31.10.2013 12:40:59 Alena + 3 již dospělí
Re: Moučník a dipy k masovým fondue
Citrónový zákusek
Potřebujeme:
PIŠKOT
4 vejce
4 lžíce cukru
1 lžíci oleje
6 lžic hladké mouky
1 prášek do pečiva
NÁPLŇ
2 měkké tvarohy
3 lžíce moučkového cukru
1 šlehačka
1/2 sáčku želatiny za studena
1 lžíce citrónového aroma
POLEVA
100 g másla
250 g moučkového cukru
šťáva z jednoho citronu
opražené mandlové plátky
Jak na to:
Vejce s cukrem ušleháme do pěny, přidáme olej a pak pomalu vmícháme mouku smíchanou s kypřícím práškem. Těsto vylijeme na plech pokrytý pečícím papírem a ve vyhřáté troubě pečeme asi 5-8 minut. Upečený piškot necháme vychladnout.
Želatinu za studena smícháme s vodou dle návodu (stačí půl sáčku), přidáme dva měkké tvarohy, tři lžíce moučkového cukru (více nebo méně dle chuti, lze i nekalorické sladidlo) a lžíci citrónového aroma a metličkou promícháme. Ušleháme smetanu a přidáme ji do tvarohu a vše společně důkladně smícháme. Hotovou směs stejnoměrně natřeme na vychladlý piškot.
Do rozpuštěného másla zamícháme moučkový cukr a šťávu z jednoho citrónu a opatrně lijeme na tvarohovou náplň. Polévala jsem lžící, určitá nerovnoměrnost není na závadu. Nakonec zákusek můžeme posypat opraženými mandlovými plátky. Uměla bych si představit i kokos.
Přes noc zůstal dortík venku na mrazu, čímž získal ještě další chuťový rozměr. Za mě je to jeden z nejlepších zákusků, jaké jsem kdy ochutnala. Příprava trvala asi hodinu.
Lenoši si můžou koupit hotový korpus, pak je celá krása hotová za dvacet minut.
Odpovědět