Re: Šunkovar
Šunka ze šunkovaru je skvělá,ale je třeba dodržet pár elementárních zásad.
1. maso musí být naloženo 2 dny
2. var musí probíhat pozvolně,teplota vody! se musí pohybovat mezi 80-90st celsia
3. použití Pragandy (směs na konzervování masa=řeznická sůl) je nutností, jinak maso skutečně zešedne
Já mám doma nerezový s teploměrem - původně má být teploměr zapíchnutý do masa,ale to nedoporučuji, protože vyteče víc šťávy a navíc při vaření důležitá teplota vody ne masa.
Dělám z 1kg masa,ale lze i z menšího množství.Ze zkušenosti by stačilo 600-800g.
Pragandu používám v poměru 1:1 s obyčejnou solí a výsledný produkt je voňavý a krásně růžový.
Aby byla konzistence kompaktní maso krájím na kostky asi 1-2cm velké a před naplněním do sáčku a vařením 1/3 množství masa rozsekám tyčovým mixerem. Po vystydnutí se dá šunka krásně krájet a vypadá mnohem lépe než na obrázku, který je na obalu šunkovaru.
Var není těžké kontrolovat,nastavím plotýnku na stupeň 3 a je to.Pozor šunkovar je nutné dávat vždy do horké vody.
Vařím každý týden a vždy se sní.Takže u nás to rozhodně není další krám do domácnosti.
Odpovědět