Ovocný salát s jogurtem a naklíčeným žitem
100 g naklíčeného žita, 1 ovocný (nebo bílý) jogurt, 250 g různého ovoce (jablko, meruňky, černý a červený rybíz, banán), trochu kokosových plátku, med
Různé ovoce nakrájené na drobné kousky smícháme s naklíčeným žitem, přidáme kokosové plátky polámané na menší kousky a spojíme ovocným nebo bílým jogurtem. V případě, že použijeme bílý jogurt, můžeme dosladit medem.
Pestrý salát s naklíčenými semínky
100 g naklíčeného hrášku, 100 g naklíčené pohanky, 150 g čínského zelí nakrájeného na tenké nudličky, 1 rajče nakrájené na kostičky, 1 větší nakrájenou cibuli, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 velký bílý jogurt, 50 g sterilované červené papriky nebo kapie, 4 lžíce ostrého kečupu, 2 utřené stroužky česneku, sůl, pepř, 3 lžíce směsi nasekaných čerstvých bylinek (oregano, tymián, saturejka, petrželka, pažitka, aj.), 1 jablko
V salátové míse smícháme naklíčený hrášek, naklíčenou pohanku, zelí, rajče a cibuli, přidáme olivový olej, citrónovou šťávu a necháme chvíli odležet. Do bílého jogurtu přidáme rozmixovanou sterilovanou kapii, kečup, česnek a 2 lžíce bylinek. Dochutíme solí a pepřem. Připravenou zálivku přidáme k nakrájené zelenině a semínkům. Podáváme v salátových sklenicích. Povrch jednotlivých porcí posypeme zbylými bylinkami a zdobíme tenkými plátky oloupaného jablka.
Sardinková pomazánka s klíčky vojtěšky
40 g naklíčené vojtěšky, 100 g sardinek, 1 Lučina, uvařené a jemně nastrouhané vejce, 1 nakrájená cibule, sůl, pepř, 1 čajová lžička hořčice
Sardinky vymícháme s Lučinou dohladka, přidáme uvařená a nastrouhaná vejce, cibuli, ochutíme solí, pepřem a hořčicí. Pomazánku natíráme na chléb, pečivo nebo tousty a bohatě zdobíme naklíčenou vojtěškou. Tuto pomazánku můžeme použít i na plnění vajec, přičemž klíčky vojtěšky tvoří zdravou a velice dekorativní ozdobu.
Sýrová pomazánka s naklíčenou pohankou
150 g naklíčené pohanky, 100 g taveného sýra, 100 g strouhaného sýra, 1 sýr Lučina, sůl, 1 cibule, 50 g jemně nastrouhaných sterilovaných okurek, pepř, pažitka
Tavený sýr rozmícháme s Lučinou, přidáme strouhaný sýr, jemně nakrájenou cibuli, okurky, ochutíme pepřem a solí. Nakonec zlehka zamícháme naklíčenou pohanku. Zdobíme pažitkou.
Zeleninový salát s naklíčeným ovsem nahým
100 g naklíčených zrn ovsa nahého, 100 g kuřecí šunky nakrájené na tenké nudličky, 2 uvařené vejce, 1 cibule, 100 g barevných paprik, 50 g okurek, 1 rajče, sůl, pepř, worcesterová omáčka, 250 g bílého jogurtu, hořčice
Zeleninu a vejce nakrájíme na malé kostičky nebo nudličky, dáme do mísy, jemně osolíme a opepříme. Přidáme bílý jogurt, naklíčená zrna ovsa nahého, kuřecí šunku, dobře promícháme a dochutíme worcesterovou omáčkou a hořčicí. Necháme chvíli odstát v lednici a podáváme s chlebem.
Zeleninový salát z naklíčené špaldy s medovým nálevem
100 g naklíčených zrn pšenice špaldy, 150 g čínského zelí, 1 cibule, 50 g jemně strouhané mrkve, bazalka, 1 lžíce oleje, citrónová šťáva, sůl, 1 lžíce medu
Čínské zelí nakrájené na tenké nudličky dáme do mísy, přidáme jemně nakrájenou cibuli, mrkev, naklíčená zrna pšenice špaldy a sůl. Zlehka promícháme, pokapeme olejem a přidáme nakrájenou bazalku. Citrónovou šťávu osladíme medem a zalijeme připravený salát. Odložíme na 30 minut do chladničky a před podáváním promícháme.
Informace na příbu |