Re: Jídelníček do 5000 Kč měsíčně
Tak, a ještě ty slíbené receptíky z luštěnin. Vyzkoušeny mám třeba tyto:
FAZOLOVÁ POLÉVKA UZENÁ SE ZELÍM
Uzená žebírka se vaří do měkka s celou cibulí, česnekem, celým pepřem, novým kořením a bobkovým listem. Pak scedíme, do vývaru přidáme předem uvařené velké barevné fazole a překrájené vymačkané kysané zelí. Zahustíme kysanou smetanou rozmíchanou s hladkou moukou a do hotového přidáme maso obrané z žebírek. Polévka by měla být spíše hustší, jí se jako hlavní jídlo s chlebem, takže tomu přizpůsobíme poměr surovin.
FAZOLOVÝ SALÁT
Fazole (jakékoliv) necháme do druhého dne namáčet, pak scedíme a uvaříme je do měkka s celým černým pepřem a bobkovým listem. Vodu mírně osolíme a mírně okyselíme vinným octem. Po uvaření si scezenou vodu odložíme stranou, nevyléváme ji. Podle chuti nasekáme (nebo lépe nastrouháme) dost cibule a přidáme ji do fazolí spolu s prolisovaným česnekem (množství opět podle chuti). Zálivku vytvoříme smícháním trochy vody z vaření fazolí, olivového oleje a vinného octa. Přidáme oregano (čerstvé nebo sušené) a podle chuti balkánský sýr krájený na kostky (pozor při solení salátu - balkánský sýr je poměrně slaný).
Necháme v chladu několik hodin odležet, jíme s pečivem.
ČOČKOVÁ POLÉVKA (dělám ji většinou ze zbytku čočky, která se nesnědla)
Uvařenou čočku zalijeme v hrnci přiměřeným množstvím studené vody (nebo vývaru), přidáme trochu kmínu a než se uvede do varu, připravíme si jíšku s nakrájenou cibulí, kterou osmažíme pěkně dozlatova. Pak ji rozmícháme ve vodě, která se začíná vařit, přidáme kousek zeleného libečku, provaříme. Do hotové dáme podle chuti utřený česnek se solí a hodně petrželové nebo cibulové natě.
Pro masojedy je možné přidat při vaření nějakou kvalitnější klobásku.
Na talíři můžeme na povrch polévky přidat rozkrájené vajíčko natvrdo a zasypat zelenou natí.
POLÉVKA Z ČERVENÉ ČOČKY
Na rozehřátém másle osmahneme 1 nakrájenou cibuli společně s asi ¼ kg nahrubo strouhané mrkve a asi 2 stroužky sekaného česneku. Pak přidáme 1 plechovku konzervovaných sekaných rajčat (nebo balení rajčatového pyré, v nejhorším případě obyčejný protlak). Místo konzervovaných rajčat můžeme samozřejmě použít i čerstvá. Pak zalijeme cca 1 l vody nebo zeleninového vývaru (může být i z kostky). Přivedeme k varu a přidáme propláchnutou červenou čočku (tak 150 g) – nemusí se předem namáčet, pěkně se v polévce rozvaří a zahustí ji. Když je vše měkké, podle chuti dosolíme, mírně osladíme, mírně okyselíme citronovou šťávou, můžeme přidat i pepř a koření podle chuti (výborná je kombinace tymiánu a bazalky).
Kdo má rád krémové polévky, může vše rozmixovat.
Na talíři můžeme dozdobit kopečkem zakysané smetany a lístkem bazalky.
ZAPEČENÉ FAZOLE S RAJČATY (nemám teď po ruce přesný poměr ingrediencí, letos jsem to ještě nevařila a recept se mi podařilo někam zašantročit. Je to údajně řecké jídlo a je to lahůdka)
Nejlepší je z obřích bílých fazolí (ty největší, které jsou k dostání – dají se koupit např. v prodejnách Country Life), ty jsou po uvaření krásně křehké a výborné na chuť.
Fazole se uvaří a v míse se promíchají s přiměřeným množstvím sekaných čerstvých rajčat (musí být dobře zralé). Podle chuti osolíme a přidáme hrubě sekanou petrželovou nať.
Dáme do pekáčku vymazaného olivovým olejem a zapečeme ve vyhřáté troubě tak dlouho, až fazole krásně nasají šťávu vypečenou z rajčat. Je to jednoduché letní jídlo, ke kterému je nejlepší dobrý chleba.
Hodně inspirace při vaření nacházím taky na různých internetových stránkách věnovaných vaření (moje nejoblíbenější jsou třeba http://www.labuznik.com nebo http://dolcevita.blog.cz). Z knížek mám moc ráda dílka etnografky Kamily Skopové (třeba "Rodinné stříbro", nebo "Hody, půsty, masopusty“) - jsou tam nejen recepty vycházející z lidových tradic, ale je to i velice milá a pohodová četba, ke které se ráda vracím)...
Odpovědět