| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Vaření a pečení

18.11.2013 21:29:46 angrešt

Re: Jak udělat bezé, aby z toho nebylo bleeeezé ?

Ano, cukr má dost zásadní vliv na strukturu bezé. Cukr jednak zvyšuje viskozitu bílků při šlehání (takže bubliny při šlehání nepraskají, ale zmenšují se a sníh tak tuhne), ale hlavně má vliv na denaturaci bílkovin (protože při šlehání sněhu dochází sice k tvorbě pěny z vodného roztoku bílkovin, ale stěny bublin se zároverń zpevňují denaturací). Denaturované bílkoviny pak sníh drží. Denaturaci pomáhá cukr, ocet, sůl, ale také třeba šlehání ve vodní lázni. Právě proto se tyto technologie vyskytují samostatné nebo kombinované ve "sněhových" receptech - každá vede k mírně odlišnému výsledku konzistence.
Když dáš cukru míň, tak se to bude při pečení roztékat. Pavlova totiž není v pravém slova smyslu bezé, jelikož se peče, nesuší (má suchý povrch, ale měkký vnitřek).
Bezé (baiser) jsou pusinky, tedy zcela usušená sněhová hmota, která se nepeče, ale suší.
O něco málo méně cukru se dát dá, někdy se dá využít šlehání s cukrovým rozvarem, pak se taky dá trochu ubrat...ale výsledek pak nebude Pavlova - ne náhodou jsou třeba makronky takové rozpláclé.
Odpovědět
Průběh diskuze (18 názorů)
Téma: Jak udělat bezé? fillantropus 18.11.2013 11:28
*Re: Jak udělat bezé, aby z toho nebylo... Jarmilka. 18.11.2013 11:36
*Re: Jak udělat bezé, aby z toho nebylo... Veveru 18.11.2013 11:48
*Re: Jak udělat bezé, aby z toho nebylo... alzbeta 18.11.2013 12:7
*Re: Jak udělat bezé, aby z toho nebylo... Sharien 18.11.2013 12:31
**Re: Jak udělat bezé, aby z toho neby... angrešt 18.11.2013 21:35
*Re: Jak udělat bezé, aby z toho nebylo... Svynka 18.11.2013 13:33
*Re: Jak udělat bezé, aby z toho nebylo... Vanka 18.11.2013 13:45
**Re: Jak udělat bezé, aby z toho neby... Svynka 18.11.2013 13:49
***Re: Jak udělat bezé, aby z toho ne... Vanka 18.11.2013 14:2
**Re: Jak udělat bezé, aby z toho neby... Vanka 18.11.2013 13:49
***Re: Jak udělat bezé, aby z toho ne... fillantropus 18.11.2013 17:24
****Re: Jak udělat bezé, aby z toho ... Mili+2 18.11.2013 21:32
*Re: Jak udělat bezé, aby z toho nebylo... angrešt 18.11.2013 21:29
**Re: Jak udělat bezé, aby z toho neby... fillantropus 18.11.2013 22:5
***Re: Jak udělat bezé, aby z toho ne... Senedra 18.11.2013 22:10
****Re: Jak udělat bezé, aby z toho ... fillantropus 18.11.2013 22:26
*****Re: Jak udělat bezé, aby z toh... vlad. 19.11.2013 1:3

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.