|
|
|
Medové perníčky |
|
| Autor: Senedra , 23.11.2005 | |
| Medové perníčky
Těsto: 5 dkg másla nebo Hery 25 dkg cukru
10 dkg rozpuštěného medu
4 vejce
65 dkg hladké mouky
Perníkové koření – 2 zarovnané lžičky ( anýz, fenykl, skořice, hřebíček)
2 rovné lžičky jedlé sody – čím je čerstvější, tím budou perníčky měkčí!!!!
Postup: Máslo, cukr, med a vejce smícháme a utřeme v míse. Pak přidáme jedlou sodu a koření. Na závěr přimícháme hladkou mouku.Přidáváme tak dlouho, až nebude těsto lepit. Pokud chceme perníčky tmavší, můžeme přidat i trochu potravinářského kakaa. Můžeme nechat v chladu odpočinout, ale nemusíme.
Na pomoučeném vále vždy z části těsta vyválíme placku silnou 3-5mm, ze které vypichujeme jednotlivé tvary. Pečeme na plechu potřeném tukem nebo voskem, lze použít i pečící papír. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Hned po upečení je třeba potřít perníčky rozšlehaným vejcem.
Poleva:
1 bílek
14 dkg moučkového cukru ( je nutno alespoň dvakrát prosít)
dle potřeby citronová šťáva
Postup:Nejprve bílek procedíme skrz jemné sítko nebo silonovou punčochu. Bílek s cukrem utřeme v misce, dle potřeby přidáme cukr nebo citr. šťávu.Poleva se musí lesknout. Nalijeme jí do mikroténového sáčku, kterému jsme odstřihli růžek a zdobíme. Správná poleva se neroztéká ( málo cukru) ani z perníčků neodpadá ( přidat citr. šťávu). Také lze použít potravinářské barvivo na její obarvení.
|
|
Zobrazeno doposud 370 x.
|
|