8.11.2009 19:43:10 MM, 2 kluci
O tu bílkovinu ani tak nejde...
... té živočišné (identické jako v mase!) je dost v mléku a mléčných výrobích. V tzv. civilizovaných zemích, tedy i ČR, je jí spíše nadbytek a to i u dětí (nedávno jsem četla článek, kdy dětští doktoři varovali, že by se to s konzumací mléka u malých dětí zas nemělo přehánět, že ty bílkoviny mohou zatěžobat ledviny)!
Spíš jde o některé stopové prvky, zejména železo, které děti potřebují ve zvýšené míře. To je sice i v zelenině, luštěninách atd., ale v menší míře resp. hůř zužitkovatelné. Ale dá se jeho vstřebávání zlepšit přídavkem vit.C, tedy servírovat spolu se zeleninou, ovocnou šťávou apod.
Já řeším podobnou věc, ale trochu jinak. Sama maso nejím ani nevařím, ale právě kvůli tomu železu chci aby ho děti zatím jedly (později se rozhodnou samy, starší po něm také moc nerahnu, ale většinou ho sní). Ve školce ho mají, tak je to v pohodě. O prázdninách to řeším např. tím že jim občas koupím šunku (tu tzv. pro děti, měla by mít míň "éček" atd.), nebo mají maso u babičky nebo když jdeme do restaurace... Občas si s tátou dají salám, ale ne moc často.
Odpovědět