|
Všechny naše deníky
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
-
"TAJNÉ" vzkazy
(267 článků)
aneb šuškáme si mezi sebou...
|
-
AKCE
(9 článků)
aneb, co, kdy a kde získáte "zadarmo"
|
|
-
FOTOGRAFICKÉ SOUTĚŽE
(21 článků)
|
|
-
HOMEOPATIKA
(5 článků)
Tipy a rady kdy a jak používat homeopatika.
|
-
INFA O NEMOCECH
(6 článků)
|
-
KAM S DĚTMI
(6 článků)
... na baštu či za zábavou
|
-
KLUBY
(17 článků)
KTD se pomalu bude měnit v KVH a proto je tady deníček na vaše zážitky !!!!!
|
|
-
MÁME TO ZA SEBOU
(28 článků)
aneb jak jsme rodily...
|
-
Mamiko, dívej!
(15 článků)
Vtipné výroky našich dětiček
|
-
MEGASRAZÍK NAROZENINOVÝ
(47 článků)
dočasný deník, abychom se domluvili a nemuseli dlouho listovat :-)
|
|
-
NAROZENINY A SVÁTKY
(3 články)
|
-
NAŠE ZKUŠENNOSTI
(15 článků)
aneb jak na mimísky, jejich potřeby a zájmy
|
|
|
|
-
PŘEHLÍDKA PODZIMNÍ NÁLADY - hodnocení
(14 článků)
|
-
Přehlídka podzimní nálady - PRAVIDLA
(2 články)
|
|
-
RECEPTY
(126 článků)
nejen pro dospělé
|
|
-
ŘÍKANKY A HRY PRO DĚTI
(27 článků)
|
-
SEZNÁMEČEK
(2 články)
aneb vše o našich miminkách
|
-
SEZNÁMEK
(2 články)
aneb základní údaje o nás :o)
|
|
-
SUMÁŘKY
(302 článků)
Sumářky z naší dubňáčkovské diskuze pro ty co nestíhají dočítat.
|
-
TAK TO VŠECHNO ZAČALO
(17 článků)
aneb vzpomínáme na začátky
|
-
TIPOVAČKY
(3 články)
tipujeme......
|
-
TIPY NA DÁREČKY
(24 článků)
pište sem své náměty jaké a kde koupit dětem dárečky.
|
-
VELKÁ NAROZENINOVÁ SOUTĚŽ - PRAVIDLA
(11 článků)
|
|
-
VESELÁ VÁNOČNÍ SOUTĚŽ - CENY
(2 články)
|
-
VESELÁ VÁNOČNÍ SOUTĚŽ - PRAVIDLA
(4 články)
|
|
-
VÝSLEDKY fotografických soutěží
(20 článků)
|
-
Z LEKCÍ
(11 článků)
aneb co nám kde řekli, co nás kde naučili...
|
|
[<<Předchozích 50] Poslední články ze všech deníků 51 až 60 z 137 [Dalších 77 >>]
|
| Bublanina od Bulíka | RECEPTY |
|
1-2 vejce 1 1/2 hrnku polohrubé mouky 1 hrnek pískového cukru 1 hrnek mléka 1/2 hrnku oleje 1 prášek do pečiva ovoce (čerstvé, kompotované i mražené) Mouku, do které jsme nasypali prášek do pečiva, promícháme s cukrem, vajíčky, olejem a mlékem. Těsto nalijeme na vyšší vymazaný a vysypaný plech, poházíme omytým, okapaným, popřípadě vypeckovaným ovocem a v dobře vyhřáté troubě pečeme 15 minut.
|
| Více ... |
| Vložil: Bulik dne 19.1.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
3/4 hrnku cukru utřít se 2 žloutky 1/2 másla rozpustit 3 rozmačkané banány 2 hrnky hladké mouky 1/2 lžičky sody (dávám půlku prášku do pečiva) špetka soli hrubo nasekané vlašské ořechy (optimální množství 2 velké hrstě, ale možno dle chuti) vmíchat sníh ze 2 bílků vlít to vymazané a vysypané formy na srnčí hřbet péct 40 minut
V zásadě je to buchta, ale může se tvářit, že je to dobrý a zdravý sladký chleba :-) |
| Více ... |
| Vložil: Bulik dne 19.1.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
1 hrnek hl.mouky
1 hrnek polohrubé mouky
125 g másla nebo hery
1kypřící prášek do pečiva
3/4 hrnku cukru krupice
1 vanil.cukr
1 hrnek mléka
2 vejce
500 g kompotu bez nálevu a pecek např. třešně, nebo mražené nebo čerstvé....
v míse smícháme prosátou mouku a cukr s práškem do pečiva. rozehřejem tuk a necháme vychladnout. do mísy přidáme mléko, vejce a tuk a metlou vypracujem hladkou hmotu. těsto vlijem do remosky nebo na plech, vymazaný tukem a posypaný hrubou moukou. urovnáme stěrkou a pokladem ovoce vypeckované a okapané. pečeme do růžova 25-30 min. vypnem a necháme zchladnout. nakonec posypem moučk. cukrem nebo kakaem, dle druhu ovoce. |
| Více ... |
| Vložil: Rybka, kluci 2/00, 4/04, 8/07 dne 18.1.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Korn-pletýnky, asi 30 ks | RECEPTY |
|
Lenča, Vojta a Marek:
200 g žitné mouky, 300 g pšeničné hladké mouky, 2 lžičky soli, 30 g droždí, 1 lžička cukru, 2 lžíce jablečného nebo běžného octa (v textu zmíněný nebyl, tak jsem ho tam zapoměla dát), 60 g Perly na pečení, mák, sezam, slunečnicová semena na posypání.
