Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

RECEPTY Z PŠENIČNÉHO BULGURU II

Autor: TOK(Kristýnka 02/04) , 20.6.2006
 

Kuřecí kari bulgur


30 g másla, 500 g kuřecích prsíček nakrájených na nudličky, sůl, mletý pepř, 1 velká nakrájená cibule, 2 stroužky česneku, kari koření (šafrán), 150 g pšeničného bulguru, 400 ml vody (bujónu), 400 g čerstvých oloupaných (nebo konzervovaných) nakrájených rajčat, 300 g ružiček květáku, 60 g rozinek, 100 g mraženého hrášku, 150 g bílého jogurtu


Kuřecí maso opékáme na másle cca 5 minut na slabém ohni až do mírného zhnědnutí. Vybereme ho na talíř, ochutíme solí a trochou pepře. Na másle zbylém na pánvi osmahneme cibuli a česnek, přidáme kari (i šafrán), bulgur, vývar, rajčata, květák, rozinky a pomalu přivedeme do varu. Pod pokličkou dusíme 15 minut, občas zamícháme. Přidáme kuřecí maso, hrášek a opět přivedeme k varu. Pod pokličkou pak dusíme všechno ještě cca 10 minut. Podáváme s čerstvým jablkovým kompotem (3 středně velká jablka oloupeme, pokrájíme na měsíčky, dáme do menšího hrnce, přidáme 1 lžíci cukru a podlijeme 150 ml vody. Dusíme do měkka. Ochutíme citrónovou šťávou, skořicí a případně osladíme). Stejným způsobem můžeme připravit i jiné ovoce vhodné jako součást přílohy.


Míchaný ovocný salát s bulgurem


150 g bulguru, 400 ml mléka nebo vody, 1 lžíce másla (oleje), sůl, jakékoli různé druhy ovoce: 2 banány, 2 pomeranče (mandarinky), 1 jablko, 2 kiwi, 1 hrozen vína, směs sušeného ovoce (rozinky) a oříšku, citrónová šťáva, cukr, 1 smetana ke šlehání (nebo její náhražky)


Bulgur dáme na širokou pánev, zalijeme osoleným mlékem, přidáme lžíci cukru a máslo. Na mírném ohni vaříme 10 minut, vypneme plamen a cca 5-10 minut necháme ještě přikryté. Pak dobře promícháme a odkryté necháme vychladnout. Ovoce nakrájíme na kostky (plátky), zakapeme citrónovou šťávou, přidáme rozinky a oříšky (nebo neslanou směs), bulgur a dobře promícháme. Šlehačku vyšleháme, osladíme a zamícháme do ovoce (mužeme ji vynechat, nebo použít bílý jogurt). Při podávání posypeme mandlovými vločkami nebo sekanými oříšky a ozdobíme jemně nakrájeným kiwi.


Pšeničná rýže

Špaldová rýže se zeleninou

150 g špaldového kernota, 60 g rýže, 1 cibule, olej, sůl (vegeta), masový (zeleninový) vývar


Špaldové kroupy odděleně uvaříme. Na rozpáleném oleji osmahneme cibuli, přidáme rýži, kroupy, zalijeme vodou nebo vývarem a pomalu dusíme na měkko. Do hotového zamícháme nakrájenou petrželku nebo pažitku.


Pšeničný falafel s kapucínem


150 g pšeničného bulguru, 1 velká oloupaná cibule rozkrájená na větší kousky, 2 stroužky česneku, 15 g čerstvé petrželky, mletý kmín a koriandr, 1/4 lžičky prášku do pečiva, sůl, pepř, 200 g uvařeného loupaného hrachu kapucín, 1 rozšlehané vejce, 60 g strouhanky, olej


Bulgur nasypeme do mísy a zalijeme studenou vodou. Necháme 20 minut nasáknout, pak opatrně slijeme. Cibuli, česnek, petrželku, kmín a mletý koriandr rozmixujeme na hladko. Přidáme pepř, uvařený a umletý (rozmixovaný) hrách kapucín a vypracujeme do hladkého těsta. Přidáme vejce, strouhanku, bulgur a promícháme. Ze směsi mokrými rukama formujeme malé kulaté placičky, které po každé straně opékáme na oleji. Podáváme s brambory, bramborovou kaší, zeleninovým salátem, nebo se špenátovým či jiným zeleninovým krémem a chlebem.


Telecí řízek plněný pšeničným bulgurem s přílohou pšeničné rýže

Telecí řízek plněný pšeničným bulgurem s přílohou pšeničné rýže

80 g pšeničého bulguru, 200 ml vody, 1-2 lžíce oleje, 2 cibule, zelená petrželka, bazalka, (čerstvá cibulová nať), 12-bylinná kořenící směs (nebo vegeta), 4 plátky větších telecích (kuřecích, krůtích) řízků (tloušťka 1 cm), 2 vejce, strouhanka, pepř, sůl (vegeta), olej, 2 cibule, 100 g žampiónů (nebo jiných hub, možno použít i sušené), masový (zeleninový) vývar, 50 g másla


Na širokou pánev dáme olej, zpěníme cibuli, přidáme bulgur, vodu a koření nebo sůl. Za občasného míchání vaříme přikryté cca 10-15 minut, přidáme nakrájenou papriku, petrželku, bazalku a necháme trochu vychladit. Zapékací mísu vytřeme olejem a rovnoměrně rozložíme nakrájené žampiony, cibuli, okořeníme pepřem a vegetou. Plátky masa osolíme, opepříme, složíme na půlku, jednu stranu uzavřeme párátky tak, aby nám vznikla kapsa s jedním otvorem. Telecí plátky naplníme připraveným bulgurem a otvor uzavřeme opět párátkem (nebo sklepneme kladívkem). Naplněné řízky obalíme ve strouhance namáčíme je v rozkvedlaných vajíčkách a klademe na rozpálený olej. Po obou stranách opečeme, ukládáme na vrstvu žampiónů a cibule, zalijeme vývarem (vodou), podle potřeby osolíme. Na povrch dáme plátky másla a z počátku pomalu zapékáme po obou stranách. Dopečeme při vyšší teplotě. Hotové řízky obložíme žampiony a podáváme se pšeničnou rýží politou šťávou z masa.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 371 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.