Re: Jak na dobré pečené vepřové maso?
Na tak 1,5 až 2 kg kus masa oloupu tak 10 stroužků česneku, rozetřu, smíchám se 2 špetkama soli, špetkou drceného kmínu a lžící až dvěma oleje. Maso ze všech stran důkladně natřu takto vytvořenou pastou, ba přímo bych řekla, že česnekovou hmotu do masa vmasíruju. Ustřihnu si kus alobalu, pokladu plátky cibule a položím na to to ošetřené maso. Volně zabalím, před dobalením dám do alobalového balíčku tak 2 dl piva. Nechám do rána takto odležet v lednici. Ráno strčím (tak v 8?)do trouby a pomalu peču na cca 150°C.
Nic neotáčím, nepodlévám, nechám to prostě svému osudu tak do 11. Pak vyndám z trouby, nechám trochu schladnout - abych se nepopálila - a opatrně rozbalím a vše vyklopím do pekáčku. Pečlivě z alobalu vyleju na maso všechnu vypečeno šťávu a dám tak v 11:40 do rozpálené trouby na 190 - 200° na cca 20 -30 minut získat pěknou barvičku. Ještě třeba i poliju výpekem.
K takto pečenému masu podávám zelí + karlovarský knedlík, nebo noky + špenát, nebo vařené brmbory + dušenou mrkev. Nebo si připravím do plíšku hrubě nakrájenou zeleninu a když v 11 vytáhnu pekáč s masem, tak tam strčím tu zeleninu, jen lehce osolenou a posypanou bylinkami (např. bazalka + máta + čubrica) a peču ji těch 40 minut, než tam vracím to maso. Je to lehká příloha a přitom chutná (
něco takového, ale bez té Nivy, tu nemá muž rád... )
Odpovědět