Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

VÁNOČNÍ RECEPTÁŘ

Autor: TOK(Kristýnka 02/04) , 20.6.2006
 

Špaldová vánočka


500 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté Harmonie, 250 ml rýžového přírodního nápoje Isola Bio, 100 g másla, 2 žloutky, 20 g droždí, 150 g přírodního třtinového cukru Harmonie, mák, mořská sůl Biosal


Do mísy prosejeme mouku, přidáme máslo, trochu mořské soli, žloutek a vykynutý kvásek připravený z droždí, cukru a vlažného rýžového nápoje. Uhněteme těsto a necháme v teple vykynout. Těsto rozdělíme na tři části, z každé vyválíme váleček a poté z nich upleteme cop. Vánočku vložíme na vymazaný plech, potřeme žloutkem, posypeme mákem a upečeme ve vyhřáté troubě.


Medové perníčky z žitné mouky


86 dkg žitné celozrnné mouky, 4 vejce, 4 velké lžíce BIOLINIE medu květového, 36 dkg třtinového cukru Harmonie, 1 perníkové koření, citrónová kůra, 5 dkg sádla, 1 lžíce jedlé sody


Vše smícháme a vypracujeme těsto. Pokud je příliš řídké, přidáme mouku. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.


Tyčinky z ovesných vloček


250 g ovesných vloček Harmonie, 90 g přírodního třtinového cukru Harmonie, 90 g BIO javorového sirupu (může být i med), 125 g másla a trochu na vymazání


Na pánvi smícháme máslo, javorový sirup a třtinový cukr a mírně zahřejeme, až je vše tekuté. Přimícháme vločky a dobře zamícháme. Těsto rozetřeme do připraveného pekáče a povrch uhladíme. Pečeme asi 30 - 35 minut v troubě předehřáté na 180 °C (plyn 4). Necháme vychladnout, poté nakrájíme tyčinky a vyndáme je z pekáče.


Čokoládovo-špaldové tyčinky


150 g špaldových vloček Harmonie, 150 g tuku (Hera), 3 lžíce celozrnné špaldové hladké mouky Harmonie, 2 – 3 strouhané hořké mandle, 50 g třtinového přírodního cukru Harmonie, ½ prášku do pečiva, čokoládová poleva


Vločky lehce rozdrtíme válečkem, přidáme ostatní přísady a vypracujeme hladké těsto (mouka dle potřeby). Vyválíme váleček, který rozdělíme na cca 25 kousků. Z nich formujeme tyčinky a pečeme při 200 °C dozlatova. Po vychladnutí namáčíme tyčinky v čokoládové polevě.


Zázvorky


90 g BIO javorového sirupu, 60 g másla a trochu na vymazání, 125 g hladké pohankové mouky Harmonie, 2 kávové lžičky mletého zázvoru od Sluneční brány, ½ kávové lžičky jedlé sody, 1 polévková lžíce přírodního třtinového cukru Harmonie


V kastrůlku smícháme máslo a javorový sirup, necháme je pomalu rozpustit a poté dáme směs vychladnout. Do mísy prosejeme mouku, koření, jedlou sodu, vychladlý sirup s máslem a přidáme cukr. Z těsta vyválíme kuličky velikosti ořechu a dáme je dále od sebe na vymaštěný plech. Válečkem je trochu zploštíme. Pečeme asi 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C (plyn 4). Hotové zázvorky necháme před podáváním chvilku vychladnout.


Datlové bochánky


200 g pohankových vloček Harmonie, 125 g másla, 250 g datlí, 2 vejce, 5 lžic Biolinie medu květového, 1 vanilkový cukr, ½ kávové lžičky prášku do pečiva


Rozpuštěné máslo smícháme s pohankovými vločkami a necháme znovu ztuhnout. Datle vypeckujeme a nadrobno nakrájíme. Vajíčka rozmícháme s medem, vanilkovým cukrem a práškem do pečiva. Přidáme datle, vločky a dobře promícháme. Dvěma kávovými lžičkami tvoříme hrudky, které klademe na vymaštěný plech. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 20 minut.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 164 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.