Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

RECEPTY Z POHANKOVÉ KRUPICE

Autor: TOK(Kristýnka 02/04) , 20.6.2006
 

Nutriční hodnoty pohanky


1 332 KJ/100g, 11,5% bílkovin, 2,3% tuků, 65% sacharidů, 28 Ca, 98 Mg (32% DDD), 82 P, 112 K (mg/100g).


Použití pohanky


Je obdobné jako u pšeničné krupice. Vhodná do tradičních kaší, zavářek, halušek, knedlíků, lívanců, polenty, pomazánek, pudinků i moučníků.





Jemná pohanková pomazánka


250 ml mléka, 110 g pohankové krupice, 1 tvaroh, 1 lučina, 1 bílý jogurt (majolka), 2 stroužky česneku, 1 větší cibule, pepř, citrónóvá šťáva, sůl, petrželka


Mléko osolíme, z krupice uvaříme hustší kaši a necháme vychladnout. Vymícháme tvaroh s lučinou a jogurtem (nebo majolkou), zředíme citrónovou šťávou, přidáme utřený česnek a nadrobno nakrájenou cibuli. Všechno smícháme s vychladlou pohankovou kaší, dochutíme solí a pepřem. Nakonec přidáme posekanou petrželku (pažitku).


Pohanková krupičná kaše


300 ml mléka, špetku soli, 1 lžíce cukru, 25 g krupice, 1 nastrouhané jablko, hrst slunečnicových semínek (nebo oríšku), kakao (Granko), skořice, máslo


Mléko se špetkou soli a lžící cukru přivedeme do varu. Připravíme podobně jako klasickou pšeničnou krupicnou kaši. Do horké kaše zamícháme nastrouhané jablko, oříšky, poklademe plátky másla, případně dochutíme vanilkovým cukrem, kakaem či skořicí.


Pohankovo - tvarohové kroketky


500 ml vody, 1 lžička soli, 200 g pohankové krupice, 150 g tvarohu, 2 vejce, 2 lžičky cukru, 60 g strouhanky, džem, šlehačka (jogurt)


Do vřící osolené vody vsypeme pohankovou krupici, dobře zamícháme a chvilku na malém ohni vaříme na hustou kaši. Odstavíme z plotny a necháme trochu schladit. Postupně přidáme tvaroh, vejce, cukr a strouhanku. Dobře spolu promícháme a mokrýma rukama formujeme kulčcky průměru cca 3 cm (můžeme je ješte obalit ve strouhance), které ukládáme na rovnou podložku. Kuličky trochu ve středu stlačíme tak, aby z horní strany vznikla jamka a ze spodní placička. Kroketky po obou stranách smažíme na oleji a ukládáme na talíř prohloubeninou nahoru. Na každou kroketku dáme lžičku džemu, můžeme přidat lískový oříšek a navrch nastříkáme kopeček šlehacky nebo jogurt. Podáváme jako hlavní jídlo sladké, nebo jako dezert. V případě hlavního jídla uvedené množství pokryje 4 - 5 porcí (35 - 40 ks placiček). V případě použití jako dezertu mužeme ze zbylého těsta připravit přílohové krokety.


Z téhož těsta mužeme formovat menší kroketky, které stejně smažíme na oleji. Jsou výbornou přílohovou náhradou bramborových kroket nebo knedlíku. Mohou se podávat s masem, zeleninou, kečupem a strouhaným sýrem nebo omáčkami.


Ruzyňská směs


200 g jater, 110 g pohankové krupice, 1 lžíce pohankové mouky, 3 stroužky česneku, 1 vejce, petrželka, sůl, vegeta, bazalka, 3 cibule,130 g mrkve, 200 g hrášku (sóje), 150 g brokolice (i mražené), vývar ze zeleniny (masa), 1 rajský protlak, 1 lučina, 1 smetana, pepř, provensálské bylinky


Játra umeleme nebo rozmixujeme, přidáme pohankovou krupici, vejce, utřený česnek, vegetu, osolíme, podle potřeby zahustíme pohankovou moukou a vmícháme nasekanou petrželku. Těsto protřeme přes síto (na halušky) a uvaříme ve vodě. Knedlíčky vytáhneme na větší mísu a zakapeme olejem. Na široké pánvi osmahneme cibuli, přidáme další nakrájenou zeleninu, zalijeme vývarem, dochutíme vegetou, pepřem, osolíme a všechno dusíme do měkka. Znovu zalijeme vývarem, jen krátce necháme projít varem, pak zeleninu vyjmeme a smícháme s knedlíčky. Do šťávy zbylé po zelenině přidáme protlak, zjemníme lučinou a smetanou, opepříme a necháme projít varem. Nakonec přidáme provensálské bylinky. Zeleninovou směs s knedlíčky upravíme na talíře, polijeme omáčkou a posypeme sýrem.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1974 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.