10.6.2014 22:32:05 Severka + P 14 + L 10 + N 8
Re: Jak zacházet se špaldovou moukou?
Mám se špaldovou bohaté zkušenosti. Rozhodně je zdravější než pšeničná mouka. Pšeničná mouka má nejvíce lepku, je takto vyšlechtěna (přešlechtěna), všechny ostatní mouky jsou ménělepkové a lépe mnohem lépe stravitelnější než klasická pšeničná (ať už bílá nebo celozrnná).
Pokud nemáte zkušenosti, dávejte nejdřív půl napůl s pšeničnou, ať si "osaháte", jak se chová. Potřebuje trošku víc tekutin, to je pravda. Dá se použít všude tam, kde není nutná velká potřeba lepku. Tzn. moc se nehodí třeba na linecké cukroví - drolí se a trhá při tenkém vyvalování, ale na jiné druhy cukroví (formičky, hrudky...) bez problémů. Litá těsta - v pohodě, jen přidávám trošku více kypřidla, šlehaná těsta s bílkem - přidávám špetku kypřidla, protože těsto je těžší a více klesá. Kynutá těsta - na plněné buchty, knedlíky se dost trhá, ale třeba těsto na plech a na to ovoce - není problém, stejně tak kynutý knedlík je parádní. Jíšky, zavářky do polévek - bez problémů.
Já teď úplně vyeliminovala ze svého jídelníčku pšenici a vpodstatě i špaldu, používám jen žitnou, ječnou, ovesnou a pak bezlepkové mouky - pohankovou, jáhlovou, rýžovou. Zdravotně mi to velmi prospělo.
Odpovědět