| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Vaření a pečení

28.4.2015 13:24:50 Czeperka

Re: Sushi - tvrdne rýže

Jaatri - děkuju.

Dělám podle tohoto receptu. Vložím celé, včetně postupu na umotání. Třeba je chyba v nějakém mezikroku a ne při vaření.

1. 2 šálky (po 180ml) sushi rýže důkladně propereme (klidně 7 krát) ve studené vodě. Přilijeme 2 šálky vody. Rýži nikdy nesolíme při vaření! Hrnec překryjeme pokličkou po celou dobu přípravy. Prudce uvedeme do varu a poté vaříme 15 min pozvolna bez nadzvedávání pokličky. Poté odstavíme z plotny, dáme pod pokličku utěrku a ponecháme ještě 20 minut přikryté. Na dně hrnce by správně měla zůstat tenká vrstva napečené rýže. Náš tip: hrnec před vařením vymažte máslem.
2. Mezitím si připravíme směs rýžového octa na dochucení. Na přípravu tohoto množství sushi rýže dáme do kastrolu 3 lžíce 8% rýžového octa (nebo 5 lžic 5% rýžového octa), 2 lžíce cukru krupice a 1 čajovou lžičku soli. Zahřeje na plotně, lépe se tak ingredience rozpustí a spojí a nechat lehce vychladnout.
3. Hotovou rýži vyklopíme do dřevěné nebo skleněné misky a lehce tam vmícháme (nepoužíváme kovové nádoby) větší část nálevu z rýžového octa. Při promíchávání se snažíme nenarušit strukturu zrnek, spíše rýži převracíme. Někdo používá vějíř, aby rýže vychladla co nejrychleji. Správně připravená sushi rýže je přirozeně lepkavá a optimálně drží potřebný tvar.


1. Připravíme si na stůl misku s vodou, do které přidáme trošku rýžového octa. Používá se jako oplach rukou, aby se nám rýže nelepila, ocet má zároveň dezinfekční účinek.
Na bambusovou podložku si položíme plátek mořské řasy Nori tou lesklejší stranou dolů. Na matnější stranu naneseme vychladlou tenkou vrstvu rýže, pokud možno od bočního kraje ke kraji, pouze z našeho pohledu vzdálenější okraj ponecháme volný - kvůli slepení k sobě. Vrstva by měla být tenká (0,5cm) a souvislá bez děr. Na kraj blíže k sobě umístíme ingredience, např. losos a avokádo (nebo tuňák, nastrouhaná mrkev, vejce, nakládaná ředkev, nakládaný okurek, mango, ... ). Pak začneme rolovat sushi. Pomocí bambusové podložky svineme sushi a snažíme se jej s citem stahovat, ale dáváme pozor, aby řasa nepraskala. Prázdný konec Nori navlhčíme vodou a ve finále srolujeme do požadovaného tvaru.


Odpovědět
Průběh diskuze (13 názorů)
Téma: Sushi - tvrdne rýže Czeperka 28.4.2015 12:47
*Re: Sushi - tvrdne rýže Jaatri 28.4.2015 12:58
**Re: Sushi - tvrdne rýže Czeperka 28.4.2015 13:24
***Re: Sushi - tvrdne rýže Alca 28.4.2015 13:31
****Re: Sushi - tvrdne rýže Czeperka 28.4.2015 13:34
****Re: Sushi - tvrdne rýže Jarmilka. 28.4.2015 13:57
***Re: Sushi - tvrdne rýže Jaatri 28.4.2015 13:45
****Re: Sushi - tvrdne rýže Czeperka 28.4.2015 13:54
***Re: Sushi - tvrdne rýže Jarmilka. 28.4.2015 13:58
*Re: Sushi - tvrdne rýže Jarmilka. 28.4.2015 13:56
**Re: Sushi - tvrdne rýže Czeperka 28.4.2015 14:12
***Re: Sushi - tvrdne rýže Winky 28.4.2015 18:46
*Re: Sushi - tvrdne rýže jitucha 28.4.2015 20:52

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.