Celozrnné těstoviny s masovou směsí a jogurtovou omáčkou  
 400 g celozrnných přílohových těstovin, 2 lžíce oleje, 50 g cibule, 2 stroužky česneku, 70 g žlutých kapustiček (nebo nakrájené kapusty), 300 g masa (kuřecí, mleté, sojové), 200 ml vývaru, sůl, vegeta, chilli koření (omáčka), 3 lžíce kečupu 
 omáčka: 400 g bílého jogurtu, 2 lžičky chilli omáčky, 2 lžičky mletých sušených bylinek (bazalka a šalvěj), sůl, 1 lžíce citrónové štávy 
 Nejprve připravíme omáčku. Do jogurtu přidáme chilli omáčku, bylinky, ochutíme solí, citrónovou šťávou, všechno dobře zamícháme a necháme odstát. Ve slané vodě (nebo vývaru) uvaříme kapustičky (nudličky hlávkové kapusty), necháme je vychladnout a rozkrájíme na půlky. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme nakrájené (mleté) maso, zalijeme vývarem ve kterém jsme vařili ružičkovou (hlávkovou) kapustu, přidáme rozetřený česnek, ochutíme solí, vegetou, chilli omáčkou nebo kořením. Odkryté pomalu vaříme až se šťáva hodně zahustí. Pridáme 2 lžíce kečupu, uvařené kapustičky a chvilku ještě povaříme. Těstoviny uvaříme podle návodu a servírujeme je na nahřáté talíře. Rovnoměrně je polijeme bylinkovou omáčkou, do středu přidáme masovou směs, posypeme strouhaným sýrem a zdobíme snítkem bazalky nebo petrželky. 
 Ječná kolínka s tuňákem  
 1 cibule pokrájená na malé kostičky, 2 lžíce oleje, 50 g nakrájeného pórku, 150 ml vody (vývaru), pepř, oregano, zázvor, bazalka, 60 g oliv plněných kapií, 1 plechovka tuňáka v oleji, 100 ml bílého vína, sůl, vegeta, strouhaný sýr, kečup 
 Na oleji zpěníme cibuli, přidáme pórek, zalijeme vývarem a chvilku povaříme. Přidáme olivy nakrájené na kolečka, tuňáka a víno. Vše dusíme až do odpaření tekutiny. 200 g těstovin uvaříme podle návodu, rozdělíme je na talíře, do středu klademe tuňákovou směs a posypeme strouhaným sýrem. Pokapeme trochou kečupu a zdobíme celými olivami a snítkami petrželky. 
 Pohankovo špaldové spirálky s jablečným pyré a oříšky  
 300 g pohankovo špaldových spirálek, 1 l mléka, 2 lžíce cukru, špetka soli, 100 g másla, 500 g jablek, skořice, hrst rozinek, 2-3 lžíce mletých oříšku, jogurt nebo šlehačka 
 Jablka oloupeme, nakrájíme na osminky, přidáme cukr, rozinky, posypeme skořicí, podlijeme trochou vody a rozvaříme na hladké pyré. Spirálky uvaříme v oslazeném a trochu přisoleném mléce. Necháme je okapat a pak je prudce osmažíme na másle. Klademe je po obvodu širokého talíře a doprostřed dáme několik lžic jablkového pyré. Zdobíme kopečkem jogurtu nebo šlehačky a sypeme mletými oříšky. 
 Pšeničné spirulinové těstoviny s liškami a rajčaty  
 300 g spirulinových těstovin, 3 rajčata, 3 lžíce oleje, 1 lžíce másla, 400 g očištěných a na tenké plátky nakrájených lišek nebo hlívy ústřičné, sůl, mletý pepř, drcený kmín, 3 stroužky utřeného česneku, 4 lžíce jemně usekané pažitky nebo zelené cibulky 
 Rajčata zbavíme semen a šťávy a dužinu nakrájíme (nožem na rajčata) na tenké proužky. Spirulinové těstoviny uvaříme v osolené vodě. Na pánvi rozehřejeme olej a máslo, přidáme lišky, sůl, špetku pepře a drceného kmínu a za občasného míchání dusíme cca 5 minut. Přidáme česnek, 2 lžíce pažitky a rajčata. Všechno poté ještě chvíli dusíme. Scezené těstoviny přidáme k houbové směsi a dobře promícháme. Nakonec posypeme zbývající pažitkou. 
 Zeleninový salát s celozrnnými těstovinami  
 300 g celozrnných mušliček, 3 rajčata, 1 cibule, 1 vetší mrkev, 200 g strouhaného sýra, 4 lžíce vody, 2 lžíce octa, 1 lžíce cukru, sůl, pepř, oregano, 3 lžíce sójové omáčky, sekaná bazalka nebo petrželka 
 Rajčata a cibuli nakrájíme na menší kostky, mrkev a sýr hrubě nastrouháme. Vše zamícháme s uvařenými mušličkami. Z octa, vody, cukru, sójové omáčky, soli a pepře připravíme nálev, který krátce povaříme a necháme vychladnout. Vařené těstoviny se sýrem a zeleninou zalijeme studeným nálevem a promícháme. Jednotlivé porce posypeme sekanou bazalkou nebo petrželkou. 
 Žitné nudle s hořčicovou omáčkou  
 1 balíček žitných nudlí, 150 g pórku nakrájeného na kolečka, 150 g cibule nakrájené na kostičky, 4 lžíce oleje, 4 lžíce hladké mouky, 400 ml vývaru, 150 g husté kysané smetany, 3 lžíce plnotučné a 2 lžíce pikantní francouzské hořčice, sůl, pepř, worcestrová omáčka, sekané bylinky (petrželka), 250 g šunky nakrájené na tenké nudličky, 1 lžíce oleje 
 Na oleji osmahneme cibuli, přidáme pórek a mouku. Zalijeme vývarem a uvaříme bešamelovou omáčku. Přidáme hořčici, smetanu, koření a ještě chvilku povaříme. Na lžíci oleje osmahneme nudličky šunky. Uvaříme těstoviny. Horké dáváme na talíře, zalijeme omáčkou a sypeme osmaženou šunkou a sekanou zelenou natí bylinek (petrželky). Konzumenti odmítající maso, mohou místo šunky posypat horké těstoviny měkkým nastrouhaným sýrem. Necháme ho roztéct a lehce pokapeme kečupem.  |