| 
 Nutriční hodnoty
 1 570 KJ/100g, 13% bílkovin, 6% tuků, 69% sacharidů, 1,4% vlákniny, 0,55 vit.B1 (40% DDD), 0,18 vit.B2, 2,6 vit.B3, 3 vit.E (30% DDD) (mg/100g). 
 Použití ovesných vloček
 Vhodné na přípravu polévek, kaší, müsli, pomazánek, nákypů, karbanátků. 
 
 
 
 Čokoládové - oříškové ovesné tyčinky
 150 g tuku, 3 lžíce hladké mouky, 2-3 strouhané horké mandle, 150 g vloček, 50 g cukru, 1/2 lžičky prášku do pečiva, mléčná čokoláda 
 Vločky lehce rozdrtíme válečkem, přidáme ostatní přísady a vypracujeme hladké těsto (mouku přidáme podle potřeby). Vyválíme váleček, který rozdělíme na 25 kousků. Z nich formujeme tyčinky a pečeme při 200°C do zlatova. Po vychladnutí namáčíme polovinu v oříškové a druhou část v čokoládové polevě. 
 Houbové ovesné bramboráčky
 50 g mrkve, 50 g petržele, 50 g kapusty, 1 cibule, 50 g sušených hub, 200 g ovesných vloček, 1/2 l vody, sůl, vejce, majoránka, 3 prolisované stroužky česneku, 1 lžíci petrželky, olej 
 Nejdříve si připravíme hustou ovesnou kaši. Sušené houby chvíli namočíme do vlažné vody a pak je cca 10 minut povaříme. Na lžíci oleje zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme další zeleninu a společně udusíme do měkka. Ovesnou kaši smícháme se zeleninou, vařenými houbami, přidáme vejce, sůl, petrželku, česnek a vytvarujeme placičky (s průměrem 5-6 cm). Opékáme je na oleji po obou stranách. Podáváme jako samostatný pokrm s kysaným zelím, nebo salátem z čerstvé zeleniny, posypané strouhaným sýrem a pokapané kečupem, nebo ochucenou kysanou smetanou. Jsou také výborná příloha k masu a zelenině. 
 Jednoduchá polévka z ovesných vloček
 1 l mléka, 70 g ovesných vloček, 40 g másla, sůl, petrželka 
 Vločky zavaříme do vroucího osoleného mléka. Po změknutí prolisujeme, zjemníme čerstvým máslem a přidáme petrželku. Podáváme s osmaženou žemlí. |