| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Vaření a pečení

24.9.2016 20:31:05 angrešt

Re: Hovězí vývar - návod pro blba

1) nejlépe kombinovat maso a kosti (kosti jako hovězí žebra, oháňka, morkové kosti)
2) vše před vařením buď opéci nasucho v polévkovém hrnci, nebo zapéci do zhnědnutí na pekáči v troubě. Dojde k Maillardově reakci, což přidá na chuti a barvě, zdenaturují bílkoviny na povrchu, což sníží zákal vývaru. Místo opečení lze použít spaření vroucí vodou (která se vylije).
3) Pro barvu i chuť prospěje v hrnci nasucho opéci rozpůlenou cibuli, na které necháš nespodnější hnědou suknici, která už je čistá bez hlíny.
4) Zaliješ vodou (teplou to urychlíš, ale studená nevadí), přivedeš k varu a sebereš tvořící se pěnu, Když nesebereš, bude vývar zakalenější, jsou to denaturované bílkoviny, které se uvolŇují pakdo vývaru). Pěnu můžeš sbírat průběžně, ale první sebrání je zásadní.
5) přidáš dodatečné ochucující přísady (kořenová zelenina, bobkový list, nové koření, pepř, libeček, volitelně stroužek česneku, kousek brukvovité zeleniny, kousek rajčete, malou houbu...). Přísad nesmí být moc, jinak rozmělní chuť masa. Zeleninu můžeš klidně i vynechat. Hlavně nedat moc cibule a mrkve, jinak to bude sladké.
6) můžeš a nemusíš osolit, vývar se dá bez problému dosolit později, sůl se v něm rozpouští dobře.
7) po prvotním prudkém varu, kdy si sebrala pěnu, ztlumíš, přiklopíš a vaříš na teplotu kolem 90 st. (francouzsky mijoter, čeština nemá dobré slovo). Že se to tqak jako chvěje, ale viditelně nebublá. Takto tzv. táhneš cca 5 hodin minimálně, čím dýl, tím líp. Proces lze snadno urychlit papiňákem, místo mijoter zavřeš papiNˇák a papiňákuješ cca 1,5 h.
8) hotový vývar podle potřeb můžeš zkoncentrovat odpařením (tím získáš výraznější chuť), osolit, pokud je kalný, tak ho lze vyčeřit čerstvou syrovou bílkovinou, buď vaječným bílkem, nebo trochou syrového mletého masa.
9) do definitivní polévky dáš čerstvou zeelninu, výborná je např. nakrouhaná na julienne nudličky a osmahnutá na másle a vkládaná prakticky do hotové polévky.
Odpovědět
Průběh diskuze (24 názorů)
Téma: Hovězí vývar kambala pláááckááá 24.9.2016 19:52
*Re: Hovězí vývar - návod pro blba Yuki 00,03,07 24.9.2016 19:58
*Re: Hovězí vývar - návod pro blba Judy+2 24.9.2016 20:4
**Re: Hovězí vývar - návod pro blba Gab1 24.9.2016 20:7
*Re: Hovězí vývar - návod pro blba Gab1 24.9.2016 20:13
**Re: Hovězí vývar - návod pro blba boba007 25.9.2016 8:9
*Re: Hovězí vývar - návod pro blba angrešt 24.9.2016 20:31
**Re: Hovězí vývar - návod pro blba kambala pláááckááá 24.9.2016 20:44
***Re: Hovězí vývar - návod pro blba ...neviditelná... 24.9.2016 20:58
***Re: Hovězí vývar - návod pro blba Dobra1 25.9.2016 23:43
*Re: Hovězí vývar - návod pro blba Monty 24.9.2016 21:3
**Re: Hovězí vývar - návod pro blba angrešt 24.9.2016 22:14
***Re: Hovězí vývar - návod pro blba 3.10omega316 24.9.2016 22:53
****Re: Hovězí vývar - návod pro blb... ...neviditelná... 24.9.2016 23:4
***Re: Hovězí vývar - návod pro blba kambala pláááckááá 24.9.2016 23:48
**Re: Hovězí vývar - návod pro blba kambala pláááckááá 24.9.2016 23:47
***Re: Hovězí vývar - návod pro blba Slonisko 24.9.2016 23:52
***Re: Hovězí vývar - návod pro blba Kafe 25.9.2016 11:12
****Re: Hovězí vývar - návod pro blb... kambala pláááckááá 25.9.2016 12:4
*****Re: Hovězí vývar - návod pro b... breburda71 25.9.2016 12:11
*****Re: Hovězí vývar - návod pro b... Kafe 25.9.2016 14:28
******Re: Hovězí vývar - návod pro... kambala pláááckááá 25.9.2016 14:52
*Re: Hovězí vývar - návod pro blba Mishula 24.9.2016 23:36
*Re: Hovězí vývar - návod pro blba Jarmilka. 25.9.2016 5:46

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.