TAk tu ho máte. Je to podobné, jak už dávala Mája 86
MEDOVNÍK
Těsto: 1 vejce
15 dkg cukru krystal
5 dkg tuku
2 lžíce medu
5 lžic mléka
1 kávová lžička jedlé sody
45 dkg hladké mouky
Na potření placek: 5 lžiček instantní kávy
1 dcl šlehačky
Krém: plechovka Salka
250 g másla
2 dcl mléka
hrubá mouka
Na posypání: hrubě nastrouhané vlašské ořechy
mlété odkrojky placek
Vejce, cukr, tuk, med, mléko, jedlou sodu dáme do hrnce a za stálého míchání vaříme dokud hmota nezhnědne (zkaramelizuje). Do ještě teplé hmoty přidáme mouku a vypracujeme hladké těsto. Vyválíme 5 placek, dáme na plech a propícháme vidličkou, aby se netvořily puchýře. TĚSTO MUSÍ BÝT PŘI VÁLENÍ TEPLÉ, JINAK SE BUDE TRHAT A NEPŮJDE VYVÁLET. Po upečení ihned ořízneme placky do požadovaného tvaru, řežeme ještě horké, po ztvrdnutí se lámou. Zbytky palcek nameleme na strouhanku.
Rozděláme si kávu se šlehačkou a hodně potíráme vychladlé placky medovníku.
Salko vaříme uzavřené v plechovce asi hodinu v tlakovém hrnci, když konzervu otevřeme, měla by tam být zkaramelizovaná hmota konzistencí podobná nutele. Nebo použijeme Salko Karamel :)
Mléko svaříme s hrubou moukou, tak aby tato hmota měla hustotu kaše.
Mixerem smícháme máslo a salko, poté přidáme kaši. VŠE MUSÍ MÍT STEJNOU TEPLOTU JINAK SE SRAZÍ.
Placky medovníku potřené kávovým roztokem, potřeme krémem a spojíme. Na závěr lehce potřeme celý medovník krémem a posypeme směsí strouhanky z placek a vlašských ořechů.
Já jsem kuchařka na baterky - dělala jsem ho poprvé a sklidila jsem chválu. Jen se mi teda nepodařilo vyválet 5 placek o průměru 26 cm(což jsem měla v plánu), byla jsem ráda za 4 placky o průměru 22

