Re: Piškot jako houbička na nádobí
No, já nevím, jak chutná houbička na nádobí. Ale piškot prostě takový mechovitý je, protože je to piškot, tj. vysocevaječné šlehané těsto, kde dojde ke zpevnění stěn bublin denaturovanými bílkovinami hlavně bílku a ty jsou takové trochu gumové. Stačí prozkoumat vařený bílek vejce na tvrdo.
40 min pečení se mi zdá strašně dlouho, 140 st taky - jako nízká teplota. To pak budou malé bubliny, možná to je ten dojem houbičky??
Bubliny se zvětšují tím, že se prudce zahřeje vzduch v nich a teplem se rozepne dříve, než bílkoviny zdenaturují a rozpínání pak zabrání. Tj. piškot začít péci při vyšší teplotě - třeba při 170. pak můžeš ztlumit, když vyběhne, třeba po 10 min, na těch 140.b
Já třeba včera pekla dětské piškotky a ty peču tak, že rozpálím troubu na 200 st. strčím plech a po 5 min vypnu troubu. A vyjdou akorát upečené, nadýchané a už i vysušené piškotky.
Kalsicky peču piškot sníh z bílků se špetkou soli - šlůehat do měkkéhoé sněhu, pak zašlehat krupicový sukr (1 vrchovatou lžíci na 1 bílek) a následně šlehat cca 10 min, cukr se musí zcela rozpustit, protože se podílí na reakcích bílkovin ve stěnách bublin. Ošizené šlehání -.houbička na nádobí.
Pak vešlehám po jednom žloutky, pak už jen vmíchám olej (množství záleží na typu, do rolády 1 lžíci na 4 vejce, do hranatého piškotu 0,5 lžíce, do dětských piškotků žádný) a lžičku vody z pomerančových květů.
nakonec stěrkou lehce zasekám (aby se nerozbily stěny bublin) 3 lžíce polohrubé mouky a 1 lžíci škrobu.
Obvykle nedělám piškot nastavovaný horkou vodou, máme raději poctivěji vaječný. Ale lze nastavit vešleháváním horké vody.
Odpovědět