Mouky a sůl v míse dobře smícháme. Uprostřed utvoříme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, posypeme cukrem a s trochou vlažné vody umícháme řídké těstíčko. Mísu přikryjeme utěrkou a kvásek necháme vykynout. Pak Přidáme změklou Perlu a tolik vlažné vody, abychom vypracovali pružné měkké (ale nikoli řídké) těsto. Těsto na válu nebo hnětačem dobře vypracujeme, urovnáme v míse, přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout, až se objem zdvojnásobí. Pak těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme na 30 dílů, z každého dílu vytvarujeme váleček asi 30 cm (já měla kratší). Váleček vždy rukou uprostřed podržíme a konce spolu spleteme v pletýnku. Pletýnky ukládáme na perlou vymazaný a nahřátý plech (já pečící papír), necháme 30 minut kynout, pak potřeme studenou vodou a sypeme semeny. Pečeme 10 minut v troubě, kterou jsme předehřáli na 200 *C (to má být stupňů C :o)))) Pak teplotu snížíme na 150 *Ca pletýnky dopečeme do zlatova. Plech vyjmeme z trouby, pletýnky zastříkneme vodou a necháme pod utěrkou vychladnout.
|
| Více ... |
| Vložil: Jurina, 2 děti (07/02, 04/04) dne 13.1.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
500 g hladké mouky 1 ČL cukru 1 ČL soli 1,5 dl oleje 1,5 dl teplého mléka
kvásek: 30 g droždí 1 dl teplého mléka 1 lžička cukru
Postup:
Kvásek - vykynout. Smíchat se zbytkem těsta - vykynout. Těsto rozdělit na čtvrtiny. Každou část vyválet dokulata, rádýlkem rozdělit na osminy, každý díl stočit do tvaru rohlíku. Dá se plnit - marmeládou, šunka+Niva, párek...). Na nevymazaný plech. Péct na horký vzduch 180 st asi 15 minut - dorůžova. |
| Více ... |
| Vložil: Jurina, 2 děti (07/02, 04/04) dne 13.1.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
200 ml mléka 20 g másla 20 g hladké mouky 1 vanilkový cukr 80 g ořechů 80 g kandovaného ovoce (pomeranč) 100 g čokolády na vaření tuk do polevy
Mléko, máslo, mouku a vanilkový cukr vařit do zhoustnutí (max 5 minut, husté jako řidší jíška). Do toho vmíchat ořechy a kandované ovoce.
Odstavita přidat v robotu nahrubo nasekané ořechy a kandované ovoce.
Na plech položit pečící papír a čajovou lžičkou dělat kopečky (3x4 na jeden plech), roztečou se.
Dát do rozehřáté trouby a péct na 175 °C na horký vzduch 10-13 minut, aby byly jemně zkaramelizované.
Po upečení dát vychladnout na talířek (hrbolatým nahoru) a pak po hladké straně potírat roztopenou čokoládou (na 100 g čokolády jsem dala 1 lžíci tuku do polevy). |
| Více ... |
| Vložil: Jurina, 2 děti (07/02, 04/04) dne 23.12.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Košíčky z Margotek | RECEPTY |
|
Takže vkládám už upravenou variantu, kdo má Apetit tak ať mi odpustí, že nedávám originál
5 ks margotek - nechat rozmlátit v robotu, pak se přidá 35 g změklého másla a žloutek a já tam šupla ještě tak lžíci rumu. Ještě se to nechá spojit v robotu až je z toho vláčná hmota. To jsem dávala do papírových košíčků a zalévala čokoládovou polevou. Polevu dělám tak že ve vodní lázni rozpustím čokoládu na vaření se ztuženým pokrmovým tukem(omega, iva) - na 200 g čokolády tak 50 g toho tuku. |
| Více ... |
| Vložil: Trollik, Ajka 3r+ Matýsek 1r. dne 21.12.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Vánoční tvarohová štola | RECEPTY |
|
370 g hl. mouky
150g tuku (rozpuštěné máslo)
125g cukr krupice
1,5 sáčku prdopeč
250g měkkého tvarohu
2 vejce
1 vanilkový cukr
rozinky, oříšky, kandované ovoce,
Mouku smícháme s prdopečem, cukrem, vanilkovým cukrem, rozpuštěný tuk, vejce a tvaroh a propracujeme z toho vláčné těsto. Přendáme na vál přidáme rozinky oříšky, kandované ovoce a ručně propracujem. Vytvarujem štolu a pečeme zhruba při 180°C 30-35 minut. Po upečení ihned potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem. |
| Více ... |
| Vložil: Trollik, Ajka 3r+ Matýsek 1r. dne 12.12.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
i pro začátečníky (recept podle kuchařky MUDr. Judita Hofhanzlová: Polévky a kašičky pro nejmenší)4 hrnky pšeničné celozrnné mouky, 1 hrnek žitné mouky (nebo ovesných vloček), 1 lžíce sezamových semínek, 2 lžíce lněných semínek, 2 lžíce drcených slunečnicových semínek, 1 lžíce sušených obilných klíčků, 1,5 lžičky soli, špetka kmínu a anýzu, 2 hrnky vody, 1/3 kostky droždí, 1 lžička medu
Kvásek: do jednoho hrnku teplé vody dáme 1 lžičku medu a 1 lžičku celozrnné mouky, rozdrobené droždí, zamícháme, přikryjeme utěrkou a dáme na 5-10 minut na teplé místo.
