|
| Lískové oříšky v těstě | *Vánoční kuchařka-sladké cukroví |
|
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla
- 20 g cukru moučka
- 1 vanilinový cukr
- 1 žloutek
Postup přípravy:
Vše smícháme, zpracujeme v hladké těsto, do kterého balíme lísková jádra. Po upečení obalíme v moučkovém cukru. |
| Více ... |
| Vložil: cerven05 dne 13.11.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Kokosové rohlíčky | *Vánoční kuchařka-sladké cukroví |
|
Připravíme si:
- 250 g mletého cukru
- 125 g másla /Sluna/
- 125 g kokosu
- 100 g polohrubé mouky
- 1 malou lžičku prášku do pečiva Dr. Oetker
Postup:
Vše zpracujeme v těsto, nelekněte se, že se trochu drobí nevadí to. Necháme aspoň 1 hod odpočinout a potom plníme formičky na rohlíčky. Nemastíme je ani nevysypáváme ! Dáváme jen trochu těsta, protože se v troubě krásně nafoukne a uvnitř jsou pak duté. Pečeme je v horké troubě - 200°C do zlatava. Hned teplé je opatrně vyklepneme, jdou pěkně ven. Po vychladnutí rožky máčíme v čokoládové polevě z 1 rozpuštěné čokolády – tyčinky Ledové kaštany a 50 g ztuženého tuku /Iva, Lukana/ |
| Více ... |
| Vložil: cerven05 dne 13.11.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Ořechové řezy se žloutkovou polevou | *Vánoční kuchařka-sladké cukroví |
|
Ingredience:
- 6 bílků
- 28 dkg pískového cukru
- 30 dkg jemně mletých vlašských ořechů
- 14 dkg výběrové polohrubé mouky
- 28 dkg rozpuštěného vlažného tuku /Smetol, Sluna/
Příprava:
V šlehači ušleháme vaječné bílky s pískovým cukrem, přidáme jemně mleté vlašské ořechy, výběrovou polohrubou mouku a jemně vmícháme rozpuštěný vlažný tuk. Pečeme na vymaštěném a vysypaném plechu v předehřáté troubě /180°C/ do světle hněda. Hned horké polejeme žloutkovou polevou a zdobíme ořechy. Po zchladnutí udělá poleva křupavou krustu, proto krájíme nožem namočeným do horké vody.
Žloutková poleva :
6 žloutků ušleháme s 28 dkg pískového cukru |
| Více ... |
| Vložil: cerven05 dne 13.11.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Důlkové koláčky | *Vánoční kuchařka-sladké cukroví |
|
Ingredience:
- 10 dkg změklého másla
- 10 dkg sádla
- 10 dkg moučkového cukru
- 2 žloutky
- 30 dkg hladké mouky
Postup:
10 dkg změklého másla, 10 dkg sádla a 10 dkg moučkového cukru třeme ve šlehači do pěny přidáme 2 žloutky a vyšleháme. Na vál prosejeme 30 dkg hladké mouky přidáme žloutkovou směs rychle zpracujeme v těsto. dáme na 1/2 hodinky odpočinou do chladna. Potom tvoříme malé kuličky, druhým koncem vařečky uděláme důlky. Koláčky potřeme rozšlehaným vajíčkem a omočíme v jemně strouhaných ořechách a důlky plníme marmeládou, nejlépe rybízovou. Naskládáme na plech na pečící papír a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Vychladlé koláčky pocukrujeme |
| Více ... |
| Vložil: cerven05 dne 13.11.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Medové řezy s ořechy | *Vánoční kuchařka-sladké cukroví |
|
Těsto:
- 50 dkg hladké mouky
- 15 dkg cukru
- 20 dkg tuku
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce mléka
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
Těsto rozválet na dvě placky. Placky potřít rumem. Na jednu placku natřeme polevu a pečeme zvolna.
