Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

RECEPTY Z OVSA

Autor: TOK(Kristýnka 02/04) , 20.6.2006
 

Zapékaný oves s houbami

Zapékaný oves s houbami

300 g uvařených zrn, 100 g nakrájené cibule, 200 g kapusty, olej, sůl, vývar, sušené houby, 3 stroužky česneku, mletý kmín, majoránka, bazalka, 250 ml kysané smetany, 2 vejce, máslo


Sušené houby zalijeme teplou vodou a necháme 15-20 minut odstát. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme houby, nudličky nakrájené kapusty, osolíme a společně dusíme do měkka. Podle potřeby občas podlijeme vodou nebo vývarem. Přidáme česnek, trochu mletého kmínu, majoránku, bazalku a sůl. Připravenou směs dáme do vymazané zapékací mísy a zalijeme smetanou, ve které jsme rozšlehali vejce a sůl. Navrch poklademe plátky másla a v rozehřáté troubě zapékáme dohněda. Na talíři posypeme strouhaným sýrem a polijeme kečupem. Podáváme s čalamádou nebo sterilovanou okurkou.



Barevné ovesné rizoto s kuřecími prsíčky


300 g uvařených ovesných zrn, 150 g nakrájené cibule, 3 stroužky česneku, 500 g kuřecích prsíček, 1 balíček mražené zeleninové směsi, sojová a worčestrová omáčka, vývar, 2 červené a 2 zelené papriky, petrželka, olej


Kuřecí prsíčka nakrájíme na tenčí nudličky, které za stálého míchání prudce opečeme na pánvi. Přidáme nakrájenou cibuli, sojovou a worčestrovou omáčku, podle potřeby podlijeme vodou nebo vývarem, přidáme obsah balíčku mražené zeleninové směsi, uvařený oves a prolisovaný česnek. Všechno spolu chvíli podusíme a nakonec přidáme nakrájenou papriku a petrželku.


Hráškový oves


Hráškový oves


350 g uvařených ovesných zrn, 200 g zeleného hrášku (může být mražený), 1 velká cibule, sůl, 100 g pórku nakrájeného na tenké kolečka, drcený kmín, pepř, zázvor, vývar, svazek petrželky


Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme pórek a společně s cibulí a trochou vývaru dusíme na měkko. Přidáme hrášek, trochu mletého kmínu, zázvoru, pepře a soli. Všechno promícháme, chvíli povaříme a nakonec přidáme nakrájenou petrželku nebo bazalku. Podáváme jako přílohu nebo hlavní jídlo s bohatou oblohou zeleniny.


Ovesné placičky od paní Jany Růžičkové


Namočíme ovesné vločky, nejméně na hodinu, lépe ráno před odchodem do práce. Pak uvaříme ovesnou kaši a podle chuti vytvoříme těsto buď sladké nebo slané.


Sladké:


Nastrouháme 4 jablka a přidáme do ovesné kaše, doplníme skořicí, podle chuti cukr, rozinky, polohrubou mouku a vypracujeme těsto jako na bramboráčky. Na zpěněném oleji pečeme výborné placičky. Lze přidat i strouhaný kokos, strouhané hrušky či pokrájené meruňky.


Slané:


Do ovesné kaše přidáme 3-4 nastrouhané brambory, česnek, majoránku, sůl, pepř, polohrubou mouku a pečeme chutné bramboráčky. Přísady opět můžeme měnit dle libosti, výborné je místo brambor přidat pokrájené špenátové listy, kysané zelí, strouhanou ředkev – opět chutím se meze nekladou.


Ovesné placičky


Ovesné placičky


2 vejce, 500 ml vody, sojová omáčka, pepř, bylinná sůl, 2 lžíce drobně usekané petrželky, pažitky (směsi bylinek), 4 lžíce pšeničné nebo špaldové mouky, 400 g uvařených zrn ovsa nahého, olej, kečup, strouhaný sýr


Do mísy dáme oves, přidáme vejce, vodu, koření a bylinky. Zahustíme moukou a dobře vymícháme. Lžící tvoříme malé placičky, které smažíme po obou stranách na rozpáleném tuku. Klademe na talíře a ješte teplé sypeme strouhaným sýrem. Podáváme polité kečupem.


Pestrý ovesný salát


Pestrý ovesný salát


1 větší drobně nakrájená cibule, 2 lžíce oleje, 400 g uvařených zrn ovsa, 2 stroužky česneku, 100 g mladých ředkviček nakrájených na tenké plátky, 100 g barevné papriky (červená, zelená, žlutá) nakrájené na nudličky, 2 rajčata nakrájená na tenčí plátky, menší čínské zelí, trochu worčestrové omáčky, pepř, bazalka, sůl, 2 lžíce octa, 2 lžičky cukru, čerstvá petrželka nakrájená nadrobno, (sýr), voda


Cibuli osmahneme na oleji do sklovita, přidáme sůl, uvařená zrna ovsa a utřený česnek. Ještě chvíli všechno společně podusíme a necháme vychladnout. Do středně velké mísy dáme nakrájenou zeleninu (ředkvičky, papriku, rajčata, zelí) vychladnutou směs z pánve a dobře promícháme. Přidáme pepř, bazalku, petrželku, ocet, cukr, ochutíme trochou worčestrové omáčky. Podle chuti ješte přidáme sůl, nebo trochu oleje. Asi 1/2 hodiny necháme odležet v ledničce. Před podáváním můžeme posypat strouhaným sýrem. Salát je vhodný nejen jako příloha ke hlavnímu jídlu ale i jako lehká večeře.


Pomazánka z ovesných zrn


200 g uvařených zrn ovsa nahého, 1 jemně nakrájená cibule, sůl, pepř, worčestrová omáčka, 60 g tvarohu, 1 lučina, 1 uvařené vejce, 2 lžíce bílého jogurtu


Jedna možnost: 60 g jemně strouhané mrkve, 60 g jemně strouhaného celeru, trochu citrónové šťávy


Druhá možnost: 70 g rostlinného másla „Flora“, 2 utřené stroužky česneku


V míse rozmícháme tvaroh a lučinu, přidáme nastrouhané vajíčko, cibuli, rozředíme jogurtem a zamícháme uvařená zrna ovsa nahého. Podle chuti přidáme sůl, pepř a worčestrovou omáčku. Základní hmotu rozdělíme na dvě části. Do jedné přidáme jemně nastrouhanou mrkev a celer zakapaný citrónovou šťávou a druhou část smícháme s máslem a utřeným česnekem. Dochutíme solí, natíráme na plátky veky nebo na toasty a zdobíme snítkou petrželky, půlkou vlašského ořechu a měsíčkem mandarinky nebo nudličkou červené kapie.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 4 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 2274 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.