16.3.2013 12:16:27 Bez_Nicku
Re: Sádlo-máslo-olej
Sádlo je tepelně vysoce stabilní, nicméně když se vyškvařuje, tak to pár hodin trvá a nevěřím tomu, že sádlo jako takové je moc zdravé. Je to hodně dlouho škavařený tuk, za prvé. Za druhé, je to tuk, který svým složením zvyšuje hladinu cholesterolu, i když bude studené. Někomu ale vyhovuje chuťově.
Na kratší smažení, při nižší teplotě, tady bych se vůbec nebál smažit na oleji. Buď na sojovém, slunečnicovém či řepkovém a nebo na oleji určeném na fritování. Olej Fritol (Palma Bratislava) míval dřív složení, že šlo o speciální slunečnicový olej, který měl podobné složení jako olej olivový (tj. mono-nenasycené mastné kyseliny, zejm. kyselina olejová). Jiné fritovací oleje jsou obyčejný řepkový olej, jiné řepkový olej ve směsi s palmovým olejem. Stabilnější než běžné rostlinné oleje je palmový olej, stojí v Tescu 40Kč litr (naposledy, co pamatuji), složení ovšem není takové, jako u sádla. Za chladu tuhne, při pokojové teplotě roztaje. Zkrátka něco mezi tím sádlem a slunečnicovým olejem, stabilnější než běžné rostlinné oleje, ale ne tak stabilní, jako sádlo - ovšem zdravotně zas lepší.
Než sádlo lze volit i případně tuky typu Ceres Soft ap. Zčásti jde snad o tuk získaný z olejů jako ten palmový, zčásti může jít o zcela hydrogenizovaný tuk. Trans kyseliny nejsou, pokud byla hydrogenace kompletní a ne jen částečná. U slušných českých výrobců to bývá, vyhnul bych se spíš neznámým a podezdřele levným výrobcům. Ceres Soft ap. nemají na rozdíl od sádla cholesterol, nebyly vyrobeny dlouhým smažením. Sádlo někomu chutná, tyto tuky jsou spíš chuťově neutrální.
Jinak smažení není moc zdravé. Doma - krátká smažení na pánvi na běžném oleji (řepkový, slunečnicový), do fritovací hrnce fritovací olej (Fritol, nebo směl palmového oleje s běžným olejem či čiště tento palmový olej). Smažení je nezdravé a nejde tu jen o přepalování oleje, vadí i ta tepelná úprava potraviny jako takové.
Odpovědět