Re: Čokoládové pralinky s karamelovou náplní - recepty, technologické postupy
Já se moc přimlouvám za vyzkoušení pralinek s očkovanou čokoládou, myslím, že když se člověk nechce prodejem pralinek zrovna živit a má to jen pro radost, výsledek je až nečekaně uspokojivý, na to, že je to taková rychlovka a v podstatě jednoduchá a zábavná práce. Výborně to je popsáno třeba tady http://madlinakuchyne.blog.cz/1111/domaci-pralinky-a-kokosovy-cheesecake-navrch a autorka má na stránkách i zajímavé návody na náplně.
Dělala jsem je loni v hojném množství pro různé oslavence a s velkým úspěchem, lesknou se podle mně pěkně a křupou taky velmi uspokojivě. Používám belgickou čokoládu Callebaut v peckách, e-shopy prodávají větší balení, nevyjde to tak draho. Jsou k tomu ještě zapotřebí silikonové formičky na pralinky.
Karamelovou náplň jsem jednou zkusila tak, že jsem do svého oblíbeného základu na náplň (20 dkg bílé čokolády rozpustit s cca 1 dl šlehačky a 2 dkg másla)podle chuti přidala karamel (já ho vyrábím ze zkaramelizovaného cukru zalitého horkou šlehačkou a povařeného do mírné hustoty). Ještě jsem pro doladění chuti přidala trochu pomerančové kůry a šťávy. Většinou nechám tuhle náplň nejdřív chvilku v ledničce, abych viděla výslednou konzistenci, pak případně dohustím (trochou bílé čokolády) nebo doředím (šlehačka, pomer.šťáva...) a pak teprve plním. Jinak se může stát, že bude náplň moc řídká a pralinky půjdou špatně vyklápět.
Tahle náplň je fajn a dá se různě chuťově obměňovat. Letos si brousím zuby na další pokusy (třeba mascarpone s rozpuštěnou čokoládou + nějak lehce dochutit)...
Je to fajn zábava, člověk si může s chutěmi různě pohrát...
Odpovědět