Čukajdy:20 dkg hl.mouky, 10 dkg másla, 4 dkg cukru, 2 žloutky Krém:16 dkg cukru, 8 dkg másla, 5 dkg oříšků, 2 lžíce kakaa Dále pak mandle a čokoládu na vaření.Spojíme suroviny v těsto,kterým plníme formičky na ořechy.Po upečení vyklopíme a plníme krémem.Vršek máčíme v rozehřáté čokoládě a sypeme rozsekanými mandlemi.
Ořechové košíčky:30dkg hl.mouky, 15 dkg cukru, 20dkg másla, 11 dkg oříšků,kakao a skořice Krém:4 celá vejce, 14 dkg cukru ,1 -2 čokolády na vaření, 15-20dkg másla. Uděláme těsto a naplníme košíčky,které pečeme ve vyhřáté troubě. KRÉM:Celá vejce šleháme v teplé vodní lázni s cukrem do zhoustnutí el.šlehačem tak 15-20 min.Po té přidáme rozlámanou čokoládu,vyšleháme a necháme vychladit.Do vychladlého krému přidáme maslo a vyšleháme v krém.Krémem plníme košíčky,vršek máčíme v čokoládě a zdobíme oříškem......
OŘÍŠKOVÉ ŘEZY:28 dkg cukru, 25 dkg másla, 15 dkg pol.mouky, 6 žloutků, štáva z jednoho citronu. POLEVA:šťáva z jednoho citronu,troška rumu a asi 8 lžic cukru moučka,ořechy na posypání Cukr ,máslo a žloutky utřeme do pěny.Pak postupně přidáme citr. šťávu,ořechy.mouku s práškem do pečiva a na konec sníh.Vše rozetřeme na vymyzaný a vysypaný plech a zvplna pečeme.Vychladlý potřeme polevou a posypeme oříšky(mletými).Je lepší řezy nechat někde v chladu,třeba n¨ve špajzce nebo v lednici.V teple osychávají a tvrdnou. Ale jinak je to recept mojí babičky a jsou opravdu výborné!!!!!!!!!!
TATRANKOVÉ KOULE ZA STUDENA: 20 dkg másla, 20 dkg cukru, 3 tatranky, 10 dkg kokosu(nemusí)-podle chutě Tatranky se nastrouhají na jemném struhadle a pak se spojí vše dohromady.Dělají se kuličky,které se obalují v kokosu nebo oříškách.....
PODVODNICE:14dkg hl.mouky, 15dkg hery, 1 žloutek, 2 gkg droždí, 3 lžíce mléka Ze všeho uděláme na vále těsto.Zabalíme do utěrky a dáme tak asi na dvě hodiny do hrnce se studenou vodou kynout.Pak vyndáme,osušíme a vyválíme placku.Vykrajujeme různé tvary,které ještě teplé obalujeme v cukru.
Několik rad:Do cukrový dávám jen moučkový cukr.Z úsporných důvodů peču z hery a nějakého levnějšího tuku-třeba Lira a pod....dávám tak půl toho a půl toho.Do krémů a cukrovinek za studena,dávám ale máslo!!!!!
Cukroví peču ve vyhřáté troubě 160-170 st C.Velice se mi osvědčil papír na pečení,který měním podle znečištění tak asi 1-2 během pečení.Rozhodně nedávám pokaždé nový na každý plech.
Do cukru na obalování přidávám ještě vanilkový cukr v poměru asi na 1 hrnek cukru moučka tak 2 vynilkové cukry.A postupně dopřidávám moučku.
Tak to je takový malý výčet našeho nejoblíbenějšího cukrovíčka.Taky pečeme linecké,ořechy,pracny,vanilkové rohlíčky-které se občas skoro snědí ještě než přijdou na vánoční stůl. |