30.9.2012 9:30:52 Vítr z hor
Re: Kvalitní čokoláda
Neporadím, kde koupit kvalitní čokoládu, protože to nevím (teda až na jednu výjimku).
V Evropě už je obvykle čokoláda zpracovaná, přemletá a přepuštěná, vyladěná – a hezky zabalená. Výborné evropské čokolády jsem jedla/pila na veletrhu čokolády v Paříži, většinou šlo o ruční práci malých dílen.
Italové mají velmi sympatický postoj a asi nejblíž k "syrovému" zpracování čokolády z její domoviny. Na Sicílii je nějaká malá firma, která dělá čokoládu nepřepuštěnou, jen mletou s ostatními ingrediencemi. Cukr křoupe mezi zubama, ale je to úžasná chuť.
Před pár lety se dala sehnat i u nás, konkrétně v Praze na Letné v krámku jednoho Siciliána.
Staré čokoládové manufaktury ze střední a jižní Ameriky mají výbornou čokoládu přímo od zdroje, někdy prodávají hroudy či sypký materiál (jen mleté). Hroudu jsem měla doma, musela jsem odsekávat sekyrou, jak byla tvrdá. Mívají buď čistou, nebo ji rádi míchají s cukrem, skořicí či dalšími přísadami. Je to výborné, velká část místních však preferuje Milku.
Nejsem fanatik čokolády, ale občas si ráda dám. K belgické čokoládě (tedy záleží na tom, o jakou jde, teď mám na mysli high-end) mám rezervovaný postoj, sice moc dobrá, ale často zbytečně drahá a žádný zázrak, spíš bych řekla. Ty jsem ochutnala jinde...
K pití mám nejraději hard core verzi se smetanou: kakao, čokoláda, smetana, cukr, chili, poměr variabilní dle chuti a domácích zásob. Víc než jeden šálek člověka přizabije.
V současné době však kupuji, co supermarket dá, tedy co nejvyšší procento kakaa a co nejnižší cena, většinou ji však nejím, ale vařím a peču.
Odpovědět