|
Všechny naše deníky
|
-
- Hry, říkadla a spol.
(25 článků)
|
-
- Naše kontakty
(35 článků)
|
|
|
|
|
-
- Vzkazy maminkám
(2 články)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
-
Lucka, ročník73
(8 článků)
|
|
|
|
|
|
[<<Předchozích 60] Poslední články ze všech deníků 61 až 70 z 265 [Dalších 195 >>]
|
| Medovník | *Vánoční kuchařka-sladké cukroví |
|
Ingredience
V páře se vaří
- 1 lžíce medu
- 2,5 dkg másla
- 10 dkg cukru
- 1 lžička skořice
- 1 lžička sody
- 1 vejce
Vyndáme z páry a přidáme 23 dkg hladké mouky a pořádně prohněteme. Rozdělíme na 6 dílů, vyválíme 6 placek, které vykrojíme podle dna dortové formy a pečeme na pečícím papíru po dvou na plechu.
Krém
- 1 šlehačka
- 2 lžíce maizeny
Postup
Uvaříme kaši, necháme vychladnout a zašleháme 5 dkg másla a malý šálek hořké silné kávy. Můžeme přidat trošku moučkového cukru. Každou placku před namazáním potřeme mašlovačkou rumem, mezi 3. a 4. placku dáme ještě ostřejší marmeládu. Krémem namažeme i vrchní placku a okraje.
Perník na strouhání a mleté vlašské ořechy smícháme a posypeme celý dort.
Zabalíme do alobalu a necháme proležet. |
| Více ... |
| Vložil: cerven05 dne 13.11.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Ježci | *Vánoční kuchařka-sladké cukroví |
|
Ingredience
- Na 80 kousků si připravíme:
- 350 g hl. mouky
- 100 g másla
- a 100 g sádla nebo 200 g tuku
- 50 g cukru krupice
- 1 vejce
- 80 půlek vlašských ořechů
- 50 g čokolády na vaření
Postup
1. Z mouky, tuku, cukru a vejce vypracujeme těsto. Rozdělíme je na 80 kousků, do každého kousku zabalíme půlku vlašského ořechu a tvarujeme ježky. Pečeme přibližně 10 - 15 minut při nízké teplotě a necháme vychladnout.
2. V horké vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření. Ježky v ní do poloviny namáčíme a obalujeme v kokosu. Čokoládou domalujeme oči a čumáček. |
| Více ... |
| Vložil: cerven05 dne 13.11.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Medový dort | *Vánoční kuchařka-sladké cukroví |
|
Ingredience
ve vodní lázni se rozpustí:
- 1 vrchovatá lžíce medu
- 10 dkg cukru moučka
- 7 dkg másla
Postup
potom se přidá 1 celé vejce a šlehá se do zhoustnutí, odstavíme z ohně a do teplého zašleháme 1/2 lžičky sody bicarbony, (pokud ji nemáme tak použijeme prášek do pečiva), pak zase dáme do vodní lázně, šleháním napěníme a přidáme polovinu hladké mouky do toho teplého a necháme vychladit, po vychladnutí přidáme druhou polovinu hladké mouky a vypracujeme nelepivé těsto
těsto rozdělíme na 6 dílků každý dílek vyválíme dotenka a vykrojíme z něj kolo (například pomocí kastrolu) a dáme upéci na slabý pomaštěný plech - možná se vejdou dvě kola na jeden plech - pečeme asi na 150*C (upeče se rychle) postupně upečeme všech 6 kol a necháme je vychladit (placky vydrží suché skladovat i několik týdnů)
Připravíme si krém na plnění, který máme rádi.
Každou placku potřeme rumem nebo kávou, můžeme prostřídat, potom placku můžeme namazat marmeládou a potom krémem. Všech 6 placek spojíme a nakonec polijeme dort čokoládovou polevou a necháme zatuhnout.
Těsto na dort je velice levné a krém si může každý udělat podle vlastní chuti. |
| Více ... |
| Vložil: cerven05 dne 13.11.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Perníčky | *Vánoční kuchařka-sladké cukroví |
|
Ingredience
Těsto:
- 80 dkg hladké mouky
- 15 dkg rostlinného tuku (hera)
- 4 celá vejce
- 28 dkg prosátého moučkového cukru
- 4 lžíce rozpuštěného medu (nesmí být horký)
- 14 tlučených nebo umletých hřebíčků
- 1 kávová lžička skořice
- 2 kávové lžičky tlučeného nebo mletého anýzu
- 1 lžička sody
- na potření 2 celá rozšlehaná vejce
Poleva:
- 2 bílky
- 23-30 dkg moučkového cukru
- citronová šťáva
Postup:
Vejce, cukr a tuk utřeme v míse (můžeme i v robotu), přidáme koření, med a část mouky se sodou. Těsto přesuneme na vál, přidáme zbytek mouky (v případě, že se těsto roztéká, přidáme mouku), vypravujeme těsto. Necháme nejméně dvě hodiny odpočinout, nevadí, bude-li to přes noc.