Mouku, sůl a semínka dáme do mísy (dávám do mísy od robota), přilejeme kvásek, další hrnek teplé vody a zamícháme (já v robotu). Těsto dáme do vymazané formy (používám skleněnou formu – pekáček - na kuře) a dáme na teplo vykynout (přikrývá se utěrkou), mělo by zdvojnásobit svůj objem.
Mně to vychází tak, že po 40 minutách zapínám troubu, aby se předehřála – na 250 oC a ještě dalších 20 minut mi to kyne a trouba hřeje na správnou teplotu.
Dáme do trouby (dávám do spodní půlky, jinak se mi připaloval vrch), těsto zvrchu potřeme vodou a posypeme semínky nebo mákem. Pečeme 10 minut na 250 oC, potom stáhneme teplotu na 200 oC a dopečeme (špilka (špejle) se po zapíchnutí do těsta nelepí, já 60 min).
Vytáhneme z trouby, povrch několikrát potřeme vodou. Po vychladnutí vyjmeme z formy. |
| Více ... |
| Vložil: Jurina, 2 děti (07/02, 04/04) dne 12.12.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
1 kg hladke mouky
1-2 lzice kakaa
30 dkg mouckoveho cukru
10 dkg masla
20 dkg medu
4 vejce
1 1/2-2 lzicky jedle sody
1 1/2-2 lzicky mleteho koreni - anyz, skorice, nove koreni, fenykl, hrebicek - ja drtim v hmozdiri a prosivam pres cajovy cednik.
Mouku na val (trochu stranou a zapracovavat podle potreby postupne) + prosit cukr, pridat koreni, sodu, kakao.
Ve vodni lazni rozpustit med+maslo, pridat vejce.
V "sypke" smesi udelat dulek, vlit tekutou smes a poradne zpracovat. testo na nekolik hodin nebo pres noc odpocinout (nedavam do lednicky, ale do chladna - v Cechach do spajzu, tady do pradelny).
Vyvalovat na 3 mm a vykrajovat tvary (cim vetsi tvary, tim silnejsi plat testa), na tukem vymazanem plechu peci cca 7 minut pri 180 C (vyzkouset). Horke potirat rozslehanym vejcem.
Cukrova poleva: 1 bilek malinko naslehat, 20-25 dkg cukru moucka (nekolikrat prosit) postupne pridavat a trit lzici, pridat lzicku precezene citronove stavy (podle potreby), trit lzici, az poleva nabude a zbela (ja tru minimalne 10 minut).
Tuhost testa: prislis ridke testo nedrzi pri peceni tvar, prilis tuhe pri peceni nenabehne a pernicky jsou pak moc tvrde. Ja dodrzuju, ze testo (ktere vytvaruju do bochanku a dam odpocinout na talir) se nesmi "rozbehnout" ale zaroven musi byt pruzne - kdyz do nej udelam dolik, ten dolik se po nejake chvili vyrovna.
Vetsinou delam z 1/2 kg mouky, pridavam uvedene koreni, ale je to asi hlavne zvyk - v anglictine je pernik "gingerbread", tedy "zazvorovy chleba", v nemcine nevim, ale pry se z toho nazvu vyvozuje, ze do perniku se puvodne pridaval pepr....
Taky jsem nekde cetla, ze pernicky se po upeceni maji nechat aspon 2 dny odlezet a teprve potom zdobit, jinak na nich ta poleva pry nedrzi (me ovsem peceni pernicku tak vycerpa, ze vetsinou zdobim az za tyden...) |
| Více ... |
| Vložil: Sugar+3 dne 1.12.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
[<<Předchozích 50] Poslední články ze všech deníků 51 až 60 z 137 [Dalších 77 >>] Upozornění: Dalších 1176 článků v tomto výběru je soukromých (nemáte k jejich prohlížení oprávnění).
|
|
|