Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

RECEPTY ZE ŠPALKOVÉ CELOZRNNÉ MOUKY

Autor: TOK(Kristýnka 02/04) , 20.6.2006
 

Mouka bílá je složena především z bezcenného škrobu a bílkovin. Celozrnná mouka se produkuje jak v provedení ´hladká´ tak ´hrubá´. Zpočátku můžete mouku přidávat jako příměs do mouky bílé. Poté, co si zvyknete, lze bílou mouku zcela nahradit. Pečivo připravené z celozrnné mouky má tmavší zabarvení a je vysoce výživné a zdravé.


Ze špaldové celozrnné mouky lze vařit i péci, dodává výjimečnou oříškovou příchuť. Výborná je do koláčových a buchtových těst, ale i do polévek, kaší i na běžné zahuštění omáček.





Jablkový koláč


300 g hladké špaldové mouky, 4 žloutky, 4 bílky, 150 g másla, 150 g cukru, 1 vanilka, 200 g oloupaných a hrubě nakrouhaných jablek, 100 g sultánek (rozinek), 1 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, na špičku nože soli, kůru z 1 citronu


Všechny suroviny kromě bílku smícháme na těsto a nakonec jemně zapracujeme sníh. Těsto rozetřeme na plech a upečeme. Ještě teplé ale ne horké potřeme zavařeninou. Posypeme strouhaným kokosem, nebo ořechy a hustě pokapeme čokoládou. Je vhodný k snídani s bílou kávou.


Kynuté těsto


750 g špaldové mouky hrubé, 500 ml mléka, 1-2 vejce (nebo 1 vejce + 1 žloutek), 200 g tuku (Hera), 2-3 kostky cukru, kvasnice, lžíce moučkového cukru


Mléko ohřejeme (max na 40°C) osladíme kostkami cukru, rozdrobíme kvasnice necháme stát v teple, než vyplavou na hladinu. Do přesáté mouky přidáme sůl, cukr moučku, mléko s kvasnicemi, vejce a smícháme. Tuk rozpustíme a vmícháme do hmoty. Zpracováváme dokud se těsto nepřestane lepit na mísu i na vařečku. Necháme odpočinout. Mužeme ješte polít 2 lžícemi oleje a znovu promísit. V teple necháme vykynout asi na dvojnásobný objem.


„Sandřické“ knedlíky


50 g anglické slaniny (šunky), 50 g lilku, 1 cibule, 2 rohlíky, 200 g hrubé špaldové mouky, vegeta, 2 vejce, 2 stroužky česneku, 1 lžíce oleje, 1 lžíce vody, pepř, sekaná petrželka, 100 ml mléka, trošku prášku do pečiva


Slaninu (nebo šunku, maso aj.) pokrájenou na kostičky rozehřejeme na pánvi do sklovita, přidáme drobně nakrájené rohlíky, opečeme do růžova, přidáme na kostky nakrájený lilek (cuketu nebo celer) a cibuli. Všechno krátce osmahneme a necháme vychladnout. Do mísy dáme mouku, ochutíme vegetou (solí), přidáme vejce, rozetřený česnek, olej, vodu, pepř, petrželku, trochu prášku do pečiva a spojíme mlékem. Zamícháme vychlazenou směs z pánve a necháme 1/2 hodiny odpočívat. Pak mokrýma rukama formujeme menší knedlíky, které 20 minut vaříme na velmi mírném ohni. Uvařené vybereme, omastíme, rozkrojíme a podáváme s dušeným kysaným zelím a pečeným masem nebo jen se zelím politým praženými kosťičkami libové anglické slaniny.


Špaldová pizza s olivami


150 g tvarohu, 2 vejce, 4 lžíce oleje, 30 g droždí, 4 lžíce vlažného mléka, 300 g hrubé špaldové mouky, 500 g rajčat, tenké plátky másla, 3 papriky, tymián, dobromysl, olivy, (150 g šunky, nebo žampiónů), 300 g strouhaného sýra


Do vlažného mléka rozpustíme droždí. Tvaroh, vejce a olej hladce umícháme, přidáme droždí a mouku. Těsto dobře vypracujeme, rozdělíme na 3 části, uděláme bochníčky a necháme odpočívat 1 hodinu. Každý z bochníčků vyválíme na tlouštku 0,5 cm (těsto hodně nakyne), povrch propícháme vidličkou, potřeme tenčí vrstvou kečupu, poklademe kolečky rajčat, plátky paprik, tenkými plátky másla nebo pokapeme olejem, posypeme tymiánem, dobromyslí, mužeme kombinovat i se žampiony nebo šunkou a zasypeme silnou vrstvou sýra. Na vrch poklademe celé nebo nakrájené vypeckované olivy. Pečeme 20-25 minut při teplotě 220°C.


Špaldové halušky


200 g špaldové hladké mouky, 250 g špaldové hrubé mouky, 2 zarovnané lžičky soli, 2 vejce, 150g strouhaných syrových brambor, 300 ml vody


Do většího hrnce dáme vařit vodu (nesolit). Než voda začne vřít, připravíme těsto. Do mísy dáme mouku, nastrouhané brambory, vejce, sůl a postupně přidáme vodu. Všechno dobře vymícháme. Těsto musí být hladké, musí držet " pohromadě " (lehko se odděluje od mísy a nesmí být řídké ani velmi husté). V menších dávkách ho protřeme do vřící vody přes síto na halušky. Občas zamícháme, aby se nepřichytly na dno, přidáme plamen a necháme je vyplavat na povrch. Chvilku povaříme a pak vyjmeme na síto. Mužeme pokapat olejem a podávat se zelím, brynzou, s cibulkou, zakysanou smetanou a pažitkou (petrželkou). Všechny uvedené druhy halušek mužeme podávat polité s 1 lžící upražené anglické slaniny. Jsou také výbornou přílohou k masu, zelenině, omáčkám (smetanové, rajské, houbové, aj.)


Špaldové knedlíky z bramborové kaše


150 g hrubé špaldové mouky, 100 g suché bramborové kaše , 1 vejce a žloutek, sníh z 1 bílku, sůl, 250 ml vody


Do mísy dáme mouku, bramborovou kaši, sůl, vejce a žloutek, sníh z bílku a vodu. Všechno dobře vypracujeme na hladké těsto. Necháme 15-20 minut odpočívat. Na sporáku ve větším hrnci uvedeme do varu vodu. Formujeme malé knedlíky (ruce namáčíme ve studené vodě) a za občasného míchání je vaříme 20 minut na velmi mírném ohni. Uvařené vybereme na mísu a pokapeme olejem. Jsou výbornou přílohou k omáčkám, zelenině, masům.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 571 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.