31.10.2013 14:23:26 Žžena
Re: Moučník a dipy k masovým fondue
Dipy máme božské domácí (koupené hotovky jsou hnus).
Univerzální základ:
smetanový jogurt Choceňský Max
zakysaná smetana
- tyhle dvě věci smícháš v poměru cca 1:1
Rozdělíš do hrnků (misek)
Na hrnek přijde cca 1 malá lžička moučkového cukru (být nemusí) a sůl - max. půl lžičky - podle chuti
Tím máš nachystaný základ, který dál dochucuješ. My děláme podle nálady kolem 5 příchutí, např.
- bylinkový (do hrnku se základem přidáme nasekané čerstvé bylinky podle chuti a dostupnosti a necháme pár hodin odležet) - značka "co zahrada zrovna dala" - tymián, bazalka, estragon, saturejka, petrželka - prostě co zrovna je a co člověku chutná. Bylinky můžou být i sušené, tenhle dip to ale chce udělat pár hodin před fondováním, ať se ta chuť bylinek v základu pěkně rozvine
- skořicový (do hrnku základu přidat dvě lžíce tuzemáku a půl malé lžičky skořice) - vypadá to divoce, ale je to božský a jak člověk ochutná, jinej nechce

- adžikový/kari+kokosové mléko/tandoori masala - prostě s oblíbenou směsí koření dle vaší chuti
- s nasekanou cibulkou a kečupem
- jednu omáčku si dělají i naši chlapi, chtějí "pánskou verzi" - je děsně pálivá. Vyrábějí to trochu ve stylu "pejsek a kočička", dají do toho harisu, chilli, pepř, prostě co doma najdou a pro mne je to nepoživatelný, ale oni si chrochtají
- zkrátka do toho základu lze dát jakákoli příchuť/koření, co má člověk rád.
Odpovědět