Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

REFCEPTY Z ADZUKI A MUNGO FAZOLÍ

Autor: TOK(Kristýnka 02/04) , 20.6.2006
 

Adzuki fazole jako příloha


4 porce


250 g adzukií, 1 litr vody, 1 větší cibule, 2 stroužky česneku, olivový olej, bylinná sůl, tymián, bazalka, majoránka, 100 g zakysané smetany


Adzuki namočte na 12 hodin do vody. Vařte ve vodě, ve které byly namočeny asi 30 minut při slabé teplotě a slijte. Cibuli a stroužky česneku nakrájejte na jemno a poduste na olivovém oleji. Přidejte adzuki a okořeňte bylinnou solí, tymiánem, bazalkou a majoránkou. Na konec opatrně přimíchejte zakysanou smetanu.


Barevný salát z adzuki


4 porce


200 g adzuki, 1 čajová lžička mořské soli, 1 žlutá paprika, 4 kousky celeru, 125 g ovčího sýru, 125 g černých oliv, 1 červená cibule, černý pepř čerstvě pomletý, tabasco, petrželka, dresing.


Adzuki fazole namočte v 1 litru vody alespoň na 12 hodin. Ve vodě, ve které byly namočeny vařte 25 – 30 min. Krátce před koncem doby varu přidejte sůl. Vodu slijte a fazole nechejte vychladnout. Nakrájejte papriku na proužky a celer na kolečka. Dohromady se sýrem, nakrájeným na kostky, olivami a nakrájenou cibulí přidejte k fazolím. Salát okořeňte pepřem, několika kapkami tabasca a dresingem a nechejte nějaký čas odležet. Servírujte posypané nakrájenou petrželkou.


Fazolovo – žampiónové krokety


8 porcí


225 g Adzuki, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 350 g žampiónů, 1 stroužek česneku, sušený lusk chilli, 1 čajová lžička kmínu, 2 polévkové lžíce celozrnné pšeničné mouky, sůl, pepř, 1 vejce, 75 g jemné ječné mouky, olej ke smažení.


Adzuki přes noc namočené vařte 35 – 40 minut do měkka. Potom slijte přebytečnou tekutinu. Mezitím na pánvi rozpalte tuk a při mírné teplotě duste 5 minut nakrájené žampióny, rozetřený česnek a chili lusky. Posypte moukou a za stálého míchání při mírné teplotě dále poduste. Odstavte, přimíchejte uvařené adzuki a silně ochuťte solí a pepřem. Místo koření můžete do kroketového těsta vmíchat také čerstvé bylinky.


Několik hodin nechejte v chladnu. Z hmoty formujte asi 1 cm silné krokety. Obalte je nejdříve v rozšlehaném vejci a po té v ječné mouce a opečte 4 – 5 minut z obou stran v rozpáleném oleji. Servírujte horké.


Karbanátky z naklíčeného munga


100 g slunečnicových semen, 200 g naklíčeného munga, 50 g hladké celozrnné mouky, majoránka, pepř, sůl, strouhanka, olej


Slunečnicová semena a mungo poduste ve vodě, potom pomelte, přimíchejte mouku, koření a sůl. Vypracujte tuhé těsto, vytvarujte karbanátky a obalte je lehce ve strouhance. Smažte na rozpáleném oleji.


Polévka z adzuki


1 hrnek adzuki, 1 cibule, 2 mrkve, sůl, sojová omáčka


Omyté fazole zvolna vařte ve vodě v tlakovém hrnci 30 – 40 minut. Přidejte nakrájenou zeleninu, osolte a vaříte doměkka. Nakonec ochuťe sojovou omáčkou.


Rýžový salát s mungo


100 g mungo fazolí, 200 g přírodní rýže kulatozrnné, 2 čajové lžičky estragonu, 2 mrkve, 1 jablko, 2 čajové lžičky bylinné soli, 2 čajové lžičky medu, špetka muškátu, 2 polévkové lžíce jablečného octa, 6 polévkových lžic sezamového oleje, petrželka


Mungo fazole omyjte a namočte (1 – 2 hodiny). Přiveďte k varu 800 ml vody, přidejte k tomu rýži a mungo fazole a 35 – 45 minut vařte doměkka. Mezitím očistěte mrkev a jablko, nahrubo nastrouhejte. Uvařenou rýži a mungo nechejte vychladnout a všechny přísady smíchejte. Nechejte asi 30 minut uležet, ochuťte.


Sladké adzuki s rýží


2 hrnky fazolí adzuki, 1 a půl hrnku sladké rýže, 1 hrnek rozinek, sůl, 3 hrnky jablek nakrájených na kostičky


Sladkou rýži vaříme ve vodě dle základního receptu do měkka. Adzuki také vaříme asi 20 minut, přidáme rozinky a vaříme dalších 5 minut. Nakonec osolíme 1 lžičkou soli a přidáme jablka, vaříme do měkka. Do vymazané zapékací mísy vložíme vrstvu uvařené sladké rýže a vrstvu připravených adzuki. Pečeme při 190°C 10 minut. Podáváme teplé i studené.


Topinky s naklíčeným mungem


Celozrnný chléb, rajčata, klíčené mungo, strouhaný sýr, máslo, oregáno, sůl


Plátky chleba zlehka opečte na sucho, potřete máslem, obložte plátky rajčat, posypte kořením, mungem a strouhaným sýrem. Topinky položte na plech a v troubě krátce zapečte.


Zelená naklíčená pánev


300 g naklíčených mungo, 3 stroužky česneku, 6 polévkových lžic sójové omáčky, 8 polévkových lžic suchého Sherry, 3 polévkové lžíce sezamového oleje, 300 g hlávkového zelí, 1 pórek, 1 malou cuketu, 5 polévkových lžic olivového oleje, 2 polévkové lžíce rýžové mouky nebo bramborový škrob, kousek zázvorového kořene


Připravte směs z najemno nakrájeného česneku, zázvorového kořene, sójové omáčky, sherry, sezamového oleje a naklíčených mungo. Zelí nakrájejte na nudličky, pórek na kolečka a cuketu na plátky. Ve velké pánvi rozpalte olivový olej a zeleninu za stálého míchání krátce opečte. Přidejte připravenou směs, krátce opečte a nakonec zalijte směsí z rýžové mouky (bramborového škrobu) a vody a nechejte povařit. Dochuťte klíčky mořskou solí a podávejte s přírodní rýží.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1498 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.