Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

RECEPTY Z OVESNÝCH VLOČEK

Autor: TOK(Kristýnka 02/04) , 20.6.2006
 

Knedlíčky z ovesných vloček


250 g vloček, 750 ml mléka, 100 g rostlinného tuku (Perla), 3 vejce, strouhanka, (petrželka, čerstvé bylinky nebo 1-2 lžíce cukru)


Vločky zalijeme vařícím mlékem, přidáme sůl, dobře promícháme a pod poklicí necháme chvíli nabobtnat. Pak přidáme máslo a na slabém ohni mícháme tak dlouho, až se hmota nelepí na pánev. Necháme vychladit, přimícháme vejce a podle potřeby zahustíme strouhankou. Mužeme přidat nasekanou zelenou nať.


Mokrými rukama tvoříme knedlíčky (průměr 3 cm), které vkládáme do vařící vody a pomalu necháme vyplavat na povrch. Opatrně vybereme a pokapeme olejem. Podáváme k masu, zelenině, omáčkám, nebo postačí posypat strouhaným sýrem a pokapat kečupem.


V případě, že dáme přednost sladké verzi knedlíku, vynecháme přidání zelené natě a základní hmotu mírně osladíme. Při formování i vaření postupujeme podle výše uvedeného způsobu. Uvařené knedlíky vyndáme, pokapeme máslem, posypeme skořicovým cukrem (kakaem), oříšky a polijeme jogurtem. Zdobíme ovocem.


Lívanečky z ovesných vloček


100 g ovesných vloček, 300 ml mléka, 50 g hladké mouky, sůl, 1 vejce, 10 g droždí, tuk na pečení, skořicový cukr, ovocná marmeláda, tvaroh a šlehačka


Vločky si asi na hodinu namočíme do části mléka, potom přidáme mouku, sůl, vejce a vykynutý kvásek, přidáme zbytek mléka a vytvoříme řídké těsto. Na vymaštěném lívanečníku opékáme po obou stranách. Podle chuti posypeme skořicovým cukrem, potřeme marmeládou, tvarohem a ozdobíme šlehačkou (smetanovým krémem nebo ochuceným jogurtem).


Ovesné kuličky


150 g másla (rostlinného tuku), 100-120 g cukru, 1 vanilkový cukr, 150 g ovesných vloček, 3 lžíce kakaa


Všechny uvedené přísady smícháme, dobře vypracujeme a ve dlaních tvoříme malé kuličky. Jednu polovinu kuliček obalujeme v kokosu, druhou v sezamových semínkách (nebo v mletých vlašských ořechách). Klademe je do papírových košíčků a necháme ve chladu ztuhnout.


Ovesné sušenky


150 g ovesných vloček, 200 ml vody, 150 g cukru, 240 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžička soli


Ovesné vločky zalijeme vodou. Po chvíli přidáme ostatní přísady a zpracujeme na těsto, které vyválíme a popícháme vidličkou. Formičkou vykrajujeme kolečka, která pečeme v horké troubě (cca 10 minut).


Ovesné vločky s ovocem


I. S ovocnou šťávou


Do šálku čerstvě lisované ovocné šťávy namočíme 1/2 šálku ovesných vloček, necháme stát 1/4 hodiny a posypeme strouhanými mandlemi.


II. Sváteční vločky s ananasem a ořechy


Na plochou mísu vysypeme ovesné vločky, které pokryjeme plátky ananasu a opět zasypeme vločkami. Tuto vrstvu pokryjeme mletými ořechy a opět poklademe plátky ananasu. Zalijeme šťávou z pomerančů. Necháme hodinu odpočívat a podáváme se smetanou.


Rajčatová polévka s ovesnými vločkami


1,5 l vody, 30 g tuku, 30 g mouky, malou cibuli, pepř, sůl, 60 g ovesných vloček, 1/2 malého rajského protlaku, cukr, citrónová šťáva, pažitka, strouhaný sýr


Z tuku, mouky a cibulky připravíme světlou cibulovou jíšku, přidáme špetku pepře, zředíme vodou, rozšleháme a 10 minut povaříme. Potom přidáme ovesné vločky, povaříme do měkka a prolisujeme. Do získaného krému přidáme protlak, krátce povaříme a dochutíme solí, citrónovou šťávou, cukrem a pažitkou. Na talíři posypeme strouhaným sýrem.



Vločková polévka se zeleninou


6 lžic ovesných vloček, 1 čerstvá mrkvička, celer, malá kapusta, 2 kuličky nového koření, 3 zrnka pepře, polévkové koření, 1 l vody, sůl, čerstvý libeček, petrželka a kopřiva, 2 lžíce olivového oleje


Ovesné vločky a na nudličky nakrájenou mrkev osmahneme na oleji (za stálého míchání), přidáme drobně nakrájený celer a kapustu, koření, vařící vodu a vše asi 10 minut povaříme. Přimícháme sůl a kořenící směs, krátce povaříme, koření vyjmeme a polévku podáváme posypanou libečkem, petrželkou a kopřivou.


Vločkové placičky se zeleninou


150 g ovesných vloček, majoránka, česnek, bylinná sůl, sekaná petrželka (osmažená cibule), cca 200 ml vývaru (voda + vegeta), 100 g vařené nebo zmrazené zeleniny (zeleného hrášku, kukuřice, strouhané mrkve aj.), olej, 2 vejce


Všechno smícháme, přidáme vývar, dobře rozmícháme a necháme cca 1,5 hodiny bobtnat. Pak přidáme vejce, uvařený zelený hrášek a jinou zeleninu a dobře promícháme. Podle potřeby ještě dochutíme, tvoříme placičky, které smažíme z obou stran na oleji.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1404 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.