Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

RECEPTY Z CIZRNY BERANÍ

Autor: TOK(Kristýnka 02/04) , 20.6.2006
 

Cizrna na rajčatech


3 hrnky naklíčené cizrny, 1 cibule, olej, mletý koriandr, kurkuma, pepř, zeleninový vývar, 500 g rajčat, bazalka, 3 stroužky česneku, kysaná smetana, petrželka


Nakrájenou cibuli osmahněte na oleji, přidejte naklíčenou cizrnu, koření, zeleninový vývar a duste do poloměkka. Potom přidejte pokrájená rajčata a vařte do měkka. Před podáváním vmíchejte kysanou smetanu s rozetřeným česnekem a petrželkou.


Cizrnová pánev


4 porce


400 g cizrny, 1 1/2 l vody, 1 polévková lžíce curry, 1 čajová lžička chili, 2 polévkové lžíce pomleté kurkumy, 2 čajové lžičky hořčicových semínek, 1 čajová lžička kmínu, 2 polévkové lžíce másla, mořská sůl, 100 g kokosu, petrželka.


Cizrnu nechejte ve vodě 10 – 12 hodin nabobtnat. Na másle za stálého míchání opékejte 5 minut curry, chili, kurkumu, hořčicová semínka a kmín, přidejte cizrnu a 1 1/2 - 2 hodiny vařte při nízké teplotě. Nechejte odpařit přebytečnou tekutinu. Osolte, přidejte na sucho opražený kokos a zamíchejte. Posypte petrželkou.


Cizrnový „eintopf“


1 polévková lžíce olivového oleje, 1 hrnek nakrájené cibule, 3 stroužky česneku, 2 hrnky na plátky nakrájených žampiónů, 1 hrnek na kousky nakrájené mrkve, špetku skořice, 3 hřebíčky, 2 velká rajčata, 3 hrnky uvařené cizrny, 1/2 hrnku odpeckovaných oliv, čajová lžička tymiánu, 1/2 hrnku nasekané petrželky, 1 polévková lžíce citrónové šťávy, bílý pepř, mořská sůl


Nechejte 5 minut podusit cibuli a česnek v troše oleje. Přidejte hřiby a mrkev a 5 minut poduste. Přidejte skořici, hřebíček, bílý pepř, mořskou sůl a nakrájená rajčata, nechejte ještě 15 minut dusit. Nakonec přidejte cizrnu, olivy, tymián, citrónovou šťávu a polovinu petrželky. Vařte dalších 15 minut. Zbytkem petrželky posypeme a teplé servírujte.


Hummus


4 hrnky uvařené cizrny, 2 utřené stroužky česneku, 1/2 polévkové lžíce tahini (sezamového krému), 1/2 hrnku citrónové šťávy, 1 čerstvý lístek máty, 1 čajová lžička mořské soli


Všechny přísady proměňte v kaši a přidejte vodu, dokud nevznikne smetanová hmota. Dochuťte a případně ještě přidejte mořskou sůl. Ozdobte lístkem máty.


Karbanátky z naklíčené cizrny


100 g slunečnicových semen, 200 g naklíčené cizrny, 50 g hladké celozrnné mouky, majoránka, pepř, sůl, strouhanka, olej


Slunečnicová semena a naklíčenou cizrnu chvíli poduste ve vodě, potom pomelte. Přimíchejte mouku, koření a sůl. Vypracujte tuhé těsto, vytvarujte karbanátky a obalte je lehce ve strouhance. Smažte na rozpáleném oleji. Podávejte s vařenými bramborami a zeleninovým salátem.


Pomazánka z cizrny


1 hrnek cizrny, 1 cibule, hrst pažitky, sůl


Cizrnu po namočení uvařte do měkka a rozmixujte, případně propasírujte. Osolte a zamíchejte jemně nastrouhanou cibuli a nakrájenou pažitku.


Veselá zeleninová polévka


4 porce


200 g cizrny, 1 a 1/2 l vody, 4 stroužky česneku, 1 cibule, 5 polévkových lžic olivového oleje, zeleninový vývar, pepř, bylinná sůl, bobkový list, 1 větší brambor, 5 mrkví, 1 malý kousek celeru, 1 kedlubna, 1 pórek, mořská sůl


Cizrnu umyjte a nechejte přes noc namočenou a další den ji uvařte. Po hodině vaření přidejte nakrájený česnek, na malé kostičky nakrájenou cibuli, olivový olej, zeleninový vývar, ochuťte bylinnou solí, pepřem a bobkovým listem. Nakrájejte brambor na kousky, mrkve na plátky, kedlubnu a celer na proužky a také je přidejte.


Do hotové polévky vhoďte nasekaný pórek, čerstvě namletý pepř a sůl. Celková doba vaření je podle tvrdosti vody je 1 a půl až 2 hodiny.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 247 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.