28.1.2013 16:32:21 Theodora.1
Re: Domácí játrová paštika
Tak samozřejmě je to top secret, ale já to sem napíšu jenom pro tebe

Ingredience:
• 300 g čerstvých kachních jater
• 200 ml mléka
• 3 vejce
• 2 žloutky
• 75 g másla
Na základ:
• 3 lžíce olivového oleje
• 2 šalotky
• 1 bobkový list
• 3 snítky tymiánu
• 1 snítka rozmarýnu
• 1 lžíce kuliček bílého pepře
• 5 lžic koňaku
• 150 ml červeného portského vína - jedno nebo druhé
• 150 ml dezertního vína (Madeira)- jedno nebo druhé
• sůl a pepř
Na zalití:
• 200 g másla
• špetka strouhaného muškátového oříšku
• 1 snítka rozmarýnu
• lístky ze 3 velkých snítek tymiánu
• sůl a pepř
Postup:
Játra nechte přes noc namočená v mléce, aby se zbavila hořkosti. Pak je sceďte a dejte okapat. Začněte připravovat základ paštiky: V hrnci rozehřejte olej a tři až pět minut na něm opékejte šalotku, bylinky a pepř. Pak přelijte koňakem a ten opatrně zapalte. Jakmile plamínky zhasnou, vařte základ do zhoustnutí. V pánvi by mělo zůstat jen několik lžic. Vlijte portské i dezertní víno a ještě deset minut vařte. Směs by se měla zredukovat asi na třetinu. Nechte trochu zchladnout. Přidejte játra, vejce, žloutky i máslo a lehce promíchejte. Jakmile se máslo téměř rozpustí, posolte a opepřete. Mixujte asi dvě minuty. Z mixéru přeceďte cedníkem do džbánku a základ ještě dobře protřete vařečkou. Zbavíte se tak případných žilek či šlach - důležité!. Ověřte si, zda paštika nepotřebuje okořenit, a rozlijte ji do osmi zapékacích nádobek. Troubu předehřejte na 110 stupňů. Dno kastrolu vyložte složenou utěrkou nebo několika menšími (aby byly na dně čtyři vrstvy látky). Postavte na ně formičky a zalijte horkou, ale nikoli vroucí vodou. Vložte do trouby a pečte 20 až 25 minut. Vyzkoušejte, jestli je paštika upečená. Nádobku nakloňte k jedné straně – směs by se směrem dolů měla trochu vyboulit. Když s ní zatřesete, ve středu by se měla lehce chvět (při chladnutí se bude ještě dovářet zbytkovým teplem). Vyjměte nádobky z kastrolu, nechte vychladnout a pak vložte do ledničky aspoň na čtyři hodiny. Teď si připravte máslovou vrstvu. V pánvi rozehřejte máslo, ale nenechte ho zpěnit. Zašlehejte muškátový oříšek, rozmarýn a polovinu lístků tymiánu. Podle chuti lehce osolte a opepřete, rozlijte lžící na paštiku, posypte zbylými lístky tymiánu a vraťte do chladničky, aby máslo ztuhlo.
Vypadá to složitě, protože je to popsáno krok za krokem. Napsala bych zdroj, ale už ho nevím, nicméně je fakt skvělá a mockrát vyzkoušená.
Odpovědět