Z odpočinutého těsta vyvalujeme placky asi 1/2 cm tlusté a vykrajujeme tvary (nezapomeňte na dírku pro stužku). Pečeme v mírně předehřáté troubě dorůžova, okamžitě po upečení (ještě na plechu) potřeme rozšlehaným vejcem. Perníčky jsou okamžitě měkké.
|
| Více ... |
| Vložil: cerven05 dne 13.11.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Banánky | *Vánoční kuchařka-sladké cukroví |
|
Ingredience:
- 30 dkg hladké mouky
- 25 dkg Hery ....
- 7 dkg moučkového cukru
- 2 žloutky
- 1/4 prášku do pečiva
Postup:
Zpracované těsto dále minimálně na 30 min. do lednice a pak z něj děláme banánky, upečeme a slepujeme marmeládou. Hotové banánky máčíme v čokoládě. |
| Více ... |
| Vložil: cerven05 dne 13.11.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Klubíčka | *Vánoční kuchařka-sladké cukroví |
|
Ingredience:
- 25 dkg hl.mouky
- 10 dkg cukru
- 20 dkg másla
- 1 vejce
- 2 vanilkové cukry
- 2 kakaové pudinky
- l lžíce skořice
- perličky nebo čokl. či barevné drobení na posypání
Postup:
Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto. Necháme ho hodinu odležet v chladničce. Lžičkou vykrajujeme těsto, které lisem na česnek protlačujeme na vymazaný plech jako klubíčka. Posypeme perličkami. Pečeme při nízké teplotě asi 8 min. |
| Více ... |
| Vložil: cerven05 dne 13.11.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Ožralí čerti | *Vánoční kuchařka-sladké cukroví |
|
Ingredience:
- 15 dkg rozinek
- 2 dl rumu
- 15 dkg mletých vlašských ořechů
- 15 dkg cukru moučka
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce kakaa
- kokos - na obalování
Postup:
Den předem si namočíme rozinky do rumu. Poté všechny přísady smícháme dohromady, tvoříme kuličky, které obalujeme v kokosu. |
| Více ... |
| Vložil: cerven05 dne 13.11.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Plněné švestky | *Vánoční kuchařka-sladké cukroví |
|
Postup:
Spařené a vyloupané mandle vkládáme do sušených švestek jako do kapsy. Doporučuji větší švestky a hlavně měkčí. Tvrdší švestky lze předem namočit do vlažné vody a lehce osušit, ale i přesto se špatně mandle vkládají. Poté namáčet plněné švestky v rozpuštěné čokoládě napíchané na bambusová párátka, nechat okapat a čokoládu zatvrdnout. Pro zpestření můžete udělat i dvojbarevnou variantu - půlka plněné švestky v bílé a půlka v hořké čokoládě. |
| Více ... |
| Vložil: cerven05 dne 13.11.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Mousse au chocolat - čokoládová pěna | *Vánoční kuchařka-sladké cukroví |
|
Ingredience:
- 200 g černé čokolády na vaření
- 50 g másla
- 4 vejce + 1 bílek
- 2 polévkové lžíce rumu nebo 4 kávové lžičky silné kávy
- špetka soli
Postup:
Na plotně rozehřejte čokoládu s máslem nakrájeným na kousky. Mimo plotnu přidejte 4 žloutky a rychle vmíchejte. Potom přidejte rum nebo kávu. Ušlehejte sníh z 5-ti bílků a špetkou soli. Po lžících přidejte a jemně vmíchejte (ne prudce) ušlehaný sníh postupně do čokoládové směsi. Hotovou směs nechte 4 hodiny uležet v chladničce. |
| Více ... |
| Vložil: cerven05 dne 13.11.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Karamelové řezy | *Vánoční kuchařka-sladké cukroví |
|
Ingredience:
Těsto:
- 6 vajec
- 250 g cukru krupice
- 200 g mletých ořechů (vlaššské, lískové)
- 3 lžíce strouhanky
- 3 lžíce prosáté mouky
- 1/2 sáčku kypř. prášku
- 2 ks obdelník. dortových oplatek
Krém:
- 1 konzerva kondenzovaného slaz. mléka
- 250 g změklého másla
Postup:
Těsto:
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme dále všechny ingredience a promícháme. Dno plechu vyložíme pečícím papírem, pokryjeme oplatkami (nemusí být) a rozlijeme těsto. Upečeme.
Krém:
Kondenz. mléko dáme do nádoby s vodou a vaříme 2 hodiny, aby mléko zkaramelizovalo. Vychladlé zkaram. mléko vyšleháme s máslem a necháme částečně ztuhnout. Povrch vychladlého korpusu potřeme karamelovým krémem a posypeme hustě opraženými ořechy. Řezy necháme asi 1 hod. vychladit a podáváme. |
| Více ... |
| Vložil: cerven05 dne 13.11.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
[<<Předchozích 60] Poslední články ze všech deníků 61 až 70 z 265 [Dalších 195 >>] Upozornění: Dalších 103 článků v tomto výběru je soukromých (nemáte k jejich prohlížení oprávnění).
|
|
|