Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

RECEPTY Z PŠENICE DVOUZRNKY II

Autor: TOK(Kristýnka 02/04) , 20.6.2006
 

Kuřecí špalíčky s rajčaty a dvouzrnkou


8 kuřecích špalíčků, 3 lžíce oleje, pepř, sůl, 2 utřené stroužky česneku, 1 paprika, 150 ml suchého bílého vína, 400 g oloupaných konzervovaných rajčat, 200 ml drůbežího vývaru, špetka sušeného tymiánu a bazalky, 150 g dvouzrnky, 150 g celeru nakrájeného na kostičky, 1 mladá cuketa, čerstvá bazalka nebo petrželka


Kuřecí špalíčky zbavíme kůže, osolíme a posypeme pepřem. Na široké pánvi rozehřejeme olej a maso na něm 5 minut opékáme po obou stranách dozlatova. Pak ho vyjmeme a odložíme. Na pánev přidáme cibuli, česnek a papriku a orestujeme do měkka. Podlijeme vínem a chvíli povaříme. Přidáme opečené špalíčky, nakrájená rajčata, vývar, sušené bylinky, dvouzrnku, celer. Ochutíme pepřem a solí. Přivedeme k varu a pomalu dusíme 50 minut. Cuketu nakrájíme na kostičky, přidáme je k vařené směsi a dusíme dále do měkka. Do hotového pokrmu zamícháme mandlové lupínky. Posypeme čerstvou bazalkou. Podáváme s celozrnným chlebem a malými sterilovanými okurkami.


Toniččina „moderní“ bábovka z dvouzrnky

Toniččina „moderní“ bábovka z dvouzrnky

200 g rostlinného tuku (Hera), 200 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 4 vejce, šťáva z 1 citrónu, 200 g mouky z pšenice dvouzrnky, 1 balíček kypřícího prášku, 100 g umletých ořechů, 150 g směsi sušeného ovoce a oříšků (rozinky, kokos, papaya, lískové a kešu oříšky aj.), 2 lžíce kakaa, 1 lžicka skořice, 6 lžic mléka, čokoládová nebo oříšková poleva, 2 lžíce amarantových pukanců nebo sezamových semínek


Rostlinný tuk vyšleháme, postupne přidáme moučkový a vanilkový cukr, žloutky a citrónovou šťávu. Přimícháme celozrnnou mouku z dvouzrnky smíchanou s kypřícím práškem, mleté ořechy a směs sušeného ovoce a oříšků, 4 lžíce mléka a všechno spolu dobře promícháme. 2/3 těsta dáme do vymaštěné a strouhankou vysypané bábovkové formy. Do zbylého těsta přidáme kakao, skořici, 2 lžíce mléka, zamícháme a navrstvíme na světlé těsto. Spirálovými pohyby vidličkou kolem přes těsto vytvoříme mramorování tmavého a světlého těsta. Pečeme pomalu při teplotě 180°C asi 40-45 minut. Bábovku necháme vychladnout, opatrně vyklopíme, povrch polijeme oříškovou nebo čokoládovou polevou a posypeme amarantovými pukanci anebo sezamem.


Zapékané papriky s překvapením


100 g dvouzrnky, 100 g naklíčené nebo 60 g suché čočky, 6 rajčat sušených na slunci a nakrájených na nudličky, 2 lžíce oleje, 1 větší cibule nakrájená nadrobno, 2 utřené stroužky česneku, 150 g kuřecích prsíček nakrájených na nudličky, 100 g žampionu nakrájených na plátky, 1 lžičku sušeného oregana, pepř, sůl, svazeček nakrájené natě mladé petrželky, 4 větší papriky rozpůlené po délce a očištěné od jader, 100 g pařeného sýra, 200 ml kuřecího vývaru, 50 ml bílého vína


Dvouzrnku umyjeme, zalijeme vodou a pomalu přivedeme do varu. Poté vaříme 40 minut a scedíme. Sušené rajčata nakrájíme na nudličky a aby změkla zalijeme vřící vodou. Po chvilce je necháme okapat. Suchou čočku vaříme 10 minut. Pokud použijeme čočku naklíčenou, bez předešlého vaření ji smícháme s uvařenou dvouzrnkou. Na široké teflonové pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli a nakrájená kuřecí prsíčka. Přidáme česnek a houby a necháme změknout. Vmícháme rajčata, oregano, petrželku, bazalku, pepř, sůl a přidáme dvouzrnku s čočkou. Promícháme a necháme stát pod poklicí 10 minut. Směsí plníme rozpůlené papriky, které naskládáme do zapékací mísy a posypeme sýrem. Přilijeme víno, vývar, přikryjeme alobalem a pečeme 30 minut, pak odkryjeme a necháme ještě zapéct.


Zeleninový vývar s barevnými nočky z dvouzrnky


3 mladé karotky, 1 petržel, 1 čtvrtka kapusty, 1/2 menší cukety, 1 cibule, 2 stroužky česneku, špetka mletého nového koření, pepř, 1,5 l vody, 200 g mražené nebo čerstvé brokolice, 1 svazek petrželové natě, 100 g celozrnné mouky z dvouzrnky, 1/2 lžicky soli, 2 vejce, 2 lžíce oleje, 1 lžíce rajského protlaku, 1/2 lžicky paprikové pasty, bílý a černý pepř, 1 lžička kari koření


Brokolici a zelenou petrželku odložíme stranou. Ostatní zeleninu dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme nové koření a pepř. Přivedeme k varu a pomalu vaříme 60 minut. Na knedlíčky vymísíme mouku z dvouzrnky se solí, pepřem a olejem, přidáme vejce a nasekanou petrželku. Těsto rozdělíme na tři části. Do jedné přidáme paprikovou pastu a kečup, druhou ochutíme bílým pepřem a obarvíme kari kořením. Třetí část těsta necháme puvodní. Uvařenou zeleninu vybereme z hrnce. Část vývaru odebereme a použijeme na vyváření nočků. Do zbylého vývaru přidáme malé růžičky brokolice a chvíli povaříme. Přidáme karotku nakrájenou na kolečka a odstavíme z ohně. Odebraný vývar necháme projít varem. Nočkové těsto protlačíme haluškovým sítem do vřícího vývaru odděleně podle barev. Dostaneme tak tři ruznobarevné nočky, které rozdělíme do talířů a zalijeme hotovou polévkou s brokolicí a mrkví. Posypeme nakrájenou petrželkou.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 351 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.