Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

RECEPTY Z POHANKOVÉ MOUKY

Autor: TOK(Kristýnka 02/04) , 20.6.2006
 

Nutriční hodnoty pohanky


1 332 KJ/100g, 11,5% bílkovin, 2,3% tuků, 65% sacharidů, 28 Ca, 98 Mg (32% DDD), 82 P, 112 K, 0,005 rutinu (mg/100g).





Kuřecí polévka s pohankovými noky


1 l vody, 300 g kuřecích drůbků, 1 cibule, 1 tenčí mrkev, 1/4 menší kapusty, 200 g zeleného hrášku, 100 g pohankové mouky, 50 g pohankové krupice, 3 vejce, sůl, bazalka (bio), vegeta, zelená petrželka


Do osolené vody dáme vařit společně kuřecí drůbky, na čtvrtky rozkrájenou cibuli a kapustu. Pohankovou a pšeničnou mouku smícháme s vejci, přidáme vegetu, sůl, drobně nasekanou petrželku, případně trochu vody a vypracujeme na těsto. Uvařené kuřecí maso a zeleninu vybereme a necháme chvíli vychladnout. Do vývaru přidáme hrášek. Mezitím z masa odstraníme kosti, nakrájíme ho na kousky, kapustu nakrájíme na tenké kratší nudličky a mrkev na tenká kolečka. Připravené těsto protřeme přes síto (na halušky) a uvaříme ve vývaru s hráškem. Nakonec přidáme maso a zeleninu. Hotovu polévku posypeme nasekanou petrželkou.


Levné pohankové palačinky

Pohankové palačinky

250 g mouky, 600 ml vody, špetka soli, 1-2 vejce (1 lžíce moučkového cukru)


Mouku se solí dobře rozmícháme ve vodě na hladké těsto. Můžeme přidat vejce, ale není to nutné. Chceme-li připravovat jen sladké palačinky (se zavařeninou, šlehačkou, sladkým krémem, apod.), mužeme těsto trochu osladit cukrem. Necháme chvíli odstát (15 - 20 minut). Teflonovou pánev pokapeme jemně olejem a po obou stranách pečeme menší palačinky (průměr cca 15 cm). Ještě teplé (ale i studené) mužeme potřít zavařeninou (posypeme sekanými ořechy), stočíme a klademe na talíře. Těsně před podáváním postříkáme šlehačkou a posypeme kakaem nebo skořicí.


Palačinky je možné plnit zeleninovou, masovou či jinou náplní a posypané strouhaným sýrem zapékat v troubě. Výborné jsou plněné plátky šunky, sýra, listu hlávkového salátu (čínského zelí) a čerstvých krájených rajčat a paprik. Efektní a netradiční jednohubku k vínu připravíte, když takto naplněné a dobře vychlazené palačinky nakrájíte na tenčí (1,5 cm široké) plátky, ozdobíte (petrželkou, barevnou paprikou, koktejlovými rajčaty, příp. kuličkou rybízu) a propícháte párátky.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 490 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.