinky, slunečnicové semínka, skořice, muškátový květ, šafrán


Čisté jáhly uvaříme v mléce a scedíme je. Necháme vychladnout a přimícháme tvaroh, olej, vejce, med, rozinky a oříšky. Podle chuti okořeníme. Směs urovnáme do vymazané zapékací mísy a zapečeme v troubě. Je výborný k snídani i ke kávě.


Jáhlový salát s jogurtovou zálivkou

Jáhlový salát s jogurtovou zálivkou

200 g uvařených jáhel, 2 barevné papriky, 1 menší čerstvá okurka, 1 červená cibule, 3 rajčata, pepř, sůl, worcestrová omáčka, 1 bílý jogurt, 1 lžička francouzské hořčice, 1 lžička cukru, trochu citrónové šťávy, směs čerstvých ( sušených ) bylinek


Všechnu zeleninu nakrájíme, smícháme s uvařenými jáhly, ochutíme worcestrovou omáčkou, solí a pokapeme olejem. Do jogurtu přidáme hořčici, cukr, citrónovou šťávu a jemně nasekané bylinky. Připravenou zálivkou polijeme porce salátu přímo na talířích nebo zálivku zamícháme do zeleninových jáhel. Salát podáváme zdobený snítkem čerstvé bylinky.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 560 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.