Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

RECEPTY Z JÁHEL II

Autor: TOK(Kristýnka 02/04) , 20.6.2006
 

Kuřecí jáhlové rizoto


200 g jáhel, 250 g kuřecích prsíček nakrájených na tenké nudličky, 3 barevné papriky, 1 velká cibule, 6 menších rajčat, olej, sůl, pepř, majoránka, pažitka, strouhaný sýr


Nakrájenou cibuli osmažíme na oleji, přidáme čisté jáhly a vše krátce opražíme. Potom jáhly zalijeme horkou vodou, osolíme a dusíme do měkka. Hotové jáhly by měly být sypké. Mezitím na oleji osmažíme kuřecí prsíčka, přidáme nakrájené papriky a rajčata, zalijeme trochou vody, osolíme a krátce dusíme, až se vypaří přebytečná voda. Nakonec vmícháme jáhly, dochutíme majoránkou, pepřem a čerstvou pažitkou. Hotové rizoto na talíři posypeme strouhaným sýrem, zdobíme plněnými olivami a podáváme se zeleninovou oblohou nebo hlávkovým salátem.


Ovocná jáhlová bábovka s ořechy


200 g hladké jáhlové mouky, 400 g uvařených studených brambor, 150 g polohrubé pšeničné mouky, 80 g Hery, 100 g moučkového cukru, 2 vejce, 250 ml mléka, 100 g mletých ořechů, 1 vanilka, trochu prášku do pečiva, rozinky, směs sušených švestek, meruněk, jablek, strouhaná citrónová kůra, skořice


Vařené brambory předem jemně nastrouháme. Sušené ovoce (můžeme použít i kompotované) nakrájíme na menší kousky. Vejce ušleháme s Herou a cukrem. Postupně vmícháme další uvedené přísady. Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto urovnáme a pomalu pečeme v mírně vyhřáté troubě do zlatova.


Pikantní masová směs s jáhly


700 g telecích plátků (nebo vepřové karí) nakrájených na kostky, 550 ml hovězího vývaru, 1/2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky soli, mletý pepř, 200 g jáhel, 220 g cibule šalotky, 340 g malé mladé tykve bez jader nakrájené na kostičky, 3 lžíce bílého vinného octa, 1 lžíce medu, 220 g vypeckovaných a rozpůlených sušených švestek, 200 g vařené a okapané cizrny (příp. hrachu kapucín)


Ve velkém kastrolu rozpálíme olej a kostky masa v něm 5-8 minut opékáme do zlatova. Přilijeme vývar, okořeníme skořicí, solí a trochou pepře. Uvedeme do varu, pak snížíme teplotu a na mírném ohni hodinu vaříme pod pokličkou. Mezitím si uvaříme jáhly. Nejdříve je dobře umyjeme, spaříme (2-3 ×) vodou a necháme okapat. Pak přidáme 1,5-2 násobný objem vody, trochu osolíme a pomalu vaříme cca 15 minut. Přidáme lžíci oleje a přikryté poklicí necháme 10 minut stát. K masu přidáme cibuli nebo šalotku, tykev (cuketu nebo lilek), vinný ocet a med. Opět přivedeme k varu, zmírníme plamen a necháme vařit do změknutí zeleniny i masa. Do směsi zamícháme švestky a cizrnu, zakryjeme a ještě chvíli povaříme.


Provensálská směs s jahelnými knedlíčky

Provensálská směs s jahelnými knedlíčky

700 g libového masa (telecí, kuřecí, krutí aj.), 3 cibule, pepř, 3 lžíce oleje, 1 menší lilek, 2 cukety, 2 červené a 2 žluté papriky, 3 stroužky česneku, 250 ml bílého vína, 500 ml masového vývaru, 500 g sterilovaných loupaných rajčat nebo 1 protlak, 100 g lučiny nebo kysané smetany, 1 lžíce škrobové moučky, 2 lžičky provensálského koření, 1 svazek bazalky, 100 g jáhel, 50 g sušené bramborové kaše (3 vařené brambory), 200 ml mléka, lžíce másla, sůl, 2 lžíce pšeničné mouky, 2 vejce


Libové maso osolíme, opepříme a opečeme na rozehřátém tuku. Přidáme cibuli rozkrájenou na čtvrtky, česnek a krátce osmažíme. Přilijeme víno a vložíme cca na 1 hodinu do trouby. Během pečení maso několikrát podléváme vývarem nebo horkou vodou. Mezitím očistíme a nakrájíme zbylou zeleninu na kousky a cca po 30-40 minutách přidáme k masu. Pečeme ještě asi 30 minut. Jáhly propereme, 2-3krát spaříme, propláchneme a nasypeme do osoleného mléka. Zlehka mícháme, na mírném ohni vaříme do změknutí obilek. Přidáme máslo, necháme trochu vychladnout. Přidáme žloutky, bramborovou kaši, usekanou bazalku nebo petrželku, pšeničnou mouku a dobře promícháme. Z bílku ušleháme sníh a pomalu ho zapracujeme do těsta. Rukama namočenýma do studené vody vytvarujeme malé knedlíčky, které vyváříme v osolené vodě. Směs masa a zeleniny vyjmeme z pekáče. Do vypečené šťávy dáme rajčata, zjemníme lučinou a zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou ve trošce vody. Krátce povaříme, okořeníme pepřem a provensálskými bylinkami. Podáváme s jahelnými knedlíčky politými omáčkou. Zdobíme bazalkou.


Rajská polévka s jáhlovou zavářkou

Rajská polévka s jáhlovou zavářkou

700 ml vody, 100 g očištěného celeru, 1 malý rajčatový protlak, sůl, muškátový květ, olej, cukr


zavářka: 50 g jáhel, polohrubá mouka, sůl


Jáhly uvaříme a za tepla rozmixujeme. Celer nakrájíme na drobné kostičky, osmahneme na oleji do zlatova, zalijeme vodou a chvíli povaříme. Přidáme rajský protlak a povaříme. Do vychladlých jáhel zamícháme mouku a připravíme těsto střední hustoty. Lžičkou vykrajujeme noky, které vhazujeme do vřící polévky a krátce povaříme. Nakonec ochutíme sekanou petrželkou a muškátem.


Rychlé zeleninové jáhly


200 g jáhel, 750 ml vody, 500 g mražené zeleninové směsi, 1 větší cibule, 2 stroužky česneku, sojová omáčka, sekaná petrželka


Jáhly uvaříme podle základního receptu. Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme zeleninovou směs a chvíli povaříme. Přidáme chladné jáhly, dobře promícháme, ochutíme česnekem, sojovou omáčkou a sekanou petrželkou. Podáváme posypané jemně strouhaným sýrem, pokapané kečupem a ozdobené snítkou petrželky.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 498 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.