Re: Český chřest
Čerstvý poznáš podle toho, že je tvrdý a nesmí se gumově ohýbat. Neměl by být ani nahnědlý, popraskaný či dutý. Když chřest zlomíš, musí "lupnout", nesmí být oschlý, musíš z něho cítit tu šťavnatost.
Když to koupíš, je dobré to hned zpracovat. Chřest jednoduše oloupej škrabkou. Důležité je zbavit se vláken, která po uvaření jsou velice nepříjemná a lezou do zubů. Taky dělají hořkou chuť. Pozor - úplně mlaďoučký zelený chřest se třeba nemusí loupat vůbec - chce to zkusit, zda má ty tuhý vlákna.
A jak ho vařit? Ve vodní lázni. Do hrnce vody se přidá bílé víno nebo citrón, divoké koření, sůl, pepř, bobkový list. V této směsi se uvaří a pak co nejrychleji zchladit Nejjednodušší úprava je uvařit, hned ho hodit na pánev na přepuštěné máslo a lehce orestovat a podávat buď se strouhankou pokapaný máslem, nebo s parmezánem, u nás nejraději s holandskou omáčkou.
Super je taky krémová polévka - světlá máslová jíška se naředí vývarem z chřestu, přidá boquete garni, povaří půl hoďky, přecedí, přidá se smetana, na kousky pokrájený vařený chřest. Opět povařit, pomixovat. Podává se s krutonky a osmaženými celými chřestovými hlavičkami.
Prý se z toho dají dělat i dezerty, ale to jsem zatím nezkoušela.
Odpovědět