31.8.2016 10:06:29 Persepolis
Re: Jak stoprocentně nesrazit smetanu ve svíčkové?
Ke svíčkové jsou dobré karlovarské knedlíky.
Suroviny na 4 porce karlovarského knedlíku:
250 g starších žemlí
čtvrt litru mléka
2 vaječné žloutky
sůl
muškátový oříšek
20 g másla
40 g hrubé mouky
2 vaječné bílky na (ušleháme z nich sníh)
Příprava karlovarských knedlíků: asi 45 minut
Housky nakrájíme na kostky. „Pochopitelně, kdo chce, může použít veku nebo třeba toustový chleba,“ poznamenal v pořadu Kluci v akci kuchař Ondřej Slanina, aby se televizní diváci neomezovali jen na pekařské housky.
Oddělíme si žloutky od bílků. Z bílků budeme dělat sníh, který suroviny pro výrobu karlovarského knedlíku pěkně spojí a odlehčí. Vaječné žloutky rozmícháme v míse s mlékem a ochutíme na špičku nože muškátovým oříškem. Přidáme sůl, nakrájené housky a rozpuštěné máslo. Promícháme a zasypeme hrubou moukou. V závěru přidáme ušlehaný sníh z bílků. Zamícháme ho však jen zlehka, chceme, aby zajistil nadýchanost karlovarských knedlíků.
Vodu v hrnci přivedeme k varu a osolíme. Z těsta odebíráme kousky, z nichž uděláme koule a vkládáme do hrnce. Karlovarské knedlíky vaříme 10 až 15 minut.
Já dávám smetanu až do vychladlé svíčkové.
Odpovědět