Re: Citronový chlebíček z McDonaldu - recept?
Nevím, nikdy jsem nic takového u McDonalds neměla.
Ale věřím, že by to šlo vymyslet. Pokud to bylo v kartonovém obalu přímo pečené, znamená to, že náplň tam nebyla nastříkaná dodatečně po upečení (to se někdy dělá, že se tkahl eplní lemon curd třeba, že se to nastříká do upečeného moučníku podobně jako do koblih). Tj. náplň se pekla s tím.
Co mohla být náplň - pokud ne lemon curd - tj. bylo to průhledné? Tak bych si tipla na "pudink" typu kysel - tj. škrob zavařený do ovocného rozvaru, stejným způsobem se dělají třeba jablečné náplně koláčů, z rozvařených jablek zahuštěných škrobem.
Pak jak dosáhnout toho, aby se náplň nepropadla ke dnu a zůstala uvnitř chlebíčku: Tak na to jsou dva způsoby. Buď ten způsob, který používá český Miki dezert - dospod se dá placka křehkého těsta, na to ta ovocná náplň a zalije se to řidším třeným těstem a upeče. Pak se to nepropadne.
A druhá, trochu náročnější verze, je udělat husté třené těsto (jako na lemon drizzle cake), dát 2/3 těsta, pak velmi opatrně tu náplň a nandat zbytek těsta. Tady hrozí, že se ta náplň buď propadne na dno (moc šizené těsto, tj. nastavované prdopečem a tomu úměrnou moukou a tekutinou a nedržené pouze šlehanými vejci), nebo že se rozteče do stran. Pokud chceš, aby náplň měla válcovitý tvar, tak se předem předchlazuje, ev. i předmražuje nastříkaná do žádoucího tvaru na pečicí papír. Já tohle ončas dělám s plněním nutelou - tu teda jen předchlazuju, nepředmražuju, ta je celkem hustá a udrží tvar.
Aby chlebíček praskl na začátku - hodně zprudka na začátku zapéct, no, třeba na 230 nebo tak, a pak ztlumit a dopéct.
Odpovědět