Poleva:
- 30 dkg ořechů nahrubo namleté
- 20 dkg cukru
- 12 dkg másla rozpustit, přidat ořechy,
- 2 lžíce medu rozetřít na placku a upéct
- 2 lžíce vody
Krém:
- 1/2 mléka
- 1 vanilkový puding
- 4 lžíce hrubé mouky
- 15 dkg cukru
- 1 máslo
uvařit kaši a zašlehat do 1 másla |
| Více ... |
| Vložil: cerven05 dne 13.11.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Solamylové cukroví | *Vánoční kuchařka-sladké cukroví |
|
Ingredience
- 30 dkg hladké mouky
- 20 dkg solamylu
- 20 dkg moučkového cukru
- 30 dkg rostlinného tuku (hera)
- 2 žloutky
- šťáva z jednoho citrónu nebo 3 lžičky citronky
- rybízová marmeláda (nejlépe domácí)
- čokoláda na vaření
Postup:
V míse smícháme rukou mouku, solamyl, cukr, přidáme nakrájený tuk a žloutky a citonovou šťávu. Zpracujeme ve vláčné těsto - má velmi příjemnou konzistenci, barvu i vůni. Zabalíme do sáčku nebo fólie a necháme nejméně dvě hodiny odpočinout (vůbec nevadí, bude-li to přes noc).
Z odpočinutého těsta po částech rozválíme na pomoučené podložce pláty cca 3mm a vykrajujeme tvary (sudý počet), které pokládáme na tukem vymazaný plech (případně vyložený pečícím papírem). Pečeme v dobře vyhřáté troubě cca 8- 10 minut. Pozor - cukroví musí být i po upečení velmi světlé. Vychladlé tvary spojujeme rybízovou marmeládou a pomocí mašlovačky zdobíme čokoládou. Pozn. na závěr - všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu. |
| Více ... |
| Vložil: cerven05 dne 13.11.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Tetiny řezy | *Vánoční kuchařka-sladké cukroví |
|
Ingredience:
Těsto
- 30dkg hladké mouky
- 20dkg másla
- 10dkg cukru moučka
- 4 žloutky
Sněhový povrch
- bílky z vajec
- 25dkg cukru moučka
- 20dkg vlašských ořechů
- kakao dle chuti
- špetka skořice
- 2 lžíce strouhanky
Postup:
Suroviny na těsto zpracujeme, vyválíme placku a na plechu předpečeme asi na 3/4. Bílky ušleháme a opatrně přidáme ostatní suroviny. Směs pak namažeme na předpečenou placku potřenou marmeládou a dopečeme. Hotové řezy nakrájíme na proužky nebo jiné tvary. |
| Více ... |
| Vložil: cerven05 dne 13.11.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Řezy na oplatce | *Vánoční kuchařka-sladké cukroví |
|
Ingredience:
- 6 bílků – sníh
- 25 dg cukru
- č žloutky
- 20 dg mletých ořechů
- 3-4 lžíce strouhánky (já dávám mleté piškoty)
- 1 kypřící prášek
Postup:
Napatláme hmotu na oplatky na pekáč ( nevymazáváme, není potřeba, toto nasucho!) a upečeme. Pokud jsme lenošné a už nechceme nic – nemusíme, jen nakrájíme na řezy.
Ti důslednější navrch potřou krémem:
- 1 máslo,
- 15 dg cukru
- 2 žloutky
2-3-lžíce mleté kávy, posypou to mletými ořech nebo je lepší strouhaná čokoláda a pak teprve krájí na řezy! |
| Více ... |
| Vložil: cerven05 dne 13.11.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Mandlové lupínky | *Vánoční kuchařka-sladké cukroví |
|
Ingredience:
- 4 bílky - ušlehat sníh a přidat:
- 10 dkg prášk. cukru
- 10 dkg hladké mouky
- 10 dkg celých neloupaných mandlí
Postup:
Těsto pečeme ve vymazaném a vysypaném srnčím hřbetu asi 30 minut. Upečené nakrájíme druhý den na tenké lupínky, které v troubě dosušíme. Lupínky jsou křupavé, nesmí při uskladnění navlhnout. |
| Více ... |
| Vložil: cerven05 dne 13.11.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Pumprnikl | *Vánoční kuchařka-sladké cukroví |
|
Ingredience:
- 30 dkg hladké mouky
- 25 dkg mletý cukr
- 2 lžíce nahřátého medu
- 5 lžic mléka
- 1 lžíce rumu
- 1 vejce
- 1/2 prášku do pečiva
- perníkové koření
- trochu kakaa
Postup:
Zpracuje se těsto (může se zdát zpočátku sypké). Nechá se 24 hod. odležet v igelitovém obalu. Potom rozdělit na 5 dílů. Z každého dílku rozválet pásku 8 cm širokou. Doprostřed dát povidla, na povidla poklást půlky ořechů. Přehnout mírně přes sebe a potřít vajíčkem. Péct v troubě 160° C. Hotové roládky nakrájet na řezy. |
| Více ... |
| Vložil: cerven05 dne 13.11.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|