Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

RECEPTY S VYUŽITÍM KLÍČKŮ

Autor: TOK(Kristýnka 02/04) , 20.6.2006
 

Čistící nápoj z vojtěškových klíčků


2 pokrájené banány, 3 dl pomerančové šťávy, 2-3 dl vojtěškových klíčků, 1 malý stroužek česneku.


Všechny suroviny důkladně umixujeme v mixéru a dáme do lednice. Po vychlazení vlijeme nápoj do poháru a ozdobíme malou hrstkou vojtěškových klíčků, podáváme ke svačině.


Klíčkový salát


1/2 hlávky ledového salátu, 1/3 pórku, 1 hlávka čínského zelí, 2 rajčata, kousek okurky, 2 dl steril. žampionů, 1 červená paprika, 2 dl naklíčených malých bílých fazolí, 2 dl vojtěškových klíčků, 2 dl nakl. vojtěšky, 1 lžíce oleje, sůl.


Zelí, rajčata a okurku nakrájíme na menší kousky, pórek na kolečka. Smícháme s klíčky a žampióny, osolíme a pokapeme slunečnicovým olejem.


„Zelená revoluce“ dle R.M.Nöckerové


2 strouhaná jablka, 1 dl klíčků vojtěšky, 1/2 dl pšeničné trávy nastříhané na kousky, 2 lžíce řeřichových klíčků, 2 lžíce slunečnicových klíčků, 2 lžíce naklíčené pšenice, 1 lžíce sezamového (lněného) semínka nahrubo umletého, šťáva z 1 pomeranče, 1 kelímek bílého jogurtu.


Všechny přísady smícháme v misce a podáváme ke snídani. Pokrm nám dodá síly a vitalitu na celý den!


Zeleninová polévka s klíčky


1 l vody, 1 cibule, 2 rajčata, 1 mrkev, 1/2 petržele, hrst polévkových nudlí, 1 dl naklíčené cizrny, 1 dl vojtěškových klíčků, 1 lžička soli, špetka bazalky (čerstvé nebo sušené).


Pokrájenou zeleninu vložíme do vroucí vody. Po 5 minutách hodíme do polévky nudle a vaříme dalších 5 minut. Nakonec přidáme naklíčené fazole, ochutíme bazalkou a osolíme. Podáváme zdobené vojtěškovými klíčky.


Žemle plněné naklíčenými semínky


40 g žitné mouky, 100 g pšeničné polohrubé mouky, 3 dl vlažné vody, 30 g droždí, 4 dl naklíčených semen.


Droždí rozmícháme ve vodě a smícháme s moukou. Těsto dobře propracujeme a rozdělíme na osm stejných dílů. Vytvarujeme kulaté žemle, přikryjeme utěrkou a necháme 1/2 hodiny kynout. Potom opatrně rukou vytlačíme ze žemlí vzduchové bubliny a potřeme studenou vodou. Pečeme zprudka 10-15 minut při teplotě 250°C. Každou žemli v polovině částečně nakrojíme a vzniklou kapsu naplníme např. salátem z klíčků semen, plátkem vojtěškové veky apod.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 212 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.