| 
 Špaldový chléb  
 500 g hladké špaldové celozrnné mouky Harmonie, 2 polévkové lžíce BIO květového medu Biolinie, 1 polévková lžíce BIO chlebového koření od Sluneční brány, 1 balíček sušených kvasnic, 1/4 l vlažného ovesného nápoje Isola Bio, slunečnicová semínka Harmonie, 1 lžíce mořské soli Biosal 
 Všechny přísady smícháme a uhněteme z nich pevné těsto. Necháme je uležet na teplém místě. Mezitím vymažeme dvě hlubší formy máslem a vysypeme je slunečnicovými semínky. Když těsto zvětší svůj objem asi o třetinu, naplníme jím formy. Pečeme v troubě při 180 °C asi 1,5 hodiny (záleží na druhu trouby). 
 Špaldový vločkový chléb
 170 g špaldových vloček Harmonie, 300 g špaldové jemně mleté mouky Harmonie, 30 g špaldových pukanců Harmonie, špetka soli Biosal, 40 g droždí, ½ lžičky třtinového cukru Harmonie, 100 ml vlažného ovesného nápoje Isola Bio, 250 ml teplé vody, sezamová semínka Harmonie, 1 lžíce citronové šťávy, ½ lžíce BIO olivového oleje Biolinie 
 Do ovesného nápoje vsypeme třtinový cukr, rozdrobíme droždí, zamícháme a zahřejeme (nevaříme). Do mísy vložíme vločky, mouku, sůl a zamícháme. Přidáme droždí a jemně je zamícháme. Přilijeme citronovou šťávu, olej a vodu. Těsto intenzivně hněteme 15 minut, až je pevné a hladké a půjde nám lehce vytvarovat rukama do bochníku. (Pro lehkost a kvalitu chleba je nutné dodržovat dobu hnětení.) Zformovaný bochník potřeme vodou a mísu vložíme do igelitového sáčku. Na teplém místě necháme kynout cca 20 minut. Znovu ho zpracováváme cca 3 minuty. Vložíme do užší formy, potřeme vodou a uhladíme. Ostrým nožem uděláme dva řezy do hloubky 5 cm, aby se při pečení těsto nepotrhalo. Poté posypeme sezamovými semínky, vložíme opět do igelitového sáčku a v teple necháme dobře nakynout (cca 20 minut). Pečeme 15 minut při teplotě 220 ˚C, na tuto dobu do trouby vložíme nádobku s vodou, pak teplotu snížíme na 200 ˚C, vodu vyjmeme a ještě pokračujeme v pečení 30 minut. Upečený chléb potřeme mlékem a na 1 minutu vložíme vysušit do vypnuté trouby, vyjmeme, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme vychladnout. 
 Žitný chléb  
 550 g žitné celozrnné mouky jemné Harmonie, 250 g pšeničné celozrnné mouky hrubé Harmonie, 300 g pšeničné celozrnné mouky jemné Harmonie, 750 ml vlažné vody, 80 g droždí, 1,5 lžíce soli Biosal, 3 lžíce BIO octa Pizzolato 
 Všechny tři druhy mouky v míse promícháme a uprostřed vytvoříme důlek, do kterého dáme rozdrobené droždí a zalijeme 200 ml vlažné vody. Droždí s vodou zamícháme a necháme 5 minut kynout. Potom přidáme zbývající vodu s octem a solí. Vypracujeme těsto a na teplém místě je necháme 1 hodinu kynout. Na pomoučněném válu těsto prohněteme. Vytvarujeme pecen chleba, který položíme na plech s pečícím papírem. Necháme kynout ještě 15 – 20 minut. Povrch potřeme slanou vodou, na plech umístíme nádobu s vodou a pečeme v předehřáté troubě 15 minut při teplotě 250 ˚C. Když začne chléb červenat, zmírníme teplotu na 140 ˚C a ještě 40 minut dopékáme. Po vyjmutí z trouby povrch chleba potřeme vodou. 
 Celozrnný chléb s ovesnými vločkami
 375 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté Harmonie, 125 g ovesných vloček Harmonie, 1 lžička soli Biosal, 1 lžička jedlé sody, 300 ml podmáslí, 1 lžíce květového medu Biolinie 
 Mouku smícháme s vločkami, solí a sodou. Přidáme podmáslí a med a rychle vypracujeme vláčné těsto. Vytvarujeme 2 bochníky, ve středu kterých vyznačíme dva až tři rovnoběžné zářezy. Dáme je na pomoučněný plech. Pečeme v předehřáté troubě 20 minut při teplotě 220 ˚C, potom teplotu snížíme na 200 ˚C a ještě 25 až 30 minut dopékáme. Upečený chléb necháme trochu vychladnout a podáváme ještě teplý. |