Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

RECEPTY Z PŠENIČNÉHO BULGURU

Autor: TOK(Kristýnka 02/04) , 20.6.2006

 Pšeničný bulgur je vyráběn namáčením a sušením pšenice. Při tomto procesu dochází k přeměně škrobu na cukr - tím se zrno stává lehce stravitelným a vystupuje jeho nezaměnitelná obilná chuť. Bulgur je vysoce nutričně hodnotný produkt (známý asi 4000 let), při tvorbě kterého člověk použil jednu z prvních zpracovatelských technologií. Pšenice se nejdříve aktivuje vodou a teplem, tím vznikají určité látky v zrnu (enzymy), škrob se mění na jednodušší cukr a zrno se stává biologicky aktivním. Dále se zrno párou vysuší, pak se hrubě drtí a třídí. U bulguru se cení jeho jednoduchá a rychlá příprava, oříšková chuť, lehká stravitelnost, vysoká nutriční hodnota - vysoký obsah vlákniny a sacharidů, vitaminů, minerálií a nízký obsah tuku.


 



Především v oblastech Středního Východu se využívá na přípravu oblíbeného pilafu, různých zeleninových salátů (tabbouleh) a zeleninových nebo masových jídel (falafel, kibbeh). V naší kuchyni jej lze přidávat do nádivek, salátů, karbenátků nebo jako příloha k masu, zelenině nebo omáčkám.





Bulgur s houbami


150 g pšeničného bulguru, 400 ml vody (bujónu), 4 lžíce oleje, 2 cibule, zelená petrželka, bazalka, (zelená cibulová nať), 12-bylinná kuřenící směs (bioprodukt) nebo vegeta, 300 g jedlých hub, 100 g nakrájeného celeru, 1 středně velká mrkev nakrájená na menší tenké plátky, 2 stroužky rozetřeného česneku, 1 čerstvá paprika nakrájená na nudličky


Houby nakrájíme na tenčí plátky a osmahneme na oleji. Přidáme cibuli, celer, mrkev, česnek, podlijeme trochou vody a dusíme 15 minut. Pak přidáme bulgur, zalijeme 400 ml vývaru a společně dusíme ješte 15 minut. Nakonec přidáme nakrájenou petrželku a bazalku. Dochutíme kořením, případně vmícháme smetanu. Posypané sýrem podáváme s bílým a červeným zelným salátem.


Bulgur se zeleninou


150 g pšeničného bulguru, 400 ml vody (bujónu), 2-3 lžíce oleje, 2 cibule, zelená petrželka, bazalka, (zelená cibulová nať), 12-bylinná kořenící směs (bioprodukt) nebo vegeta, 100 g na nudličky nakrájené kapusty, 1 nastrouhaná mrkev, 100 g zeleného hrášku, 100 g kukuřice (mražené, nebo v plechovce), pepř


Na širokou pánev dáme olej, zpěníme 1 cibuli, přidáme bulgur, vodu a koření, sůl. Za občasného míchání vaříme přikryté cca 10-15 minut, přidáme petrželku, bazalku a necháme trochu vychladit. Na oleji osmahneme další cibuli, přidáme kapustu a chvíli podusíme. Trochu podlijeme vodou nebo vývarem, přidáme hrášek a kukuřici, dobře promícháme a spojíme s bulgurem. Ochutíme petrželkou. Podáváme jako hlavní jídlo posypané sýrem a polité kečupem.


Bulgur se zelím


Bulgur se zelím


150 g pšeničného bulguru, 400 ml vody (bujónu), 4 lžíce oleje, 2 cibule, zelená petrželka, bazalka, (čerstvá cibulová nať), sůl nebo vegeta, 1 menší zelí nastrouhané na větším struhadle


Na široké pánvi osmahneme cibuli, přidáme zelí, osolíme a na malém ohni a bez přidání vody restujeme do křupava (cca 20 minut). Přidáme bulgur, zalijeme vývarem a ještě společně dusíme 15 minut. Pak přidáme nasekanou petrželku, bazalku, promícháme a přikryté poklicí necháme stát 10-15 minut. Podáváme s libovolnou zeleninovou oblohou, salátem, lehkou omáčkou (jogurtová, bylinková, sýrová aj.) Je to velice chutná a lehká večeře, nebo vhodná nádivka do zapékané i čerstvé zeleniny (paprikové lusky, rajčata, cibule, cuketa).

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 2 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 769 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.