Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

RECEPTY Z KUSKUSU II

Autor: TOK(Kristýnka 02/04) , 20.6.2006
 

Celozrnný kuskus je produkován z celých zrn, proto obsahuje spoustu cenných látek obsažených právě v obalových vrstvách zrna a také vlákninu. Použití je stejné jako u rýže či jiných obilovin. Je vhodný pro rychlou přípravu jídel, ale i náročnějších pokrmů. Lze jej uvařit s mlékem, jako dezert s ovocem, do salátu, se zeleninou, luštěninami či masem.


Základní příprava celozrnného kuskusu



  • 1. způsob: vložte kuskus do síta a propláchněte. I se sítkem vložte do mísy s vlažnou vodou a nechejte namočené cca 10 min. (množství vody takové, aby byl kuskus ponořený). Následně vařte v sítku na párou cca 10 minut.

  • 2. způsob: kuskus vložte do mísy a zalijte vařící vodou 1:2. Jemně pročechrejte vidličkou. Nechejte 10 minut odpočinout pod pokličkou.

Takto připravený kuskus můžete dále upravovat opékáním, marinováním, dušením s dalšími ingrediencemi, zapékáním atd.





Celozrnný kuskus s rozinkami a pistáciemi


1 a 1/2 hrnku celozrnného kuskusu, 2 hrnky sekané cibulky, 1/2 hrnku strouhané mrkvičky, 1/2 hrnku strouhaného celeru, 5 nasekaných stroužků česneku, 1/4 hrnku olivového oleje, 1 krájená červená paprika, 1/2 hrnku sekaných pistácií, 1/2 hrnku rozinek, petrželka, skořice, kmín, koriandr, tymián


Osmahněte zeleninu na oleji a duste dokud není měkká, přidejte pistácie, rozinky, koření, sůl a chvíli duste. Nyní přiveďte do varu 3 hrnky vody, olivový olej, sůl a horké přilijte na kuskus a nechejte odpočinout 5 minut. Jemně promíchejte vidličkou. Nakonec vmíchejte dušenou zeleninu. Uložte do chladna na 1 hodinu.


Touto směsí můžete také plnit drůbeží maso.


Dezert s kuskusem a ovocem


250 g celozrnného kuskusu, 625 ml neslazené jablečné šťávy, špetku skořice, vanilkový prášek, nastrouhaná pomerančová nebo citrónová kůra, 50 g rozinek, 50 g najemno nakrájených sušených meruněk, 50 g nasekaných oříšků, 1 najemno nakrájené jablko, špetka mořské soli


Jablečnou šťávu přiveďte k varu, přidejte kuskus a nechejte projít varem. Odstavte a přidejte ostatní přísady, nechejte ještě 10 minut na kamnech v teple. Vidličkou načechrejte směs a nechejte vychladnout.


Kuře v bujónu a se zeleninou


1/4 hrnku celozrnného kuskusu, sušená citrónová tráva, 3 hrnky kuřecího bujónu, 2 cibule, 2 papričky pálivé, 3 krájené stroužky česneku, 4 kuřecí prsa bez kostí, 2 malá rajčata, 2 lžičky másla, sůl a pepř.


Zabalte citrónovou trávu do gázy a vložte do kuřecího bujónu spolu s kuřecími prsy, cibulkou, pálivými papričkami a česnekem. Vařte, dokud nejsou kuřecí prsa měkká. Maso a zeleninu vyjměte a vývarem zalijte kuskus (2:1) a nechejte 10 min. odpočinout. Na dochucení přidejte do hotového kuskusu nakrájená rajčata, máslo a sůl s pepřem. Na talíř servírujte uvařený kuskus s kuřecími prsy a zeleninou.


Kuskus Casablanca


1 hrnek celozrnného kuskusu, 2 mrkvičky krájené na plátky, 1/4 celeru krájeného na plátky, 1 tofu, 200 g vařené cizrny, rajčatová šťáva, hrst rozinek, 1 nakrájená cibule, curry, houby, pálivá paprika, hrst sekaných vlašských ořechů, sůl.


Na pánvi osmahněte tofu nakrájené na kostky, cibuli, mrkev, celer, houby, ořechy. Přidejte ostatní ingredience, přiveďte do varu, zakryjte a duste 30 min. Mezitím uvařte kuskus podle základního receptu. Hotový kuskus podávejte s připravenou směsí.


Kuskus na rajčatech a lilku


200g cibule, česnek, 4 bobkové listy, 6 lžic olivového oleje, 1,5 kg rajčat, cukr, 10 hřebíčků, 1 skořice, 1 badyán, 1 lžička curry, citrónová kůra, mořská sůl, pepř, čerstvá snítka bazalky


Příprava rajčat


Na olivovém oleji orestujeme nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a bobkový list. Přidáme pokrájená rajčata, ostatní koření a lžíci cukru. Vaříme půl hodiny. Můžeme propasírovat a dochutíme citronovou šťávou a bazalkou.


200 g celozrnného kuskusu, 0,15 l zeleninového vývaru, sůl, pepř, šťáva z jednoho citrónu, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce cibulky na kostičky


Příprava kuskusu


Kuskus dáme do mísy a přidáme vývar, necháme odpočinout 20 minut. Potom přidáme zbytek surovin a dalších 40 minut necháme odpočinout za občasného jemného promíchání.


1 menší lilek, 5 lžic olivového oleje, sůl, pepř, 300 g cukety, cibule, olivový olej, máta na zdobení


Příprava lilku


Lilek oloupeme a nakrájíme, společně s nakrájenou cuketou a cibulkou orestujeme na olivovém oleji a dochutíme solí a pepřem. Do středu talíře dáme kuskus a okolo opečenou zeleninu s tomatovou omáčkou. Ozdobíme mátou.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 340 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.