Nutriční hodnoty dvouzrnky
1 497 KJ/100g, 19% bílkovin, 2,1% tuků, 68% sacharidů, 230 K, 120 Mg (40% DDD), 5 Zn (33% DDD) (mg/100g), 110 ľg vit.A/100g, 0,6 vit.B1 (42%DDD), 0,11 vit.B2, 0,23 vit.B6, 0,35 vit.E (mg/100g).
Obecné zásady přípravy
Před přípravou obiloviny propláchneme, vložíme do studené vody (můžeme předem namočit a tím snížit dobu vaření), osolíme a vaříme pod poklicí bez míchání. Po uvaření necháme 5 minut dojít. Po 30 minutách vaření je zrno křupavé, po 60 minutách je rozvařené a vhodné do pomazánek, nákypů, omáček. Lze připravit i větší množství a použít druhý den nebo zamrazit. Vaření nad parou nedoporučujeme, v tlakovém hrnci ano.
Použití dvouzrnky
Dvouzrnka je vhodná do polévek, k zapékání, dušení, do pomazánek, salátů, kaší i jako příloha nebo k naklíčení.
Dvouzrnka s mraženou delikatesní zeleninou
400 g uvařených zrn dvouzrnky, 2 větší nakrájené cibule, 3 lžíce oleje, 100 g sterilovaných mladých kukuřičných klásků, 50 g zrn cukrové kukuřice, 50 g zelených fazolových lusků, 100 g tmavých fazolí, 100 g barevné papriky, 100 ml vývaru, 50 ml bílého suchého vína, sójová omáčka, pepř, bazalka, saturejka, sůl, svazeček petrželové natě (pažitky)
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme směs mražené nebo čerstvé zeleniny, zalijeme vývarem a vínem a přivedeme k varu. Přidáme uvařenou pšenici dvouzrnku, pepř, špetku bazalky a saturejky, sójovou omáčku a podle chuti přisolíme. Vše dusíme pod poklicí asi 10 minut, odložíme ze sporáku a necháme přikryté ještě asi 10 minut. Podáváme posypané sekanou petrželkou a s oblohou čerstvé zeleniny.
Dvouzrnka zapékaná s houbami
200 g trhanky z dvouzrnky, 2 větší nakrájené cibule, 3 lžíce oleje, 200 g čerstvých hub, 400 ml vřícího vývaru (vody), 1 lžička majoránky, špetku drceného kmínu, saturejky a pepře, 150 g nastrouhané mrkve, 3 vejce, strouhanka, 100 g strouhaného sýra
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme houby nakrájené na plátky a dusíme asi 10 minut. Zalijeme vývarem, přidáme trhanku z dvouzrnky, nastrouhanou mrkev, majoránku, kmín, saturejku a pepř. Společně dusíme na mírném ohni, dokud se všechna tekutina nevsákne. Odložíme ze sporáku a necháme vychladnout. V případě potřeby vychladlou směs zahustíme strouhankou, přemístíme do zapékací mísy a zalijeme rozkvedlanými vejci. Pomalu zapékáme při teplotě 200°C. Hned po vytažení z trouby posypeme strouhaným sýrem, podáváme s čerstvou zeleninou a kečupem.
Dvouzrnková trhanka se zeleninou a sýrem
200 g trhanky z dvouzrnky, 400 ml zeleninového vývaru, 2 lžíce oleje, 1 větší cibule, 1 menší lilek, 1 malá cuketa, 3 barevné papriky, 6 ředkviček, 1 feferónka, pepř, sůl, bazalka, oregano, 200 g uzeného eidamu nakrájeného na kostičky
Cibuli nakrájíme na kostičky a na teflonové pánvi s olejem chvíli orestujeme. Přidáme nakrájené papriky, ředkvičky, feferónku, cuketu, lilek a chvíli osmahneme. Zalijeme 350 ml vývaru, přidáme pepř, bazalku, oregano, promícháme a přisypeme trhanku. Dobře promícháme urovnáme povrch a na malém ohni bez míchání dusíme pod poklicí asi 20-25 minut. Pak promícháme, podlijeme zbylým vývarem, hned přikryjeme poklicí a odložíme z ohně. Po 10 minutách rychle zamícháme kostičky sýru a opět přikryjeme poklicí asi na 5 minut. Poté mužeme podávat jako hlavní jídlo se zeleninovou oblohou, případně jako přílohu.
Dvouzrnkový křehký řez
Těsto: 250 g celozrnné mouky z dvouzrnky, 1 balíček kypřícího prášku, 150 g rostlinného tuku, 2 vejce, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, rybízový džem
Náplň: 250 g másla, 200 g moučkového cukru, 5 vajec, 150 g mletých ořechů, 1 lžíce kakaa, 2 strouhaná jablka, 1 lžíce strouhanky, čokoládová poleva
Mouku smícháme s kypřícím práškem, přidáme tuk, vejce, moučkový i vanilínový cukr a vypracujeme hladké těsto. Necháme ho chvilku odpočinout a pak ho na papíru na pečení vyválíme do velikosti plechu. Na papíru ho přeneseme na plech, potřeme rybízovým džemem a na něj ještě navrstvíme náplň. Tu připravíme tak, že máslo a cukr vymícháme, postupně přidáváme žloutky, ořechy, kakao, jablka, strouhanku a tuhý sníh z bílku. Náplň postupně zlehka přeneseme naběračkou na plech s těstem, povrch urovnáme stěrkou a upečeme. Vychladlý řez polijeme čokoládovou polevou, necháme ztuhnout a krájíme na řezy. |