Re: Lečo bez zavařování
Jo, cuketa k tomu klidně.
Podrobně rozepsaný obecný postup zavařování mám v knížce. Tj. kopírovat ho sem nemůžu. Ale můžu Ti ho poslat mailem, pokud mi napíšeš na mail pod nickem.
Pokud se zavařuje takto zelenina bez pořádně kyseloslaného nálevu (jako mají třeba okurky, tam se riziko nálevem velice snižuje a stačí jedna sterilizace), který konzervaci zásadně přispěje, tak musí dvakrát projít alespoň patnáctiminutovým varem. Tj. ideální je přesterilizovat dvakrát, jeden den a pak druhý den.
Pokud chceš sterilizovat jen jednou, tak to tak teoreticky lze, ale je pak nutné ten polotovar alespoň 15 minut provařit ve chvíli použití (tj. dáš.li ho do omáčky, musí to pak strávit 15 min při varu - což je dost, na žádné minutky to fakt není). protože botulotoxin se ničí až po 15 minutách varu.
A právě leča jsou mnohem rizikovější než masové konzervy, jelikož kontaminace clostridiem je vysoká, to je půdní bakterie a je tím pádem na zelenině. Na maso se dostává až druhotně, tj. masové konzervy jsou paradoxně "bezpečnější" než lečové.
Botulismus se sice nevyskytuje často (ale souvisí to i s tím, že v posledních letech se v CŘ moc nezavařuje, tj. dá se očekávat spíš nárůs, protože zavařování přibývá), ale když už se vyskytne, je to velice nebezpečné onemocnění s úmrtností 20%.
Odpovědět