Re: Jídelníček do 5000 Kč měsíčně
Za 5000 Kč měsíčně se dá jíst slušně,aniž by to šlo na úkor kvality, ale chce to poctivě plánovat jídelníček, nenakupovat bez rozmyslu, jíst doma vařené jídlo místo koupených polotovarů, nakupovat max. 1 - 2x týdně zásadně podle připraveného seznamu. Jak už tady někdo napsal, je dobré nechodit na nákup s prázdným žaludkem a raději s sebou nebrat ani děti (anebo se předem domluvit, jaká dobrůtka se koupí). Aby byl jídelníček pestrý a já přitom nemusela pořád dokola přemýšlet, co vařit, osvědčil se mi takový zautomatizovaný systém, kdy je každý den v týdnu ve znamení určitého druhu jídla (např. pondělí - pomazánkový den, úterý - luštěninový den, středa - bramborový den, čtvrtek - den pro experimenty se zdravou výživou, pátek - polévkový den, o víkendu se samozřejmě pak dá trochu "utrhnout z řetězu" a udělat nějakou lahůdku, na kterou se člověk může těšit). Pak už jen dosazuji a obměňuji podle chuti a potřeby konkrétní jídla. Zobecnit se to nedá, protože v zimě vařím jiná jídla než v létě - v zimě třeba chutnají husté zeleninové a luštěninové polévky, v létě něco lehčího ze sezónní zeleniny, ovocná jídla, jako dezert domácí zmrzlinu atd.
Nejsem si jistá, jestli je výhodné nakupovat méně často a ve velkých baleních, alespoň u nás se to pak sní rychleji, než by bylo zdrávo. Raději tedy jídelníček do detailu naplánuji, podle seznamu nakoupím (1 - 2x týdně) a většinou to vychází v pohodě. Co je ale rozhodně dobré kupovat ve velkém, je maso. Snažím se vyhýbat nakupování porcovaného třeba drůbežího masa. Místo toho koupíme na podzim přímo v drůbežárně 2 velké krocany, rozporcujeme na jednotlivé porce, zmrazíme - je to vynikající maso a vyjde to nesrovnatelně levněji, než kdyby to měl člověk kupovat po kouskách. Totéž se dá udělat s jinými druhy masa, podle možností.
Další skvělá věc je nechat si na zimu zavézt brambory na uskladnění (to chce ale slušný sklep). Existuje spousta "obyčejných", ale delikatesních bramborových jídel, třeba ze staré české kuchyně.
Dobré je také využít různých sezonních nákupů, teď třeba se dá levně sehnat ovoce, zelenina na mrazák nebo na zavaření. Pokud máte v místě nějaké farmáře, určitě se dá domluvit pravidelný odběr některých produktů. My tímto způsobem kupujeme domácí vejce (levnější než v krámě a výborná), mléko (vyrábím z něj doma jogurt - v hrnci pod dekou, do rána je krásně hustý, buď se může použít jako běžný jogurt, anebo dát více vykapat a pak je to něco mezi žervé a tvarohem), med atd. Vše vychází mnohem levněji než v obchodní síti a kvalita je někde úplně jinde.
Uvedený způsob používám v naší 4-členné rodině (3 dospělí + 1 dítě 12 let), do 5000 Kč se v pohodě vejdem a vůbec nemám pocit, že bychom se nějak šidili. Maso máme ale tak jednou, dvakrát týdně, víc ne. Možná je to o tom, přesvědčit se, že dobré jídlo nemusí být nutně masité, a nebát se zkusit něco neznámého. Díky tomu, že jsem zažila chudá léta, jsem zjistila, jak skvělá můžou být jídla z luštěnin, hub, brambor, kolik opravdu lahůdkových polévek se dá doma levně uvařit. Řekla bych, že i ve snížení rozpočtu na jídlo se dá najít něco pozitivního - člověk nakupuje sice méně, ale na kvalitu jídla to nemá vliv, když se naučí vychutnat si jednoduché, dobře uvařené jídlo z poctivých surovin...
Odpovědět