11.8.2011 23:46:48 X E N A
Re: První příkrm - mrkev z mrazáku?
Tak mi to nedalo a přece jen jsem pohledala:
Co platí všude jinde, neplatí pro mrkev
Co je zdravější? Chroupat mrkev syrovou nebo vařenou? Možná budete překvapeni, ale vařená mrkev je zdravější. Ze syrové mrkve jen stěží dostaneme všechny dostupné živiny, protože je to zelenina se silnou buněčnou stavbou stěn a v syrovém stavu je vážně dost tuhá. Bylo doloženo, že při chroupání syrové mrkve naše tělo přijme jen 25 % betakarotenu. O něco lepší hodnoty dosáhneme nastrouháním mrkve. Zcela jasně vede mrkev vařená – je to až 50 %. Mrkev krom karotenů náš jídelníček obohatí o celou řadu vitaminů skupiny B, C a E. Je bohatá na vlákninu a stopové prvky a má pozitivní vliv na náš ostrozrak. Na co nesmíme zapomenout? Betakarotén se nepřemění na vitamin A, když nepřidáme kapku oleje.
Odpovědět